Ανοίγει το μαύρο κουτί του Υπουργικού, θέμα ωρών η ανακοίνωση ονομάτων

Θέμα ωρών είναι πλέον η ανακοίνωση των ονομάτων του πρώτου του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με τις ενδείξεις να κάνουν λόγο για ανακοινώσεις, την καθαρά Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, ενόψει της ορκωμοσίας του την ίδια μέρα.

Πάντως ως γενική αίσθηση αυτό που επικρατεί τις τελευταίες ώρες, είναι αφενός ένα θετικό πρόσημο στη στάση του ίδιου του Νίκου Χριστοδουλίδη που δεν άφησε να διαρρεύσει το παραμικρό σε σχέση με τις σκέψεις του για τα πρόσωπα που προσανατολίζεται να διορίσει και αφετέρου μια ανήσυχη ηρεμία και αναμονή στα ενδιαφερόμενα κόμματα που έκαναν τις προτάσεις τους και κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για τις οριστικές ανακοινώσεις του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάει Βουλή για ορκωμοσία Χριστοδουλίδη και μετά του παραδίδει τα ηνία ο Αναστασιάδης

Σε ότι αφορά το πρώτο, δηλαδή τη διαχείριση που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επέλεξε να κάνει στο θέμα διορισμού του Υπουργικού, την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν ποικίλα σχόλια. Πολλοί ήταν αυτοί, μεταξύ τους και πολιτικοί αντίπαλοι του νέου Προέδρου, που αναγνώρισαν πως παρέμεινε σταθερός στα όσα έλεγε και προεκλογικά και δεν υπέκυψε στις πιέσεις των κομμάτων που ήθελαν διορισμό πρωτοκλασάτων στελεχών τους και αυτό το καταλόγισαν στα θετικά. Από την άλλη αρκετοί σχολίασαν πως με τον καταιγισμό κριτηρίων που ο ίδιος έθεσε έχει αυτοεγκλωβιστεί και δυσκόλεψε τον εαυτό του για τις επιλογές που θα κάνει.

Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έθεσε μια σειρά από κριτήρια, μεταξύ των οποίων είναι να μην διοριστούν πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων, εν ενεργεία βουλευτές και νυν ή πρώην υπουργοί, να ανήκουν στη νέα γενιά, να είναι τεχνοκράτες με πολιτική προσέγγιση των πραγμάτων, να προέρχονται από όλες τις Επαρχίες και να εκπροσωπούνται 50-50 τα δύο φύλα. Αν όλα αυτά τα κριτήρια θα ικανοποιούνται από τις επιλογές Χριστοδουλίδη, απομένουν λίγες ώρες να διαφανεί. Σημειώνεται ότι συνολικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να ανακοινώσει συνολικά 26 διορισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην τελετή εγκατάστασης του νέου ΠτΔ ο Αναστασιάδης-Παραδίδει τα ηνία σε Χριστοδουλίδη

Σημειώνεται ότι την πρώτη εβδομάδα μετά την εκλογή του, τα ονόματα άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν, ωστόσο μετά από σχετικές διαψεύσεις, όλοι διαπίστωσαν πως η ονοματολογία δεν πρόσφερε σε τίποτα, και αντίθετα, άφησε και αφήνει πολλούς εκτεθειμένους για τα ονόματα που διακινούσαν. Υπήρξαν άλλωστε και στοχευμένες διαρροές, όχι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη ή τους στενούς του συνεργάτες, αλλά από πρόσωπα που ήθελαν να αυτοπροταθούν και να δηλώσουν εμμέσως την παρουσία και την ετοιμότητα του να υπουργοποιηθούν. Κάτι βέβαια, που μέχρι στιγμής ο Νίκος Χριστοδουλίδης δείχνει να μην λαμβάνει υπόψη, παραμένοντας πιστός στα όσα εδώ και μήνες σημειώνει στο μαύρο σημειωματάριο του, που επιτέλους θα ανοίξει, όχι για να γράψει αλλά για να ανακοινώσει από αυτό τις τελικές του αποφάσεις.

