Σε εξέλιξη η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Τατάρ-Πήγε με την προεδρική λιμουζίνα ο νέος ΠτΔ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 και 15 η συνάντηση του εκλελεγμένου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.       

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σήμερα διακινήθηκε για πρώτη φορά με προεδρική λιμουζίνα που έφερε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, προέβη σε δηλώσεις στο πολιτικό του γραφείο πριν αναχωρήσει για την οικία του Ιρλανδού διπλωμάτη στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.  Ο κ. Χριστοδουλίδης συνοδεύεται από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Μενέλαο Μενελάου, και την κ. Μαριλένα Ραουνά, η οποία θα είναι η Διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με ελάχιστες προσδοκίες, αλλά συγκεκριμένους στόχους το πρώτο τετ α τετ

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «είναι μια πρώτη άτυπη συνάντηση που πραγματοποιείται μετά από δική μας πρωτοβουλία. Έχω ξεκάθαρο στόχο και προσανατολισμό για το που θέλουμε να φτάσουμε. Την ίδια στιγμή γνωρίζω ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί από την πρώτη άτυπη συνάντηση. Αλλά τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα. Είναι αυτά που έχω πει και δημόσια και αυτά θα μεταφέρω στον συνομιλητή μου. Δεν είμαι εδώ για να παίξω παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Είμαι εδώ γιατί με ενδιαφέρει η ουσία, τα αποτελέσματα και να πετύχουμε τη στόχο μας που είναι το σπάσιμο του αδιεξόδου. Δεν είναι εύκολος στόχος, αλλά δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια. Δεν επιθυμεί κανένας περισσότερο από εμάς να επαναρχίσει ο διάλογος και να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Ερσίν Τατάρ για τη συνεργασία των δύο πλευρών, μετά τους δολοφονικούς σεισμούς στην Τουρκία, ανέφερε πως, «υπάρχουν ήδη προτάσεις που έγιναν στο πλαίσιο των Τεχνικών Επιτροπών. Υπάρχουν παραδείγματα όπως τις πυρκαγιές. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τεχνογνωσία και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευρωπαικούς μηχανισμούς και είμαι έτοιμος να απαντήσω. Γενικότερα όποια ενέργεια γίνεται, είτε μέσω των τεχνικών επιτροπών, είτε μέσωω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαι έτοιμος να συζητήσω». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέτει πρόταση συνεργασίας σε περίπτωση σεισμού στη συνάντηση με Χριστοδουλίδη ο Τατάρ

Δειτε Επισης

Την 1η Ιουνίου οι εκλογές για νέο πρόεδρο της ΕΔΕΚ, μέχρι τις 5 Μαΐου η υποβολή υποψηφιοτήτων
Άφησαν ελεύθερο υπό όρους τον 36χρονο που παραπέμφθηκε σε δίκη για ναρκωτικά και οπλισμό-Υπόδικος ο υπάλληλός του
Πάνω από 50 κιλά κάνναβης στο όχημα του 41χρονου που ξέφυγε της Αστυνομίας μετά από καταδίωξη (pics)
Αισιόδοξος για θετική κατάληξη σε συζητήσεις για ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Οι εκτιμήσεις εργαζομένων και εργοδοτών
Ξύπνησε από θόρυβο και εντόπισε άγνωστη στην οικία του-Χειροπέδες σε 36χρονου, εμπλέκεται σε διαρρήξεις
Βύρας: Τα επεισόδια δεν έχουν σχέση με έθιμο λαμπρατζιών, δεν λύνεται το θέμα με ένα νομοσχέδιο
Πάνω από 40 κάλυκες στο σημείο της ενέδρας-Οι δράστες πυροβολούσαν εναλλάξ
Αυτοί είναι όλοι οι όροι της συμφωνίας που έχουν προτείνει οι ΗΠΑ για την Ουκρανία-«Η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία»
Μισθολογικές αυξήσεις και ωφελήματα διεκδικεί το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό
Ανώτερος αξιωματικός του ρωσικού στρατού νεκρός σε έκρηξη οχήματος στη Μόσχα