Η εξίσωση των πορισμάτων, οι σκιώδεις συγκυρίες και η ταφόπλακα της αμφισβήτησης
06:30 - 26 Φεβρουαρίου 2023
«Η διαβεβαίωση που έδωσα προς τους γονείς είναι πως η παρούσα ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, όπως έπραξε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, θα συνεχίσει να πράττει και να κάνει ότι είναι δυνατόν, υπό τις σημερινές συνθήκες, για να μπορέσει να φωτιστεί η αιτία αλλά και οι ένοχοι που οδήγησαν στον θάνατο τον άτυχο εθνοφρουρό. Εκφράζουμε τον πλήρη σεβασμό και την εκτίμηση μας προς τη μητέρα, τον πατέρα και τα αδέλφια του Θανάση και προς τον αγώνα που για τόσα χρόνια δίνουν για να διακριβωθούν τα αίτια θανάτου και οι ένοχοι που ευθύνονται για τον θάνατο του γιού τους».
Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στις 19 Οκτωβρίου 2022, ο Γενικός Εισαγγελέας, μετά από συνάντηση που είχε με την οικογένεια του αδικοχαμένου εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε μετά από 17 χρόνια τιτάνιας μάχης, δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε, όπως επέμεναν για όλα αυτά τα χρόνια οι Αρχές, οι οποίες μετά το πόρισμα Μάτσα, ξεγυμνώθηκαν, μαζί τους και ολόκληρο το σύστημα της απονομής Δικαιοσύνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξαν τα μάτια της τυφλής Θέμιδας με τη «Δικαιοσύνη» μας...
Μια δήλωση που ήρθε περίπου ένα μήνα μετά την παράδοση του πορίσματος, στις 15 Σεπτεμβρίου 2022, οπότε η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε, πιθανόν για επικοινωνιακούς λόγους, να τις παραδοθούν την ίδια ημέρα δύο πολύκροτα πορίσματα, με κοινό παρονομαστή την διαφθορά. Αυτό που αφορούσε τον Μιχάλη Κατσουνωτό, που συνωμοτούσε με βαρυποινίτη κατά της Διεύθυνσης των Φυλακών, και αυτό του Θανάση, που δολοφονήθηκε και μετά συνωμοτήθηκε η συγκάλυψη της. Και στις δύο περιπτώσεις, στην εξίσωση υπήρχαν αξιωματικοί της Αστυνομίας.
Πρόκειται για δύο υποθέσεις, που για διαφορετικούς λόγους, απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη. Και στις δύο περιπτώσεις, η Αστυνομία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, ενώ στη συνέχεια, τα πυρά άγγιξαν την Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τους χειρισμούς της και για το γεγονός πως σε αυτή βρίσκεται το μαχαίρι και το καρπούζι, με τις αποφάσεις να μην μπορούν να ελεγχθούν ως προς την ορθότητα τους.
Τα δύο πορίσματα δεν ήταν τα πρώτα στη σειρά, καθώς προηγήθηκαν άλλα, η μοίρα των οποίων δεν ήταν διαφορετική. Προηγήθηκε το πόρισμα Ηλία Στεφάνου για το κατασκοπευτικό βαν, στο οποίο, ενώ καταγράφηκαν ποινικές ευθύνες, μπήκε στα συρτάρια για λόγους που ποτέ δεν επεξηγήθηκαν, ενώ κρατήθηκε σαν επτασφράγιστο μυστικό, με την Νομική Υπηρεσία να αρνείται να το δώσει ακόμη και στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA, που διερευνούσε τις παρακολουθήσεις στην Κύπρο. Μάλιστα, για την εν λόγω υπόθεση, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας βρέθηκε στο στόχαστρο, λόγο της συνεργασίας του αδελφού του με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας του βαν.
Στα... αζήτητα είναι και το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τα διαβατήρια. Μελέτες επί μελέτες, και έρευνες επί ερευνών. Η πρώτη υπόθεση για πολιτογραφήσεις που καταχωρίστηκε ενώπιον Δικαστηρίου κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, αφού η Νομική Υπηρεσία απέτυχε να αποδείξει τις κατηγορίες, ενώ η πολύκροτη υπόθεση του Al Jazeera εδώ και δυόμιση χρόνια έχει σκαλώσει, με την Εισαγγελία μάλιστα να ζητά πάγωμα μέχρι την αλλαγή σύνθεσης του Κακουργιοδικείου.
Στην εξίσωση και τα «δεδουλευμένα» του πρώην Επίτροπου Εθελοντισμού και Νεολαίας, Γιαννάκη Γιαννάκη, ο οποίος με καθυστέρηση ένα χρόνο οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, με κουτσουρεμένο βέβαια το κατηγορητήριο, αφού η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να του αφαιρέσει την κατηγορία που αντιμετώπιζε για τα χρήματα που λάμβανε από το μισθό του στον Οργανισμό Νεολαίας, αφού τα «δούλεψε.
Tο... σταυρόλεξο όμως έχει και συνέχεια! Σε αυτό περιλαμβάνεται και η απόφαση της Εισαγγελίας να ανατρέψει την απόφαση του Κώστα Κληρίδη, ο οποίος έδειξε ποινικές ευθύνες σε βάρος αστυνομικών σε σχέση με τα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, οι οποίοι τελικά διώκονται πειθαρχικά, σε μια διαδικασία που από το 2019 ακόμη δεν άρχισε.
