Λ. Φουρλάς: Επιβάλλεται παρέμβαση της ΕΕ στην ανθρωπιστική κρίση του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η αγωνία μου για το μέλλον στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εντείνεται, καθώς η αστάθεια που δημιουργείται από τον αποκλεισμό του ζωτικής σημασίας διαδρόμου του Λατσίν, δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Όσο η κατάσταση στην περιοχή παραμένει έκρυθμη και οι συγκρούσεις παρατείνονται, οι πολίτες δεν μπορούν να επανέλθουν σε ρυθμούς κανονικότητας και να συνεχίσουν απρόσκοπτα και φιλήσυχα τις ζωές τους.

Πρόκειται για έναν διάδρομο αγωγών που μεταφέρουν πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και αυτές μαζί με τον άμαχο πληθυσμό, που δυστυχώς αναγκάζεται να επιβιώνει σε συνθήκες τρόμου και αβεβαιότητας. Ανησυχώ έντονα για τους Αρμένιους που παρέμειναν στην εν λόγω περιοχή και υπόκεινται σε βία και μαζικούς διωγμούς. Ευελπιστώ να τερματιστούν όλα αυτά το συντομότερο δυνατόν.

Η κατάσταση είναι τραγική και αφορά γυναίκες, παιδιά, άρρωστους, χρόνια ασθενείς και ηλικιωμένους. Πρόκειται αναμφίβολα για μία ανθρωπιστική κρίση στην οποία πρέπει να δοθεί άμεση διέξοδος, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια και να υπάρξει διάλογος όλων των εμπλεκομένων με σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό, είναι ο δρόμος της διπλωματίας.

Η ανησυχία μου είναι μεγάλη για το συγκεκριμένο θέμα. Για αυτό, άλλωστε, από τα μέσα Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, κατέθεσα ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τους τρόπους αποφυγής περαιτέρω επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή και της ανάγκης άμεσης και πλήρους αποκατάστασης της κυκλοφορίας, της προμήθειας τροφίμων, φαρμάκων και ενέργειας.  

Αναλαμβάνοντας τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, που πηγάζουν από καθαρή έγνοια για την τύχη των ανθρώπων που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, ασκείται πίεση στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν που καλείται να απαντήσει. Οι ερωτήσεις προς την Κομισιόν, είναι ένας μοχλός πίεσης και πρέπει να τον χρησιμοποιούμε.

Τόσο η εισβολή των Αζέρων όσο και η υφιστάμενη κατάσταση στον διάδρομο του Λατσίν, έγινε και γίνεται υπό τις ευλογίες του Ερντογάν. Προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα και να παραμείνει στην καρέκλα της εξουσίας, δεν διστάζει να παίξει με τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Η σχέση των ηγετών των δύο χωρών, τόσο της Τουρκίας όσο και του Αζερμπαϊτζάν είναι στενότατη, μιας και πρόκειται για δικτάτορες που καταπιέζουν τους ίδιους τους λαούς τους. Είναι μια βρώμικη σχέση αλληλεξάρτησης προκειμένου να διατηρούν την εξουσία.

Κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να είναι άλλο ανεκτό. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διέταξε το Αζερμπαϊτζάν να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει για να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη κυκλοφορία προσώπων, οχημάτων και εμπορευμάτων κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν.

Εκ μέρους της ΕΕ υπάρχει ενδιαφέρον για την ενεργοποίηση κοινών προσπαθειών, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και συνολικά το ανθρωπιστικό ζήτημα. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω, ότι όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις και είτε είναι μικρές και τοπικές, είτε μεγάλες σε κλίμακα, η εξεύρεση λύσεων σε τέτοιου είδους ζητήματα δυσχεραίνει.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η ΕΕ πρέπει να δείξει άμεσα αποφασιστικότητα και ενότητα, ώστε λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα να θέσει το Μπακού προ των ευθυνών του. Τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται με πράξεις. Μόνο τότε πείθουν.     

Δειτε Επισης

Την 1η Ιουνίου οι εκλογές για νέο πρόεδρο της ΕΔΕΚ, μέχρι τις 5 Μαΐου η υποβολή υποψηφιοτήτων
Άφησαν ελεύθερο υπό όρους τον 36χρονο που παραπέμφθηκε σε δίκη για ναρκωτικά και οπλισμό-Υπόδικος ο υπάλληλός του
Πάνω από 50 κιλά κάνναβης στο όχημα του 41χρονου που ξέφυγε της Αστυνομίας μετά από καταδίωξη (pics)
Αισιόδοξος για θετική κατάληξη σε συζητήσεις για ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Οι εκτιμήσεις εργαζομένων και εργοδοτών
Ξύπνησε από θόρυβο και εντόπισε άγνωστη στην οικία του-Χειροπέδες σε 36χρονου, εμπλέκεται σε διαρρήξεις
Βύρας: Τα επεισόδια δεν έχουν σχέση με έθιμο λαμπρατζιών, δεν λύνεται το θέμα με ένα νομοσχέδιο
Πάνω από 40 κάλυκες στο σημείο της ενέδρας-Οι δράστες πυροβολούσαν εναλλάξ
Αυτοί είναι όλοι οι όροι της συμφωνίας που έχουν προτείνει οι ΗΠΑ για την Ουκρανία-«Η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία»
Μισθολογικές αυξήσεις και ωφελήματα διεκδικεί το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό
Ανώτερος αξιωματικός του ρωσικού στρατού νεκρός σε έκρηξη οχήματος στη Μόσχα