Η επόμενη Κυβέρνηση θα πατήσει το κόκκινο κουμπί για τους ηλικιωμένους

Στην επόμενη Κυβέρνηση μεταφέρεται η υλοποίηση του προγράμματος «Κόκκινο Κουμπί», με το πάτημα του οποίου θα ειδοποιούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες από ηλικιωμένους ή άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και τα οποία τα βρίσκονται σε κίνδυνο, αφού από το 2019 που το πρόγραμμα έχει λάβει έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ο σχεδιασμός του έχει κολλήσει στην γραφειοκρατία, την ώρα που τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και οι καταγγελίες που βλέπουν το φως για κακομεταχείριση ηλικιωμένων, καταστούν την εφαρμογή του, αναγκαία όσο ποτέ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είχε κατατεθεί από την αείμνηστη υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου και προνοεί την παροχή δυνατότητας επικοινωνίας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρίες ή ατόμων με χρόνιες παθήσεις, με το Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αφού το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας καθίσταται υπεύθυνο για επικοινωνία με τα άτομα αυτά, 24ώρες το 24ωρο.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί από το Υφυπουργείο Καινοτομίας και έχει μεταβιβαστεί εδώ και μήνες στο Υφυπουργείο Πρόνοιας ώστε να καθοριστούν οι προϋποθέσεις, κυρίως για το ποιοι θα είναι οι χρήστες, δηλαδή εάν θα χρησιμοποιείται μόνο από ηλικιωμένα πρόσωπα ή εάν θα χρησιμοποιείται και από άτομα με αναπηρία ή άτομα που μπορεί να αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Υφυπουργείο Πρόνοιας και στο πλαίσιο του Φορέα Τρίτης Ηλικίας, συστάθηκε ad hoc επιτροπή από την οποία ζήτησε και έλαβε εισηγήσεις για τις προϋποθέσεις που θα μπορούν να ισχύουν και ποια άτομα θα αφορά το «κόκκινο κουμπί». Η εισήγηση της επιτροπής, είναι όπως πραγματοποιηθούν δύο προγράμματα και να γίνεται χρήση από πέντε ομάδες ευάλωτων ατόμων. Η Υφυπουργός, είδε θετικά τις εισηγήσεις και έδωσε οδηγίες για διαμόρφωση των προδιαγραφών που αφορούν την παροχή υπηρεσιών, αλλά προς το παρόν μόνο για άτομα άνω των 65 ετών, για άτομα με κινητικά προβλήματα και άτομα με αναπηρία οποιαδήποτε ηλικίας.

Στις χώρες, στις οποίες υπάρχει αυτό το πρόγραμμα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα με τη Γραμμή Ζωής, όπου έχουν εκπαιδευτεί μέλη του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, έχουν σωθεί πολλές ζωές ηλικιωμένων που βρέθηκαν σε κίνδυνο και όπως είπε μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, Δήμος Αντωνίου, υπήρξαν περιπτώσεις στην Ελλάδα που με το πάτημα ενός κουμπιού σταμάτησαν ακόμη και διαρρήξεις και κακόβουλες ζημιές σε σπίτια ηλικιωμένων.

«Πέρασαν τέσσερα χρόνια και ακόμη η διαδικασίες καθυστερούν. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντική είναι αυτή η υπηρεσία, όχι μόνο για τους ηλικιωμένους, αλλά και για τις οικογένειές τους, αφού προσφέρει αίσθημα ασφάλειας σε όσους το έχουν στα χέρια τους. Μετά και την εκπαίδευση που είχαμε στην Ελλάδα, εμείς νιώθουμε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να το εφαρμόσουμε», εξήγησε ο κος Αντωνίου.

Σε μια περίοδο που οι αναφορές για κακοποίηση και παραμέληση ηλικιωμένων γνωστοποιούνται σχεδόν καθημερινά και που ο ηλικιακός ρατσισμός είναι διάχυτος στην κοινωνίας μας, το πρόγραμμα αυτό, θα προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στα ευάλωτα άτομα και θα ενδυναμώσει την ψυχολογία τους όταν θα βρίσκονται τουλάχιστον στο σπίτι τους, αφού η υπηρεσία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία και ιδρύματα.

Είναι καιρός, όπως είπε ο κος Αντωνίου, η κοινωνία μας να ευαισθητοποιηθεί όσον αφορά τον σεβασμό και την αγάπη που θα πρέπει να τρέφουν προς τα ηλικιωμένα πρόσωπα, όπως επίσης θα πρέπει να καταπολεμηθεί ο ηλικιακός ρατσισμός από την ρίζα.

Τόσο το Παρατηρητήριο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών, όσο και το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, λαμβάνουν σχεδόν κάθε τρεις μέρες, τηλεφωνήματα με μαρτυρίες συγγενών ηλικιωμένων κατά μερίδας λειτουργών υγείας που συμπεριφέρονται απαξιωτικά απέναντι σε ηλικιωμένους ασθενείς. «Δεν θέλω να βάζω όλους τους λειτουργούς στο ίδιο καζάνι, πρόκειται για μια μικρή μερίδα, που αμαυρώνουν και στιγματίζουν τους υπόλοιπους. Είναι χρέος αυτών που κάνουν καλά τη δουλειά τους, να τους απομονώσουν και τους διώξουν», είπε ο κος Αντωνίου.

Έκκληση του προέδρου του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, είναι όπως οι πολίτες να μην προχωρούν μόνο τηλεφωνικά σε αναφορές για τέτοιου είδους περιστατικά, αλλά να τα καταγγέλλουν επίσημα και τεκμηριωμένα, ώστε να μπορούν να προχωρούν στις απαραίτητες διαδικασίες.

«Το να μην καταγγέλλεται ένα περιστατικό και απλά να αναφέρεται, είναι διαφορετικό. Οι καταγγελίες έχουν όνομα, έχουν ημερομηνία και αναγκάζουν τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν, είτε αυτός είναι ο διευθυντής νοσηλευτηρίου, είτε ο υπεύθυνος του τμήματος, ή ακόμα και άλλο προσωπικό. Ο κόσμος θα πρέπει να καταγγέλλει και να μην φοβάται εκδικητικές συμπεριφορές», ανέφερε τέλος ο κος Αντωνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Η Μαριλένα Αθηνή στην προεδρία του κοινοτικού συμβουλίου Μαλλιάς
Με είκοσι οκτώ γυάλινα ποτήρια έσπασε τα ρεκόρ Γκίνες ο χορευτής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
Έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Κύπρου-Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική
Σε κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού
Σε διαβούλευση η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή-Στο Υπουργικό τον Μάρτιο του 2025
Σε ντόμινο εξελίσσονται οι ακυρώσεις συμβάσεων σε μεγάλα έργα-Πληρώνει τα σπασμένα της πρώην η νυν Κυβέρνηση
Η ακρίβεια φέρνει αύξηση στα ασφάλιστρα για εργατικά ατυχήματα-Οι αλλαγές που προωθούνται
Ξύρισαν τα μουστάκια τους για το Μovember Cyprus στη Λεμεσό
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την άφιξη του «Alexandrou»-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες