Κόλλησε στις... πραγματικότητες ο Τατάρ, δεν αιφνιδιάστηκε ο Χριστοδουλίδης
16:58 - 23 Φεβρουαρίου 2023

Δεν άκουσε κάτι που δεν ανέμενε να ακούσει σε ό,τι αφορά τις προσεγγίσεις του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη σημερινή πρώτη άτυπη συνάντησή του με τον κ. Τατάρ, ο οποίος με τη σειρά του επανέλαβε μετά τη συνάντηση πως «στην Κύπρο υπάρχουν οι πραγματικότητες που πρέπει να γίνονται ενέργειες με αμοιβαίο σεβασμό». Μάλιστα ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι του μετέφερε, την νέα του πολιτική και την προσδοκία του για να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσιο διεθνές καθεστώς. Επίσημες διαπραγματεύσεις, δήλωσε, μπορούν να ξεκινήσουν μόνο όταν αυτά γίνουν αποδεκτά.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο ίδιος, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις και κάποιες βασικές διαφωνίες, εξέφρασε την ετοιμότητά του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, πάντα μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού αλλά και με την ΕΕ να έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στο Πολιτικό του Γραφείο, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ καλή, σημειώνοντας πως ήταν μια συνάντηση γνωριμίας κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις για αριθμό θεμάτων, όπως αυτό των σεισμών.
Είπε πως απάντησε στην εισήγηση του κ. Τατάρ για συνεργασία σε περίπτωση σεισμού, την οποία ο Τ/κ ηγέτης του μετέφερε σήμερα. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης η πρόταση του κ. Τατάρ «μπορεί να συζητηθεί μέσα στο πλαίσιο της τεχνικής επιτροπής για τη διαχείριση κρίσεων. Υπάρχουν παραδείγματα όπως έγινε προηγουμένως με το θέμα των καταστροφικών φωτιών», ανέφερε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο ίδιος εισηγήθηκε, εξάλλου, αν μπορούν να στείλουν ένα κοινό μήνυμα για το θέμα των αγνοουμένων.
Ανέφερε πως θεωρεί πως θα υπάρξει σύντομα νέα συνάντηση. Είπε πως προσκάλεσε τον κ. Τατάρ σε μια κοινωνική συνάντηση μαζί με τις συζύγους τους και θεωρεί πως θα υπάρξει θετική ανταπόκριση σε αυτήν.
Ερωτηθείς αν θα δούμε να γίνονται κάποιες νέες συναντήσεις επί της ουσίας προκειμένου να υπάρξει κοινό έδαφος για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως επί της ουσίας δεν έγινε διαπραγμάτευση σήμερα.
Ανέφερε πως "έγινε ανταλλαγή απόψεων γενικότερη και επί θεμάτων ουσίας αλλά και θεμάτων τα οποία άπτονται της καθημερινότητας. Δεν έγινε διαπραγμάτευση. Αυτός είναι ο στόχος η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και ευελπιστώ αυτό να καταστεί εφικτό μέσα από αριθμό συναντήσεων που ελπίζω να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα", πρόσθεσε.
Είπε πως για αυτό εξέφρασε την ετοιμότητά του προς αυτή την κατεύθυνση. "Ανέφερα στον κ. Τατάρ ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, ούτε για τους Ε/κ, ούτε για τους Τ/κ, και εξέφρασα την ετοιμότητά μου για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών", σημείωσε.
Ερωτηθείς αν θα δεχθεί ως προϋπόθεση την κυριαρχική ισότητα την οποία ζητά η τουρκική πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η θέση της ε/κ πλευράς στο συγκεκριμένο θέμα όπως εκφράστηκε και προηγουμένως συνεχίζει να είναι σε ισχύ, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας.
Επανέλαβε πως οι προϋποθέσεις που θα δημιουργηθούν πρέπει να είναι μέσα στο καθορισμένο, συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών και η συγκεκριμένη προσέγγιση ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, άρα δεν είναι θέμα προς συζήτηση.
