Εξαγγέλλει νέα προσέγγιση στη συνεργασία Κυβέρνησης-Βουλής ο Χριστοδουλίδης
Μιχάλης Πολυδώρου 06:58 - 25 Φεβρουαρίου 2023
Από την εξαγγελία της υποψηφιότητας του, μέχρι και σήμερα, που πλέον είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόθεση του να φέρει νέα πνοή και ανανέωση στην πολιτική ζωή του τόπου. Από τον τρόπο που εξήγγειλε την υποψηφιότητα του, όντας μόνος με ένα μικρό κύκλο συνεργατών και ακολούθως τις συζητήσεις με τα κόμματα, μέχρι τα κριτήρια που έθεσε για την επιλογή του νέου Υπουργικού, εισήγαγε ουσιαστικά νέα ήθη στην πολιτική ζωή, τα οποία μάλιστα δεν περιορίζονται στις πιο πάνω διαπιστώσεις, αλλά φαίνεται πως έχουν και συνέχεια.
O Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνει έτοιμος να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, γνωρίζοντας τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η παρουσία του. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο νέος Πρόεδρος καλείται να Κυβερνήσει έχοντας απέναντι του τα δύο μεγάλα κόμματα. Με αριθμό βουλευτών μικρότερο της πλειοψηφίας της Βουλής, ο Νίκος Χριστοδουλίδης καλείται να βρει τον τρόπο ώστε κάθε φορά που θα επιδιώξει η Κυβέρνηση του να περάσει ένα Νομοσχέδιο να απολαμβάνει της αποδοχής, είτε του ΔΗΣΥ, είτε του ΑΚΕΛ, αφού δεν μπορεί να πετύχει απολύτως τίποτα με τις ψήφους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάει Βουλή για ορκωμοσία Χριστοδουλίδη και μετά του παραδίδει τα ηνία ο Αναστασιάδης
Κυβερνήσεις μειοψηφίας, ωστόσο υπήρξαν και στο παρελθόν και σε πολλές περιπτώσεις, λειτούργησε θετικά για τη βελτίωση Νομοσχεδίων που κατέθετε η Κυβέρνηση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, υποχρέωσαν την Κυβέρνηση να αποδεχθεί αλλαγές που άλλαζαν τη φιλοσοφία Νομοσχεδίων. Υπάρχει βέβαια και το προηγούμενο της καταψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, όταν κινδύνεψε να παραλύσει η χώρα.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ωστόσο, προετοιμάζεται για να παρουσιάσει μια νέα προσέγγιση και στο συγκεκριμένο θέμα. Τη συγκεκριμένη εξαγγελία αναμένεται να την κάνει την ερχόμενη Τρίτη στην τελετή διαβεβαίωσης του στη Βουλή, ενώπιον των Βουλευτών, παρουσιάζοντας μια προσέγγιση που θα έχει ως στόχο τη μέγιστη συναίνεση, αλλάζοντας την παραδοσιακή διαδικασία κατάθεσης και συζήτησης Νομοσχεδίων από την Κυβέρνηση στη Βουλή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην τελετή εγκατάστασης του νέου ΠτΔ ο Αναστασιάδης-Παραδίδει τα ηνία σε Χριστοδουλίδη
Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση που θα χαρακτηρίζει την εκτελεστική εξουσία στη συνεργασία της με τη Νομοθετική, η οποία ωστόσο δεν θα εκφεύγει του πλαισίου που θέτει το Σύνταγμα, αλλά θα είναι ένδειξη ενδυνάμωσης της συνεργασίας και ενίσχυσης της σημασίας που δίδει η νέα Κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο.
Η εκτίμηση που υπάρχει και η οποία πάντως δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής, είναι πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει πριν από την κατάθεση οποιουδήποτε Νομοσχεδίου να υπάρχει προδιαβούλευση, είτε σε επίπεδο Υπουργείου, είτε σε επίπεδο Προεδρικού, με εκπρόσωπο που θα ορίζεται από το κάθε κόμμα, σε μια προσπάθεια, να γίνεται μια προπαρασκευαστική εργασία, με αποτέλεσμα όταν το Νομοσχέδιο θα πηγαίνει για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, να υπάρχει ήδη μια συνεννόηση για να επιτυγχάνονται οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πανέτοιμος για να μπει στα βαθιά ο Χριστοδουλίδης-Οι πρώτες πολιτικές πράξεις του
Θα πρόκειται δηλαδή για μια διαδικασία που πριν την κατάθεση των Νομοσχεδίων στη Βουλή, θα τυγχάνουν ενημέρωση τα κόμματα μέσω διαβούλευσης, έτσι ώστε να γίνονται από πριν οι όποιες αλλαγές προτείνονται και είναι προς την ορθή κατεύθυνση, πριν το Νομοσχέδιο πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία εάν διαφωνεί του αλλάζει τα φώτα και το επιστρέφει στο εκάστοτε Υπουργείο, με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση ή ακόμα και απόσυρσή του.
Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται και μια μίνιμουμ συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα ως ένα βαθμό, η μεν Κυβέρνηση να προχωρά στις Νομοθετικές αλλαγές που επιδιώκει, τα δε κόμματα να συμμετέχουν και να έχουν λόγο στην ουσία των θεμάτων και παράλληλα να επιλύονται τα όποια προβλήματα, ενδεχομένως να δημιουργεί μια Κυβέρνηση μειοψηφίας.