Δεκαεπτά αποδράσεις από Αστυνομία την τελευταία τριετία-Φωνές για υποστελέχωση
06:22 - 24 Φεβρουαρίου 2023

Ήταν καλοκαίρι του 2022, όταν η Αστυνομία έπειτα από δεκαέξι αποδράσεις που είχαν σημειωθεί σε δύο χρόνια, αποφάσιζε να πάρει επιτέλους περισσότερα μέτρα για να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα, αφού ανάμεσα σε άλλα προχώρησε σε εφαρμογή αιφνιδιαστικών ελέγχων σε κρατητήρια, ενημέρωση των μελών της δύναμης και υποχρεωτική χρήση χειροπέδων πισθάγκωνα σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες για διαθεσιμότητες κατά παραγγελία-«Αξιωματικός αυλικός του Αρχηγού»
Από τον περασμένο Αύγουστο, οι περιπτώσεις αποδράσεων από κρατούμενους σταμάτησαν για περίπου πέντε μήνες, μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, οπότε, 23χρονος που είχε συλληφθεί λίγο προηγουμένως, κατάφερε και απέδρασε από το ΤΑΕ Λάρνακας, φορώντας χειροπέδες, εκμεταλλευόμενος την υποστελέχωση, αφού κατά τον ουσιώδη χρόνο υπήρχε μόνο ένα μέλος της Αστυνομίας. Ο δραπέτης έφυγε από πισινή πόρτα, πήδηξε στη στέγη παρακείμενου κτιρίου, ενώ στη συνέχεια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, εξαφανίστηκε διαμέσου της κεντρικής λεωφόρου Μακαρίου, χωρίς να γίνει κατορθωτός ο εντοπισμός του.
Η νέα απόδραση, η 17η τα τελευταία περίπου τρία χρόνια, άνοιξαν εκ νέου το θέμα, αφού τα μέλη της Δύναμης, που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, εξαπέλυσαν πυρά κατά της ηγεσίας για την υποστελέχωση, ενώ στην αντίπερα όχθη, διαμηνύεται πως υπάρχουν πρωτόκολλα, συνεπώς το ζήτημα είναι η εφαρμογή τους.
Σε κάθε περίπτωση απόδρασης, όπως και στην τελευταία που σημειώθηκε στο ΤΑΕ Λάρνακας, τίθενται σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί και εναντίον τους διερευνώνται τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα.
Πάντως, η ηγεσία της Αστυνομίας έπειτα από μια απόδραση που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο από το Νοσοκομείο Λευκωσίας, είχε διαπιστώσει ότι το πρόβλημα οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, χαρακτηρίζοντας τα πρωτόκολλα που τηρούνταν μέχρι τότε «μια χαρά». Δύο μήνες αργότερα όμως, αποφάσισε να εκδώσει τις επικαιροποιημένες οδηγίες προς τους προϊστάμενους των Τμημάτων.
Μάλιστα, αρμόδιο πρόσωπο που είχε τοποθετηθεί στον REPORTER μετά την απόδραση από το Νοσοκομείο Λευκωσίας, είχε αναφέρει πως έγιναν κάποια case studies από αποδράσεις για το πως δραπέτευσαν οι κρατούμενοι, ώστε να μην συμβεί ξανά. «Σε αυτή την περίπτωση, ήταν διαφορετικό. Δεν ήταν σε κρατητήριο, αλλά σε θάλαμο νοσοκομείου και φαίνεται ότι ο συνάδελφος ο οποίος ήταν στο καθήκον, διέλαθε της προσοχής του, αλλά διερευνούμε να δούμε τι έγινε», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πυρ ομαδών στην ηγεσία
Την ίδια ώρα, οι συντεχνίες των αστυνομικών έχουν ανοίξει πυρ κατά της ηγεσίας για την κατάσταση που επικρατεί με τις αποδράσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτές οφείλονται μεταξύ άλλων σε έλλειψη υποδομών, εξοπλισμού και προσωπικού.
Χαρακτηρίζουν εξάλλου αδιανόητο το γεγονός πως σε μια βάρδια των Τμημάτων Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων εργάζονται δύο πρόσωπα, όταν κατά μέσο όρο σημειώνονται δύο συλλήψεις το 24ωρο. Ο κλάδος αστυνομικού Σώματος «Ισότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα τελευταία 3 χρόνια έγιναν περίπου 15 αποδράσεις (σ.σ. 19). εν αλλάξαμε Αστυνομικούς. Απλά αυξήθηκαν οι συλλήψεις και μειώθηκε ο αριθμός των Αστυνομικών στα υψηλού κινδύνου τμήματα».