Είπε ακόμη πως αυτό που ανέφερε κατ’ επανάληψη στον κ. Τατάρ είναι πως η παρούσα κατάσταση δεν λειτουργεί θετικά ούτε για τους Ε/κ, ούτε για τους Τ/κ αλλά την ίδια στιγμή το πλαίσιο δεν είναι υπό συζήτηση.
Κληθείς να πει αν η πρόταση του Τ/κ ηγέτη για συνεργασία σε περίπτωση σεισμού βγάζει το θέμα αυτό εκτός του πλαισίου των τεχνικών επιτροπών και αναφέρεται σε συνεργασία «δυο κρατών», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «υπάρχει γενικότερα μια προσέγγιση κάποιων οι οποίοι θέλουν τις τεχνικές επιτροπές να λειτουργούν σε ένα τέτοιο πλαίσιο.
Πρόσθεσε πως ο τρόπος λειτουργούν οι τεχνικές επιτροπές είναι καταγεγραμμένος από όταν συμφωνήθηκε η λειτουργία τους, για να συμπληρώσει πως οι τεχνικές επιτροπές μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία.
«Οποιαδήποτε λειτουργία των τεχνικών επιτροπών, οποιαδήποτε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οποιεσδήποτε άλλες πρωτοβουλίες δύναται να εξεταστούν μόνο αν λειτουργούν ενισχυτικά προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου", ανέφερε.
Υπογράμμισε πως "δεν μπορούν οι τεχνικές επιτροπές, τα ΜΟΕ, να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα της λύσης του Κυπριακού".
Σε ό,τι αφορά τη θέση του για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως κατά τη συνάντηση έκανε μια πρώτη αναφορά σε αυτήν όχι εις βάθος, γιατί πρώτα θέλει να συζητήσει το θέμα αυτό με τους Ευρωπαίους εταίρους στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ερωτηθείς αν οι προοπτικές για ουσιαστικό διάλογο είναι περιορισμένες, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν είναι εύκολα τα δεδομένα. «Είμαστε εδώ όμως όχι για τα εύκολα, είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να σπάσουμε το αδιέξοδο. Χρειαζόμαστε και θεωρούμε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση και είναι για αυτό τον λόγο που μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέλω να συζητήσω την πρότασή μας, θέλω να κοινοποιήσω τις προσεγγίσεις μας ακόμα πιο συγκεκριμένα και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί», ανέφερε.
Ερωτηθείς αν ο κ. Τατάρ συμφωνεί με την εισήγησή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ανέφερε στον κ. Τατάρ πως δεν πρόκειται ο ίδιος να μιλήσει εκ μέρους του Τ/κ ηγέτη.
"Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Δεν πρόκειται να κάνω επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού", σημείωσε.
Επανέλαβε πως δεν είναι εύκολα τα πράγματα και την ετοιμότητα «να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν», σημειώνοντας πως "είναι για αυτό τον λόγο που έχουμε επεξεργαστεί από προηγουμένως συγκεκριμένη πρόταση, συγκεκριμένη προσέγγιση η οποία λαμβάνει υπόψη το διεθνές πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε σήμερα να κινηθούμε».
Ερωτηθείς αν έχει «κλειδώσει» το ραντεβού με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, είπε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για συνάντηση με τον ΓΓ.
Κληθείς να πει αν έθιξε αυτό το θέμα κατά τη συνάντηση με τον κ. Τατάρ απάντησε αρνητικά.
Τατάρ: Ο Χριστοδουλίδης ξέρει το Κυπριακό
Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του από την συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή και συζήτησαν πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία σε περίπτωση που συμβεί στο νησί ένας σεισμός. «Συζητήσαμε τα θέματα υγείας και σεισμών». Ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε, του μετέφερε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του σεισμού και για τους Τ/κ μαθητές της ομάδας βόλεϊ.
Ο κ. Τατάρ είπε πως ανέφερε στον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι ο καθένας τους έχει ευθύνες έναντι της κοινότητάς του. Οι Τ/κ, συνέχισε, έχουν βασικά δικαιώματα που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα. Μίλησε για την ΔΔΟ που συζητήθηκε για 55 χρόνια λέγοντας ότι «πλέον υπάρχει ανάγκη για νέα πολιτική, κι αυτή περνά από την αποδοχή των δικαιωμάτων των Τ/κ στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις».
