Ψάχνουν να βρουν λύσεις στην υποστελέχωση στον απόηχο των αντιδράσεων

Στον απόηχο των όσων είδαν το φως τις τελευταίες ημέρες, και τις αντιδράσεις που έφερε η δημοσίευση της φωτογραφίας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία αφέθηκε γυμνή σε κρεβάτι νοσοκομείου, αλλά και άλλων καταγγελιών που περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια της χώρας μας, για άλλη μια φορά, το νοσηλευτικό προσωπικό και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου.

Σε μια νέα προγραμματισμένη συνάντηση, το πρωί της Παρασκευής, οι συντεχνίες του νοσηλευτικού προσωπικού, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ, θα θέσουν ξανά ενώπιον του ΟΚΥπΥ, το φλέγον ζήτημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, με την σημερινή σύσκεψη να κρίνεται ως καθοριστική.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα ταλαιπωρεί τις δύο πλευρές, αφού σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σύστημα υγείας της χώρας, είχαν προηγηθεί άλλες ξεχωριστές συναντήσεις ανάμεσα στις διευθύνσεις, τους επικεφαλής τμημάτων όλων των νοσοκομείων και εκπροσώπων του Οργανισμού, ώστε να καταγραφεί ο αριθμός των αναγκών.

Κατά την τελευταία σύσκεψη, υπήρξαν σε μεγάλο βαθμό υπήρξαν συγκλήσεις, παρόλα αυτά καταγράφηκαν και διαφωνίες, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, με τους νοσηλευτές να θεωρούν πως τώρα είναι ο καιρός να δείξουν στους ασθενείς πως, με την στελέχωση όλων των τμημάτων, δεν θα υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για τα κακώς έχοντα στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο Πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, υπήρξαν διαφωνίες όσον αφορά τον μη κλινικό χώρο, δηλαδή, τα εξωτερικά ιατρεία, τα ειδικά τμήματα, για κάποια τμήματα του Μακάρειου νοσοκομείου και η άλλη μεγάλη διαφωνία αφορούσε, τη δυσκολία να αντικαθίστανται άμεσα οι αφυπηρετίσαντες, αλλά και οι μακροχρόνιες άδειες μητρότητας και ασθενείας.

«Εάν δεν υπάρξει σύγκλιση σ΄ αυτά τα ζητήματα, θα πρέπει τουλάχιστον να δοθούν από τον Οργανισμό χρονοδιάγραμμα  για το πότε θα αρχίσει η αντικατάσταση προσωπικού που έχει αφυπηρετήσει, αφού εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν προχωρήσει σε αντικαταστάσεις προσωπικού», εξήγησε.

Πάντως, ο κος Αργυρίδης αναμένει πως η συνάντηση θα έχει θετικό αποτέλεσμα, λόγω των όσων συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα γιατί όπως είπε, «θα πρέπει να δείξουμε στους πολίτες πως τα όσα βλέπουν το φως δεν μας κάνουν περήφανους και πως η ορθή στελέχωση θα επιλύσει πολλά αλυσιδωτά προβλήματα που απασχολούν τα νοσηλευτήρια».

Πιο μικρό καλάθι για τα όσα θα συζητηθούν κατά τη σύσκεψη, κρατάει ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, αφού δεν αισθάνεται αισιόδοξος για τα αποτέλεσμα  της συνάντησης. «Θα πρέπει να δούμε ξανά όλα τα ζητήματα, στα οποία είχαν εκφραστεί διαφωνίες και θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Τουλάχιστον για το θέμα με τις αφυπηρετήσεις του προσωπικού.  Θα πρέπει να προχωρήσουμε με τα θέματα που έχουμε συμφωνήσει», είπε.

Πρόσθεσε πως, πλέον επιβάλλεται ο ΟΚΥπΥ να αντιληφθεί ότι πρέπει δοθεί ένα τέλος με το θέμα της υποστελέχωσης ώστε να αποκτήσουν τα νοσηλευτήριαάμας , μια καλύτερη εικόνα και προοπτική.

Πάντως, όποια θα είναι η κατάληξη της σημερινής σύσκεψης το θετικό είναι πως τόσο ο Οργανισμός, όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, μέσα από συσκέψεις να λύσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται και χαλούν την εικόνα των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΡΙΚ και ΕΥΡΙΚ θίγουν προβλήματα της Επιτροπής Συντάξεων
Ο ΚΟΑΠ ενέκρινε τις πλήρες αιτήσεις αγροτών για δύο "Καθεστώτα"
Εργασίες συντήρησης οδοστρώματος στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας
Λύπη Υπουργείου Μεταφορών για την ταλαιπωρία που προκάλεσε η διαμαρτυρία των οδηγών ταξί
Κατοικία φροντίδας για Άτομα με Αυτισμό εγκαινίασε η Υφ. Πρόνοιας
Η Υπουργός Υγείας εξήρε το έργο του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης ΤΕΠΑΚ
Θλίψη στην κυπριακή λογοτεχνία-Απεβίωσε η Ρούλα Ιωαννίδου Σταύρου
Ακόμη και επ΄ αόριστον απεργία σκέφτονται οι οδηγοί ταξί-Αναμένουν αποφάσεις σε ένα μήνα
Διαφωνίες στη Βουλή για τη μείωση της έκτακτης εισφοράς για την Άμυνα στο 17%
Παραμένει άστατος ο καιρός-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και χαλάζι