Από την πλευρά του, ο κλάδος αστυνομικών ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός πως «μολονότι έχουν σημειωθεί ουκ ολίγες αποδράσεις από χώρους κράτησης στην Αστυνομία, διορθωτικά μέτρα λαμβάνονται μόνο κατά περίπτωση και όχι γενικά. Αποτέλεσμα να θυματοποιούνται κάθε φορά συνάδελφοι, οι οποίοι κατά την άποψη μας, τίθενται αχρείαστα σε διαθεσιμότητα».
Εισηγείται μάλιστα μεταξύ άλλων τη χρήση ποδοπέδων, αντί χειροπέδων, τις οποίες όπως υποστηρίζει διαθέτει η Υπηρεσία, αλλά δεν χρησιμοποιούνται καθότι είναι μέχρι στιγμής εκτός διατάξεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά της Ισότητας στην ηγεσία για τις αποδράσεις-«Αποποίηση ευθύνης»
Οι δεκαεπτά αποδράσεις της τελευταίας τριετίας
2 Απριλίου 2020 (Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού)
Στις 2 Απριλίου καταγράφεται η πρώτη απόδραση για το 2020, που σημειώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Ύποπτος, 37 ετών, που είχε συλληφθεί από τις Αρχές, δραπέτευσε από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου είχε μεταφερθεί για να εξεταστεί από ψυχίατρο. Μετά από έρευνες, ο 37χρονος συνελήφθη την επόμενη ημέρα στο σπίτι του.
6 Μαΐου 2020 (Αστυνομικός Σταθμός Ομορφίτας)
Από τον αστυνομικό σταθμό Ομορφίτας, δραπέτευσε στις 6 Μαΐου 2020, 32χρονος Ινδός, που τελούσε υπό κράτηση. Ο 32χρονος, προφασίστηκε στους αστυνομικούς ότι δεν αισθανόταν καλά και ήθελε τσάι. Αφού ο αστυνομικός του το ετοίμασε, πήγε να του το δώσει κι εκείνη τη στιγμή ο 32χρονος τον έσπρωξε και τράπηκε σε φυγή από το παράθυρο της κουζίνας. Το πρωί της επόμενης ημέρας εντοπίστηκε, αφού δεν μπορούσε να μετακινηθεί, καθώς έσπασε το πόδι του.
26 Αυγούστου 2020 (Οδόφραγμα Λήδρας)
Στις 26 Αυγούστου 2020, 44χρονος μετέβη από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές για να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν επετράπηκε η είσοδος σε άλλο πρόσωπο στη Δημοκρατία. Μάλιστα, ο 44χρονος βιντεοσκοπούσε τους αστυνομικούς, κατά παράβαση του νόμου και τελικά συνελήφθη, ωστόσο κατάφερε να τους ξεφύγει, σπρώχνοντας μέλος της δύναμης. Τελικά τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα, ωστόσο στις 11 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους παραδόθηκε στις Αρχές από τα Ηνωμένα Έθνη.
8 Σεπτεμβρίου 2020 (Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου)
Λίγες μέρες αργότερα, 72χρονος κατηγορούμενος για σεξουαλική κακοποίηση των δύο εγγονιών του, ηλικίας έξι και οκτώ ετών, δραπέτευσε από το Δικαστήριο Αμμοχώστου, όταν πήδηξε από το παράθυρο στο κενό και προσγειώθηκε σε καμπίνα οχήματος. Τελικά, επανασυνελήφθη αμέσως από αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, καθότι είχε τραυματιστεί στα χέρια και στα πόδια.
21 Σεπτεμβρίου 2020 (Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου)
Απόδραση σημειώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020, από το Δικαστήριο Πάφου, όταν 42χρονος που τελούσε υπό κράτηση για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών, ξέφυγε μέσα από τα χέρια των Αρχών. Μερικά λεπτά αργότερα, μέλη της δύναμης τον εντόπισαν σε δρόμο κοντά στο Δικαστήριο και του φόρεσαν εκ νέου χειροπέδες.