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία και αναφέρθηκε σε μια «ωραία ομάδα» στις Τεχνικές Επιτροπές. Αναφερόμενος στους σεισμούς είπε «μακάρι να μην συμβεί» αλλά συζήτησαν το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε αυτό το θέμα, σημειώνοντας ότι «θεσμοί» του ψευδοκράτους, όπως η «πολιτική άμυνα» και οι ομάδες διάσωσης των «δυνάμεων ασφαλείας» έχουν αποκτήσει μια εμπειρία λόγω των σεισμών στην Τουρκία.
Ο κ. Χριστοδουλιδης, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, του είπε ότι έχουν έμπειρες και ικανές ομάδας και στον «νότο» κατά την έκφρασή του. «Του είπα λοιπόν, μπορεί να γίνουν κάποιες ενέργειες για μια προετοιμασία που να τύχει εκμετάλλευσης αυτή η εμπειρία. Ανταποκρίθηκε θετικά και ο Εκπρόσωπος του ΓΓ το σημείωσε αυτό. Τις επόμενες ημέρες ίνσιαλλαχ να ξεκινήσει μια εργασία προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο Ερσίν Τατάρ είπε επίσης ότι στην συνάντηση μίλησε για τα άδικα «εμπάργκο» που υφίστανται οι Τ/κ και που προκαλούν οικονομικές δυσκολίες είτε στην περίοδο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, είτε τώρα με τους σεισμούς. Δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, συνέχισε, να βρίσκονται ακόμη υπό «εμπάργκο» και απομόνωση.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την συνεργασία για τους σεισμούς, ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι η αντίδραση του κ. Χριστοδουλίδη ήταν θετική, συμπληρώνοντας ότι δεν ξέρει αν αυτή η προετοιμασία θα γίνει μέσω των υφιστάμενων Τεχνικών Επιτροπών ή μέσω μιας διαφορετικής διαδικασίας, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι μια διαφορετική διαδικασία θα της αποδώσει περισσότερη σημασία. «Γιατί είναι μια διαφορετική εργασία αυτή. Με άλλα λόγια, είπα ότι θα ήταν καλύτερα εάν οι οργανώσεις, οι θεσμοί του κράτους της τδβκ μοιράζονταν τις εμπειρίες τους σε μια τέτοια επιτροπή και ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει αυτό με ξεχωριστή ρύθμιση, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στην συνεργασία μας».
Σε δήλωσή του στ’ αγγλικά, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ζήτησε από τον Κόλιν Στιούαρτ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια να εμπλακούν περισσότερο «κι άλλοι», γιατί – υποστήριξε – το είπε και τον κ. Χριστοδουλίδη, μετά το σχέδιο Ανάν, οι Ελληνοκύπριοι παρά το γεγονός ότι είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν, έγιναν μονομερώς αποδεκτοί στην ΕΕ ως πλήρες μέλος κι αυτό ήταν πολύ άδικο για τους Τουρκοκύπριους.
«Από τότε, το κυπριακό πρόβλημα έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκο και αυτές είναι οι πραγματικότητες της Κύπρου που πρέπει να αντιμετωπίσει και να συζητήσει με τη δική του ομάδα και με τα μέλη του κοινοβουλίου του ίσως. Τώρα διορίζει το νέο Υπουργικό του και πολύ σύντομα θα έχει την ευκαιρία να εξετάσει όλα αυτά τα θέματα πολύ πιο σοβαρά γιατί είναι πλέον ο ηγέτης της κοινότητάς του και έχει περισσότερες ευθύνες» είπε.
Ο Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε επίσης τον Ειδικό Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ για την συνάντηση και πρόσθεσέ πως με τον κ. Χριστοδουλίδη μίλησαν και για τις οικογένειές τους, με τον νέο ΠτΔ να του λέει πως κατάγεται από την Πάφο και ο ίδιος να του εξηγεί πως ο πατέρας του ήταν από την Πόλη Χρυσοχούς.
