Με ελάχιστες προσδοκίες, αλλά συγκεκριμένους στόχους το πρώτο τετ α τετ

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ήθελε να κάνει μια όσο το δυνατή καλύτερη αρχή στη σχέση του με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Βέβαια, τα δεδομένα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους, όπως και τα πρόσωπα. Ωστόσο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης πάει στη σημερινή συνάντηση με τον Τατάρ, με στόχο να καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, να δημιουργήσει μια πιο προσωπική σχέση και να τον πείσει πως η λύση του Κυπριακού, εντός των παραμέτρων που έθεσε ο ΟΗΕ, είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων.  

Χωρίς να έχει αναλάβει ακόμη καθήκοντα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συμμετέχει στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας, όπως χαρακτηρίστηκε και από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, μη έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις και τακτική, με απώτερο στόχο ωστόσο τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας για τα επόμενα βήματα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσανατολίζεται στη δημιουργία τέτοιων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επιστροφή της άλλης πλευράς σε τροχιά λογικής και συνεπώς στο τραπέζι του διαλόγου. Ήδη προεκλογικά, ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έδωσε το στίγμα του, σε σχέση με τις προθέσεις του στο Κυπριακό, τονίζοντας την ανάγκη πιο ενεργής εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, αναμένεται ότι θα επιλέξει τους στενούς του συνεργάτες στο Κυπριακό, είτε σε επίπεδο διαπραγματευτικής ομάδας, είτε διπλωματικής εκπροσώπησης της Κυβέρνησης, μέσα από ανθρώπους που είναι γνωστοί στους κύκλους των Βρυξελλών και γενικότερα των δυτικών πρωτευουσών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέτει πρόταση συνεργασίας σε περίπτωση σεισμού στη συνάντηση με Χριστοδουλίδη ο Τατάρ

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι λίγο πολύ γνωστό. Αφενός προτάσσει την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντα με τη συμμετοχή και υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Με αυτά τα δεδομένα, Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα τονίσει στον συνομιλητή του, ενώπιον και του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, ότι ο ρόλος της ΕΕ στην όλη διαδικασία θα πρέπει να είναι υποβοηθητικός σε αυτόν των Ηνωμένων Εθνών, αφού μόνο μέσω των Βρυξελλών μπορούν να δημιουργηθούν τέτοια κίνητρα που να πείσουν όλους τους Κύπριους για μια λύση που θα είναι συμφέρουσα σε όλους, ακόμα και στην Τουρκία, η οποία έχει πολλά αιτήματα και εξαρτάται ως ένα βαθμό από την ΕΕ, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Εξάλλου, από τη συλλογιστική του νέου Προέδρου, δεν εκφεύγει και το γεγονός, ότι πέραν από τα κέρδη, οικονομικά και πολιτικά που θα έχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, κερδισμένη από μια ενδεχόμενη λύση θα είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας του κράτους.

Ένα άλλο κομμάτι που ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ακολουθήσει, και το οποίο εν πολλοίς ακολούθησε και προεκλογικά, και εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε επιτυχημένο, είναι η αποφυγή εμπλοκής του σε παιχνίδια εντυπώσεων και αρνητική ρητορική. Σε μια περίοδο μάλιστα που η διπλωματία των σεισμών φαίνεται να αποφέρει αποτελέσματα στην προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, ο νέος Πρόεδρος θα επιχειρήσει να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, να αποφύγει τη σκληρή ρητορική εναντίον της άλλης πλευράς, στην προσπάθεια του να την επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου.

Το κεντρικό μήνυμα που θα επιχειρήσει να περάσει στη σημερινή συνάντηση στον Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως το status quo, δεν αποτελεί λύση και δεν ωφελεί καμία εκ των δύο πλευρών. Προτάσσοντας μια σειρά από θετικά που θα προκύψουν για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα προσπαθήσει να εξηγήσει σε αδρές γραμμές στον συνομιλητή του, γιατί η λύση είναι προς το συμφέρον της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ταυτόχρονα, θα του ξεκαθαρίσει πως η λύση των δύο κρατών δεν αποτελεί επιλογή για τον ίδιο, ενώ θα επιμείνει στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών με πολιτική ισότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προετοιμάζει το έδαφος για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ ο Στιούαρτ

Επιπλέον, ο νέος Πρόεδρος θα ξεκαθαρίσει και στον κ. Τατάρ, όπως έκανε και την περασμένη Τρίτη στον κ. Στιούαρτ, ότι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό μπορούν να βασίζονται  στον ίδιο και ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Μάλιστα θα προτείνει την άμεση έναρξη προσπαθειών για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, πριν τις τουρκικές εκλογές, οι οποίες εξάλλου βρίσκονται στον αέρα, λόγω της χαώδους κατάστασης που επικρατεί σε αρκετές τουρκικές επαρχίες λόγω των σεισμών.

Τα δεδομένα ωστόσο, παρά την όποια προσπάθεια καταβάλει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν είναι και τόσο ευοίωνα, δεδομένων των θέσεων του Ερσίν Τατάρ και των γνωστών του τοποθετήσεων το τελευταίο διάστημα. Ο κατοχικός ηγέτης με κάθε ευκαιρία επιλέγει να τονίζει τη διάσταση απόψεων, εμμένοντας στις απαράδεκτες θέσεις του για λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα. Μόλις την περασμένη Τρίτη, σε συνέντευξη του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, είναι δύσκολο να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό με τον εκλεγέντα Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη

«Εγώ είμαι υπέρ το διαλόγου. Εμείς μπορούμε να περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που γίνει αποδεχτή η κυριαρχική μας ισότητα. Η Τουρκία υποστηρίζει αυτή την πολιτική μαζί μας. Ποτέ δεν μπορείτε να μας επιβάλετε μια λύση λέγοντας ‘αυτό λέει η ΕΕ’, θάβοντας το κεφάλι σας στην άμμο. Η κόκκινη γραμμή μας είναι η κυριαρχία μας».

Το ζητούμενο ωστόσο στην προκειμένη, σύμφωνα και με τα Ηνωμένα Έθνη, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Μιας εμπιστοσύνης που κυρίως κλονίστηκε λόγω των αμφιταλαντεύσεων του Ερσίν Τατάρ και τις υπαναχώρησης του από το συμφωνημένο πλαίσιο. Αυτός είναι και λόγος που από τα Ηνωμένα Έθνη δίδεται η εικόνα της πολύ συγκρατημένης αισιοδοξίας, αφού θεωρείται αρκετά δύσκολο αφενός να επανέλθει η Τουρκία και ο κατοχικός ηγέτης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αφετέρου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό το δεύτερο είναι ο στόχος του Νίκου Χριστοδουλίδη, μέσα από την απόπειρα του να δημιουργήσει μια πιο προσωπική σχέση με τον κατοχικό ηγέτη, στην προσπάθεια του να τον πείσει για να επανέλθει σε τροχιά διαλόγου.

Δειτε Επισης

Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση