Στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να εργάζεται «για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο» αναφέρει ανακοίνωση της βορειοατλαντικής συμμαχίας για την επέτειο ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  

«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία. Ενισχύουμε σημαντικά την αποτρεπτική και αμυντική μας στάση και παραμένουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία καταγράφονται οι ενέργειες της συμμαχίας για ενδυνάμωση των σχέσεων με εταίρους για αντιμετώπιση της επιρροής της Ρωσίας.

«Οι προσπάθειες της Ρωσίας να κάμψει την αποφασιστικότητα του γενναίου λαού της Ουκρανίας αποτυγχάνουν. Ένα χρόνο μετά, οι Ουκρανοί αγωνίζονται με γενναιότητα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Στεκόμαστε στο πλευρό τους», τονίζεται.

Το ΝΑΤΟ υπογραμμίζει πως η Ρωσία «φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο» και προσθέτει πως η βορειοατλαντική συμμαχία ενισχύει περαιτέρω την «πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία» για «όσο χρειαστεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επικρατήσει».

Σημειώνεται πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται με τους ενδιαφερόμενους φορείς και διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα την ΕΕ, στη στήριξη μεταξύ άλλων του εγγενούς δικαιώματος της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα και στην ελεύθερη επιλογή όσον αφορά την ασφάλεια τους.

Προστίθεται πως «ενώ καλέσαμε τη Ρωσία να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα γνήσιο άνοιγμα σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», και ως εκ τούτο το ΝΑΤΟ διατηρεί την αποφασιστικότητα του να ασκηθεί συντονισμένη διεθνής πίεση στη Ρωσία, ενώ καταδικάζει όσους διευκολύνουν ενεργά τον πόλεμο, όπως τη Λευκορωσία.

Το ΝΑΤΟ σημειώνει ακόμα στην ανακοίνωσή του πως δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και πως όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν, ιδιαίτερα για τα εγκλήματα κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης παιδιών και της σεξουαλικής βίας.

Τέλος, όσον αφορά την παγκόσμια ασφάλεια, η ανακοίνωση αναφέρεται στον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας, τις επιπτώσεις του πολέμου στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων, καθώς και τις κακόβουλες υβριδικές ενέργειες της χώρας, την παραπληροφόρηση και την ανεύθυνη ρητορική σε σχέση με τη χρήση πυρηνικών.

Μηνύματα στήριξης στην Ουκρανία από τις Βρυξέλλες

Μηνύματα για την επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τα οποία υπογραμμίζουν τη συνεχή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας, έστειλαν οι επικεφαλής των τριών θεσμών, τη στιγμή που κεντρικά κτήρια στις Βρυξέλλες φωταγωγούνται στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Με μπλε και κίτρινο φωτίστηκαν το κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το κτήριο της Κομισιόν και τα κτήρια του Κοινοβουλίου, ενώ η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Σουηδίας, της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ, ανάρτησε την ουκρανική σημαία στο κτήριο της.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για μια «σκοτεινή επέτειο, για την Ουκρανία, για την Ευρώπη και για τον κόσμο».

«Εδώ και έναν χρόνο, η Ρωσία πολεμά βάναυσα την Ουκρανία. Και για έναν χρόνο, οι Ουκρανοί απαντάτε πολεμώντας με γενναιότητα» πρόσθεσε.

«Είμαστε στο πλευρό σας στηρίζοντας σας για όσο χρειαστεί γιατί δεν θα δεχτούμε ποτέ έναν κόσμο που κυβερνάται από ωμή βία», τόνισε ο κ. Μισέλ, προσθέτοντας πως «η Ουκρανία θα επικρατήσει, εσείς θα επικρατήσετε, και θα ζήσετε με ειρήνη και ελευθερία».

«Μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία είναι μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ευρώπη», καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Μισέλ.

Σε δικό της μήνυμα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως κλείνει «ένας χρόνος βάρβαρης ρωσικής επιθετικότητας, ένας χρόνος ηρωικής ουκρανικής αντίστασης, ένας χρόνος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

«Μπροστά μας βρίσκεται ένα μέλλον ενότητας. Πολεμάτε για ελευθερία, για δημοκρατία, για τη θέση σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί» πρόσθεσε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε σε βίντεο το οποίο ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως «είμαστε τώρα μαζί, θα είμαστε μαζί στο μέλλον, γιατί είμαστε μαζί με την Ουκρανία. Είμαι εδώ για να μεταφέρω αυτό το μήνυμα στήριξης και ελπίδας ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την Ουκρανία και πως δεν θα σταματήσουμε να είμαστε σε επιφυλακή».

«Η μάχη σας για ελευθερία για δημοκρατία για τις αξίες που μας δένουν ως Ευρωπαίους, είναι δική μας μάχη», πρόσθεσε.

«Ξέρω πως οι γενναίοι άνθρωποι της Ουκρανίας δεν θα τα βάλουν κάτω. Και σας διαβεβαιώ πως ούτε εμείς θα το βάλουμε κάτω. Σας στηρίζουμε, ήμασταν μαζί σας τότε, είμαστε μαζί σας τώρα, θα είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί» υπογράμμισε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις στα αεροδρόμια του Ιράν από τις 9 το βράδυ
Reuters: Αποδεικτικά στοιχεία για εμπλοκή του Ιράν σε τρομοκρατικές ενέργειες στη Δύση-Είχε σχεδιαστεί επίθεση και στην Αθήνα
Η Μοσάντ «άκουγε» τη Χεζμπολάχ από το 2015-Ισραηλινής κατασκευής οι βομβητές και ασύρματοι της οργάνωσης
Πέθανε ο Σάμι Μπάσο-Ο άνδρας που έζησε περισσότερο από κάθε άλλο ασθενή με το σύνδρομο της προγηρίας
Ωκεανογραφικό της Νέας Ζηλανδίας ναυαγεί ανοικτά των νήσων Σαμόα-Σώοι και οι 75 επιβαίνοντες
Υποψίες για δολοφονία του Ιρανού επικεφαλής της Δύναμης Κουντς-Εθεάθη τελευταία φορά στη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Διαδηλωτής επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί έξω από τον Λευκό Οίκο
Ο Τραμπ επέστρεψε στο Μπάτλερ τρεις μήνες μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του-Στο πλευρό του ο Μασκ
Βομβαρδισμός του Ισραήλ σε τζαμί στη Λωρίδα της Γάζας-Πολλοί νεκροί και τραυματίες
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο Πεντάγωνο ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