30 Δεκεμβρίου 2020 (Κρατητήρια Μενόγειας)
Στις 30 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, απόδραση σημειώθηκε από το χώρο κράτησης Μεταναστών στη Μεννόγεια, όταν 26χρονος Τούρκος κατάφερε να πιάσει στον ύπνο τις Αρχές και να διαφύγει της νόμιμης κράτησης.
Από την πρώτη στιγμή, τα στοιχεία του δόθηκαν στη δημοσιότητα, ωστόσο παραμένει μέχρι σήμερα ασύλληπτος. Πρόκειται για τον Edin Aykut Van Buruggen, ο οποίος περιγράφεται ως μέτριας σωματικής διάπλασης, ύψους 1,80μ περίπου και φορούσε άσπρη κοντομάνικη φανέλα και τζιν παντελόνι. Το πιο πιθανό είναι ο 26χρονος να διέφυγε στα κατεχόμενα.
7 Ιανουαρίου 2021 (Δικαστήριο Πάφου)
Η δεύτερη απόδραση από το Δικαστήριο Πάφου, έλαβε χώρα στις 7 Ιανουαρίου 2021, όταν 23χρονος Σύρος που κατηγορείτο για υπόθεση επίθεσης και αρπαγής τσάντας μέσης υπό την απειλή μαχαιριού, ξέφυγε από την αστυνομική επιτήρηση κατά τη διάρκεια προσαγωγής του στο Δικαστήριο και τράπηκε σε φυγή. Ο 23χρονος συνελήφθη δύο ημέρες αργότερα, την ώρα που διακινείτο με όχημα στους δρόμους της Λεμεσού.
17 Απριλίου 2021 (Eden Resort)
Μια ξεχωριστή απόδραση, ήταν αυτή που σημειώθηκε στις 17 Απριλίου 2021, από το Eden Resort, όπου μεταφέρονται άτομα θετικά στον κορωνοϊό. Εκείνη την ημέρα, 38χρονος Σύρος, ο οποίος προηγουμένως είχε συλληφθεί έπειτα από καταδίωξη για υπόθεση ναρκωτικών, μεταφέρθηκε στο Eden καθώς είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Παρότι ο ύποπτος βρισκόταν υπό φρούρηση, κατάφερε να αποδράσει από τη θυρίδα της πόρτας που του έδιναν φαγητό, αφού οι υπεύθυνοι είχαν ξεχάσει να την κλειδώσουν. Τελικά ο 38χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη δέκα ημέρες αργότερα.
3 Μαΐου 2021 (Κρατητήρια Μενόγειας)
Άτυποι μετανάστες που κρατούνταν στα κρατητήρια της Μενόγεια, στις 2 τα ξημερώματα, κατάφεραν να σπάσουν τα σιδερένια παραθυρόφυλλα του δωματίου της πτέρυγας όπου διέμεναν και δένοντας κουβέρτες, κατέβηκαν στο προαύλιο.
Γυναίκα που επέβλεπε τις κάμερες ασφαλείας του ΧΩΚΑΜ εντόπισε τους πέντε άτυπους μετανάστες που κατέβαιναν από το δωμάτιο τους και ενημέρωσε την Αστυνομία. Επί τόπου έσπευσαν μέλη της Αστυνομίας τα οποία εντόπισαν τους αλλοδαπούς και κατάφεραν να συλλάβουν τους τρεις, ωστόσο οι δύο από αυτούς κατάφεραν να δραπετεύσουν.
4 Σεπτεμβρίου 2021 (Γενικό Νοσοκομείο Πάφου)
Ακόμα και ύποπτος για απόπειρα φόνου κατάφερε να δραπετεύσει από τα χέρια της Αστυνομίας. Πρόκειται για 43χρονο, ο οποίος στις 4 Σεπτεμβρίου 2021, απέδρασε από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Ο 43χρονος, που τελούσε υπό κράτηση γιατί είχε χτυπήσει εσκεμμένα δύο πρόσωπα σε δρόμο της Πάφου με το όχημά του, προφασίστηκε ότι δεν αισθανόταν καλά και μεταφέρθηκε από δύο αστυνομικούς στο νοσοκομείο.
Ο δραπέτης, διέφυγε τρέχοντας μόλις το περιπολικό σταμάτησε στο νοσοκομείο, φορώντας χειροπέδες, ενώ στη συνέχεια άρπαξε από διερχόμενη οδηγό το όχημά της και εξαφανίστηκε. Τελικά συνελήφθη τρεις ημέρες αργότερα, μετά από καταδίωξη στη Λεμεσό, ενώ ακολούθως παραπέμφθηκε σε δίκη.