Σε ότι αφορά τα ανυπόμονα στελέχη των κομμάτων που στήριξαν των Νίκο Χριστοδουλίδη, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση τους, με την ανακοίνωση των νέων υπουργών και υφυπουργών. Κι αυτό διότι υπήρξαν κάποιοι εξ αυτών που ήταν ιδιαίτερα επίμονοι και για πρόσωπα και για Υπουργεία που ήθελαν να λάβουν. Ωστόσο οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, φέρουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη να είναι κατηγορηματικός και ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει προτάσεις των κομμάτων που δεν συμμορφώνονται με τα κριτήρια που ο ίδιος έθεσε. Εάν αυτά επιβεβαιωθούν και με τις ανακοινώσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι ο πρώτος ουσιαστικά Πρόεδρος μετά τον Μακάριο που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη αλλά και το προνόμιο για τους διορισμούς του. Κι αυτό διότι είναι γνωστό ότι από την εποχή Κυπριανού, και αργότερα επί Βασιλείου, Κληρίδη, Τάσσου, Χριστόφια και Αναστασιάδη, πάντα τα κόμματα που τον στήριζαν είχαν λόγο και ρόλο στο Υπουργικό. Αυτή τη φορά, τουλάχιστον στη βάση των όσων έχουν γίνει γνωστά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκλεισε τα αυτιά στις σειρήνες των πιέσεων και προχωρά απρόσκοπτα όπως αυτός θεωρεί ότι είναι το ορθό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πανέτοιμος για να μπει στα βαθιά ο Χριστοδουλίδης-Οι πρώτες πολιτικές πράξεις του

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει και μια άλλη εξίσωση που θα πρέπει να λύσει, ειδικά σε ότι αφορά τους υπουργούς που τα χαρτοφυλάκια τους, σχετίζονται με το εσωτερικό και τα διάφορα θέματα που προκύπτουν για τα θέματα υγείας, παιδείας, δικαιοσύνης κτλ που ταλαιπωρούν τον τόπο, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Θα πρέπει δηλαδή να προβεί σε τέτοιους διορισμούς, που θα διασφαλίζουν ότι οι θέσεις και οι ενέργειες των νέων υπουργών, ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις προεκλογικές του θέσεις και παράλληλα δεν αποτελούν κόκκινο πανί για τα κόμματα που τον στηρίζουν.

Για παράδειγμα στα ζητήματα παιδείας, θα πρέπει ο νέος υπουργός να έχει εικόνα, άποψη και πρόθεση να εργαστεί στην κατεύθυνση κατάργησης των τετραμήνων, διασκεδάζοντας και τις ανησυχίες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων και για τη φετινή χρονιά. Το ίδιο ισχύει και για τα θέματα υγείας. Θα πρέπει να διοριστεί ένας υπουργός, ο οποίος να είναι αποδεδειγμένα υποστηρικτικός στο ΓεΣΥ και να μην ταυτίζεται με τις ακραίες θέσεις για παράδειγμα του Μαρίνου Σιζόπουλου ή του μεταναστευτικού, όπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης προεκλογικά, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα. Ανάλογα φλέγοντα ζητήματα είναι πάρα πολλά. Είναι το θέμα των εκποιήσεων, των Κεντρικών Φυλακών, του Ακάμα, των αποβλήτων, των παρακολουθήσεων, των Μεταρρυθμίσεων που δεν προχώρησαν, τον Μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμοστούν, των Μεταρρυθμίσεων που χρήζουν αλλαγών, αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, με την ανέχεια μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, των ναρκωτικών, της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας στα γήπεδα.

Δειτε Επισης

Εξαγγέλλει νέα προσέγγιση στη συνεργασία Κυβέρνησης-Βουλής ο Χριστοδουλίδης