Και σε όλα αυτά, πρόσφατα εκδόθηκε και η απόφαση του Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου βρέθηκαν κρατικοί αξιωματούχοι για κατάχρηση εξουσίας, οι οποίοι αντιμετώπιζαν 408 κατηγορίες και μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, όπως τονίζεται στην απόφαση, αναστάλθηκαν σχεδόν όλες οι κατηγορίες σε βάρος τους, απομένοντας μόνο 15. Μάλιστα, το Δικαστήριο δεν παρέλειψε να τονίσει επίσης και την μεγάλη καθυστέρηση για την εκδίκαση της υπόθεσης, επιρρίπτοντας αποκλειστικά τις ευθύνες στις Αρχές.
ΔΕΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΥΠΌΘΕΣΗ: Ποινή για κατάχρηση εξουσίας χωρίς κέρδος-Από 408 κατηγορίες, τους άφησαν... 15
Πέραν όμως των πορισμάτων, υπάρχουν και οι έρευνες του Γενικού Ελεγκτή, που κατά διαστήματα μπορεί να εισηγείται ποινικές διώξεις, άγνωστο όμως στο τέλος τι μέλλει γενέσθαι, ενώ υπάρχουν και άλλες υποθέσεις, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, εξού και πλέον κάποιοι έχουν αποταθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.
Επανερχόμενοι στα δύο πορίσματα που αναφερθήκαμε πρώτα, αυτό του Κατσουνωτού και του Θανάση, ήταν τα τελευταία που παραδόθηκαν στην Νομική Υπηρεσία, οι πράξεις της οποίας, στο τέλος της ημέρας, θα απαντούσαν σε ένα βασικό ερώτημα. Θα ακολουθηθεί το ίδιο μοτίβο με τα άλλα πορίσματα ή θα υπάρξει ανατροπή;
Η πρώτη απάντηση ήρθε μέσα από τις αποφάσεις της για το πόρισμα Κατσουνωτού. Επικαλούμενοι λόγους δημόσιου συμφέροντος, που ποτέ δεν επεξηγήθηκαν, αποφάσισε να μην ασκήσει ποινικές διώξεις για λόγους δημόσιου συμφέροντος, ενώ εντύπωση προκάλεσε πως τα ευρήματα της Νομικής Υπηρεσίας ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη που διερεύνησε την υπόθεση. Όπως ήταν αναμενόμενο, Εισαγγελέας και ο Βοηθός του, βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και δέχθηκαν έντονες επικρίσεις, ενώ κατηγορήθηκαν για συγκάλυψη, για λόγους που ενδεχομένως να μην είχαν σχέση με την υπόθεση.
Και στις 24 Φεβρουαρίου φτάνουμε στον επίλογο των πορισμάτων. Αυτό του Σάββα Μάτσα, σε σχέση με τον θάνατο του Θανάση Νικολάου, ο οποίος εν τέλει δολοφονήθηκε. Το πόρισμα κατέγραφε ποινικές ευθύνες σε βάρος τριών πρώην στελεχών της Αστυνομίας και του ιατροδικαστή, Πανίκου Σταυριανού. Ωστόσο, διατάχθηκε (και) νέα έρευνα από την Νομική Υπηρεσία, η οποία εν τέλει κατέληξε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τους δράστες της δολοφονίας, ενώ σε ότι αφορά τις υπόλοιπες διώξεις που εισηγείται το πόρισμα, σιγήν ιχθύος. «Δεν υπάρχει διάθεση για ποινικές διώξεις», ήταν η τοποθέτηση της χαροκαμένης μητέρας, Ανδριάνας Νικολάοιυ, μετά την συνάντηση με τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, οι οποίοι, σε αυτή την περίπτωση, δεν τοποθετήθηκαν, όπως έπραξαν τις προηγούμενες φορές, που διαβεβαίωναν πως «θα φωτιστεί» η υπόθεση.
Όχι όμως δεν φωτίστηκε, αλλά φαίνεται να άπλωσε ακόμη περισσότερο σκοτάδι. Ένα σκοτάδι που ήρθε μετά την τοποθέτηση της ταφόπλακας των ερευνών. Μια ταφόπλακα όμως, που μοιάζει να είναι η ίδια με την ταφόπλακα της αμφισβήτησης στο θεσμό της Εισαγγελίας, σε περίπτωση πάντα που η υπόθεση δεν οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και κανένας ένοχος, όπως και αν συνέδραμε, δεν τιμωρηθεί.
Όχι επειδή τα υπόλοιπα σκάνδαλα δεν είναι σοβαρά και δεν έχουν την σημασία τους, αντιθέτως, σε συνδυασμό πως άπαντες τάσσονται υπέρμαχοι της διαφθοράς και την ίσης απονομής της Δικαιοσύνης σε ένα κατά τα άλλα κράτος δικαίου, αλλά γιατί σε αυτή την περίπτωση, η διαφθορά του συστήματος, συγκάλυψε ένα στυγερό έγκλημα, με θύμα ένα στρατιώτη, μόλις 26 ετών! Και το πιθανό κλείσιμο της υπόθεσης, χωρίς οποιεσδήποτε διώξεις, θα είναι και η ταφόπλακα της αμφισβήτησης στο θεσμό της Εισαγγελίας!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αν θες συγκάλυψη σκανδάλου διέταξε έρευνα... Πορίσματα που χάθηκαν στην σκόνη