9 Σεπτεμβρίου 2021 (Κρατητήρια Γερμασόγειας)
Πριν κοπάσει καλά καλά ο σάλος με την απόδραση του 42χρονου, σημειώθηκε μια νέα απόδραση, αυτή τη φορά από τα κρατητήρια Γερμασόγειας, στις 9 Σεπτεμβρίου 2021. Ο 24χρονος Νικόλας Μεχμέτ, βρισκόταν στα κρατητήρια, εκτός όμως του κελιού του και όταν διαπίστωσε τρύπα στα μέτρα ασφαλείας, κατάφερε να ξεγελάσει τους αστυνομικούς που τον επιτηρούσαν και να τραπεί σε φυγή.
Ο 24χρονος είχε συλληφθεί την προηγούμενη ημέρα, μετά από καταδίωξη για πλαστά χαρτονομίσματα και ναρκωτικά. Ο Μεχμέτ, παρότι θεάθηκε λίγες μέρες αργότερα σε βενζινάδικο της Λάρνακας, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί μέχρι στιγμής και παραμένει στη λίστα των καταζητούμενων από τις Αρχές.
11 Ιανουαρίου 2022 (Αστυνομικός Σταθμός Ομορφίτας)
Ακολούθως σημειώθηκε η απόδραση του 30χρονου, από τον αστυνομικό σταθμό Ομορφίτας, που σημειώθηκε το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου, 2022. Ο 30χρονος δραπέτης, διέφυγε από το παράθυρο, χωρίς ωστόσο να γίνει αντιληπτός, κάτι που διαπιστώθηκε γύρω στις οκτώ το βράδυ, όταν αστυνομικός μετέβη για τον σχετικό έλεγχο. Μάλιστα, όταν διαπιστώθηκε η απουσία του, δεν γνώριζαν εάν ο 30χρονος απέδρασε πριν ή μετά τις επτά το βράδυ, οπότε και έγινε η αλλαγή της βάρδιας, ενώ αναφέρθηκε από κάποιους πως προηγουμένως ακούστηκε ένας θόρυβος. Όπως φαίνεται, ο 30χρονος αφαίρεσε την σιδερένια σχάρα προτού σπάσει το παράθυρο και διαφύγει.
Σημειώνεται ότι ο νεαρός είχε συλληφθεί για κακόβουλη ζημιά, απειλή, ανησυχία, διασάλευση της ειρήνης και παράνομη είσοδο. Τελικά ο 30χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη δύο μέρες αργότερα στο χωριό Λιοπέτρι και τέθηκε υπό κράτηση.
5 Φεβρουαρίου 2022 (Κεντρικός Αστυνομικός Σταθμός Πάφου)
Οι δύο κρατούμενοι, Αλέξανδρος Σαρκισίδης 28 ετών και Εrnali Kozmiov 34 ετών, απέδρασαν από τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό της Πάφου, παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία είχε πληροφορίες για πιθανή απόδρασή τους, η οποία στο μεταξύ έγινε αντιληπτή ώρες μετά.
Στις 29 Ιανουαρίου 2022, δηλαδή οκτώ μέρες προηγουμένως, κατά τη νυχτερινή αλλαγή της βάρδιας, πολίτης ενημέρωσε την Αστυνομία για σκάλα που ήταν στημένη στον περίγυρο του σταθμού, κάτω από τα κρατητήρια. Την επόμενη ημέρα, στις 30 Ιανουαρίου, ακολούθησε έρευνα στα κελιά των δύο κρατουμένων, κατά την οποία στο κελί του Εrnali Kozmiov εντοπίστηκε κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου ενδεχομένως να είχε επαφές με πρόσωπα που θα τον βοηθούσαν στην απόδραση, κάτι που αποτελούσε επιπρόσθετο στοιχείο στην πληροφορία για τη σκάλα.
Οι δύο μεταφέρθηκαν στο Δικαστήριο την 1η Φεβρουαρίου. Όταν επέστρεψαν στα Κρατητήρια της Πάφου, αρνήθηκαν να υποβληθούν σε PCR test, όπως προνοεί το πρωτόκολλο, αφού σε περίπτωση που ήταν αρνητικοί θα έπρεπε να μεταφερθούν στις Κεντρικές, κάτι που σήμαινε πως η απόδραση τους θα ήταν αδύνατη, ενώ παραμένοντας στο σταθμό υπήρχε η δυνατότητα απόδρασης, κάτι που αποδείχθηκε στη συνέχεια, αφού κατάφεραν να πιάσουν στον ύπνο την Αστυνομία, παρά τα στοιχεία που είχαν ενώπιον τους.
Επιπρόσθετα, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά την απόδραση των κρατουμένων, διαπιστώθηκε πως από το control room χάθηκαν τα κλειδιά από το κιβώτιο, που ήταν για τις πόρτες κινδύνου από τις οποίες απέδρασαν οι δύο κρατούμενοι. Στο μεταξύ, υπήρχε εδώ και λίγο καιρό ηλεκτρονική καταχώρηση στο σύστημα της Αστυνομίας, ότι τα κελιά ήταν προβληματικά και δεν κλείδωναν, ωστόσο άγνωστο το πώς και το γιατί και άγνωστο επίσης είναι εάν ήταν ανοιχτά τα κελιά των δύο κρατουμένων, τα ξημερώματα του Σαββάτου 5 Φεβρουαρίου, οπότε και δραπέτευσαν.
13 Απριλίου 2022 (Eden Resort)
Από το Eden Resort, δραπέτευσε τα ξημερώματα της 13ης Απριλίου ο τελευταίος χρονικά κρατούμενος, Mustafa Ghumal, ο οποίος είχε μεταφερθεί επτά μέρες προηγουμένως στο συγκεκριμένο χώρο, αφού είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό.
Ο 36χρονος κατάφερε να λυγίσει τα προστατευτικά σίδερα που τον κρατούσαν εντός του κελιού και στη συνέχεια έφυγε κύριος από το ξενοδοχείο, παρότι υπάρχει αστυνομική φρούρηση του κτιρίου. Μόλις μέλη της Αστυνομίας αντιλήφθηκαν ότι ο κρατούμενος απουσίαζε από το κελί του, εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί και να συλληφθεί.
14 Ιουνίου 2022 (Νοσοκομείο Λευκωσίας)
Αφού προηγουμένως είχαν καταφέρει να αποδράσουν από τα νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου, στις 14 Ιουνίου 2022, ήταν σειρά του νοσοκομείου Λευκωσίας, για να σημειωθεί απόδραση.
Εκείνη την ημέρα, 27χρονος κρατούμενος διέλαθε της προσοχής των αστυνομικών που τον επιτηρούσαν στο νοσοκομείο και τράπηκε σε φυγή. Λίγες ώρες αργότερα, ο δραπέτης εντοπίστηκε και συνελήφθη.
26 Ιουλίου 2022 (Όχημα της ΥΚΑΝ)
Ήταν βράδυ Τρίτης, 26 Ιουλίου όταν σημειώθηκε η 16η απόδραση και η οποία αφορούσε 32χρονο που είχε συλληφθεί από μέλη της ΥΚΑΝ στον Άγιο Δομέτιο.
Ο συλληφθείς διέμενε παράνομα στην Κύπρο και αφού εντοπίστηκε τέθηκε υπ;o κράτηση Κατά τη μεταφορά του, από τον αστυνομικό σταθμό προς άλλο χώρο κράτησης, γύρω στις 8:00 το βράδυ, ο 32χρονος χτύπησε τον αστυνομικό που καθόταν μαζί του στο πίσω κάθισμα και κινήθηκε στη θέση του συνοδηγού, χτυπώντας και την οδηγό του οχήματος. O δραπέτης παραμένει μέχρι και σήμερα άφαντος.
21 Φεβρουαρίου 2023 (ΤΑΕ Λάρνακας)
Τελευταία χρονικά απόδραση που σημειώθηκε, ήταν αυτή της περασμένης Τρίτης, όταν 23χρονος που είχε συλληφθεί λίγη ώρα προηγουμένως για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών και κρατείτο στο ΤΑΕ Λάρνακας, ξέφυγε από τους αστυνομικούς που τον επιτηρούσαν και δραπέτευσε.
Ο νεαρός κατάφερε να δραπετεύσει από το γραφείο που βρίσκεται στον πρώτο όροφο, πηδώντας από το παράθυρο σε ταράτσα παρακείμενου κτιρίου, που στεγάζεται εντός της ΑΔΕ, ενώ φορούσε χειροπέδες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκαπέντε αποδράσεις σε δύο χρόνια-Διγλωσσία για ευθύνες, φωνές από αστυνομικούς