«Αναμένονται σεισμοί κοντά στο 6, ίσως και μεγαλύτεροι, για τον επόμενο χρόνο»

Αισθητές αλλά όχι επικίνδυνες και ιδιαίτερα στον βαθμό επικινδυνότητας της Τουρκίας που σημειώθηκε ο φονικός σεισμός, θα είναι τουλάχιστον για τον επόμενο ένα χρόνο οι μετασεισμικές δονήσεις που θα σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας, που απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από την Κύπρο και γι' αυτό τον λόγο, κάθε σεισμική δόνηση γίνεται ιδιαίτερα αισθητή και στο νησί μας, πανικοβάλλοντας την ίδια ώρα τους πολίτες. 

Οι μετασεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στις γειτονικές χώρες, με την πιο πρόσφατη αυτή της περασμένης Δευτέρας, έθεσε σε συναγερμό ξανά τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι πολίτες πανικόβλητοι, ψάχνουν τους τρόπους ώστε να προστατευθούν, ενώ την ίδια ώρα, αντικρύζοντας την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, λόγω και των φονικών σεισμών, υπάρχει ασφαλώς ο φόβος. 

Ο ειδικός Γεωλογικός Λειτουργός, Δρ Ιορδάνης Δημητριάδης, μιλώντας στον REPORTER, καθησυχάζει το κοινό, αναφέροντας πως ναι μεν θα συνεχιστούν οι μετασεισμικές δραστηριότητες, ωστόσο, δεν θα έχουμε τέτοιες συνέπειες στην Κύπρο, όπως και στην Τουρκία. «Καταρχάς, ο σεισμός που είχαμε τη Δευτέρα το βράδυ, ήταν ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6.4 Ρίχτερ, με επίκεντρο την Αντιόχεια της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη σχεδόν την Ανατολική Μεσόγειο, πέραν των 500 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, ενώ έγινε και ιδιαίτερα αισθητός και στο νησί μας. Ο συγκεκριμένος σεισμός, εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του κύριου σεισμού του 7.8 που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Προφανώς, όταν υπάρχουν τέτοιες ισχυρές σεισμικές δονήσεις, αναμένεται μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με αρκετά μεγάλους σεισμούς, όπως και αυτό που σημειώθηκε τη Δευτέρα. Αναμένονται και άλλοι ακόμη σεισμοί κοντά στο 6 Ρίχτερ και ίσως μεγαλύτεροι, για τον επόμενο χρόνο».

Ένα τέτοιο σεισμικό γεγονός που σημειώθηκε τη Δευτέρα στην Τουρκία, ο Δρ. Δημητριάδης, το χαρακτηρίζει αναπόφευκτο, καθώς εξυπακούεται ότι θα υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. «Προφανώς, ο κόσμος στην Κύπρο ανησυχεί καθώς έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε διάφορες πόλεις και βλέποντας τις εικόνες από Τουρκία που καταρρέουν κτίρια, φοβάται. Ωστόσο, είναι μια αναμενόμενη σεισμική δραστηριότητα αυτό που συμβαίνει. Οι μετασεισμοί που ακολουθούν, είναι πολύ πιο μικρού μεγέθους από το 7.8 και είναι αναμενόμενο όπως έχει δραστηριοποιηθεί το ρήγμα βορειοανατολικά να υπάρχει και μια μικρή δραστηριοποίηση νοτιοδυτικά του ρήγματος. Μην ξεχνάμε άλλωστε, το επίκεντρο που έγινε ο σεισμός, είναι το σημείο που συγκρούονται η πλάκα της Ευρασίας με το κυπριακό τόξο, αλλά και η αραβική πλάκα με το ρήγμα της νεκρής θάλασσας. Έτσι, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι μια περιοχή που ούτως ή αλλιώς είναι σεισμικά ενεργής και αναμένεται την ίδια ώρα, να συνεχιστεί η μετασεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή».

Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο οι μετασεισμικές δραστηριότητες σε περιοχές όπου σημειώνονται ισχυροί σεισμοί. Όπως εξηγεί ο Δρ. Δημητριάδης, «επειδή το επίκεντρο του σεισμού του μεγάλου που σημειώθηκε, είναι 300 χιλιόμετρα από την Κύπρο, είμαστε κοντά στην επικεντρική περιοχή, άρα είναι λογικό να αισθανόμαστε τους μεγάλους σεισμούς που σημειώνονται. Πρέπει να πούμε ότι ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο που δεν προβλέπεται. Γνωρίζουμε τις περιοχές που μπορεί να συμβούν σεισμοί, αλλά είναι το πότε θα γίνουν, που δεν μπορεί να προβλεφθεί. Για παράδειγμα μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι δεν πρόκειται να γίνει σεισμός στη Φινλανδία, καθώς δεν υπάρχουν ρήγματα, ενώ στη Λεμεσό μπορεί να γίνει, καθώς υπάρχουν ρήγματα. Πρέπει να τονιστεί, ότι κάθε μέρα έχουμε σεισμούς στην Κύπρο και κάθε μέρα έχουμε σημαντικούς σεισμούς».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο ειδικός, πρόσφατα σημειώθηκε σεισμός στη Γεράσα, όπου ήταν και αισθητός. Επίσης, πιο πριν σημειώθηκε ο σεισμός 6.5 ρίχτερ στη θάλασσα, και είχε γίνει αισθητός σε όλη την Κύπρο. «Αυτός ο σεισμός, είχε μετασεισμική ακολουθία από 500 σεισμούς, με μικρότερα μεγέθη. Ο κάθε μεγάλος σεισμός που σημειώνεται, έχει και μια μετασεισμική ακολουθία, όπως και αυτός σήμερα στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 7.8 με το 7.5 ρίχτερ, δεν έχει διαφορά 0.3 ρίχτερ. Αυτοί οι δυο αριθμοί, έχουν διαφορά 1000 φορές ενέργεια. Άρα μιλάμε για μια τεράστια διαφορά και έτσι δεν μπορεί να συγκρίνεται το 6.5 που είχαμε στην Κύπρο με το 7.8. Δεν είναι μικρή η διαφορά, αλλά είναι τεράστια». 

Σημειώνεται ότι, όλα τα ρήγματα και όλες οι σεισμογενείς περιοχές της Κύπρου, έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια από τους Γεωλογικούς Επιστήμονες και έχουν ληφθεί υπόψη οι σεισμικά ευάλωτες περιοχές στην Κύπρο. Παράλληλα, οι πολιτικοί μηχανικοί που επιβλέπουν τα έργα, σχεδιάζουν μέσω του αντισεισμικού κανονισμού τα κτίρια και τα λαμβάνουν όλα αυτά υπόψη. «Έχουμε χαρτογραφήσει αυτά τα ρήγματα, καθώς οι σεισμοί που σημειώθηκαν στο παρελθόν, μας έχουν δείξει και τις ευάλωτες περιοχές. Όπως για παράδειγμα στην ορεινή Πάφο, στη Λεμεσό που χαρακτηρίζεται με δυο ζώνες στη Γεράσα και στον Αρακαπά. Υπάρχουν και στη Λάρνακα επίσης ρήγματα, στο Αυγόρου, όπως και στην Ελεύθερη Αμμόχωστο».

Δείτε παρακάτω τα ρήγματα που υπάρχουν στην Κύπρο από τη ΓΕΩπύλη του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης:

 

Δειτε Επισης

Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες
Δεν αποδέχονται ως έχει το προσχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
Διαψεύδει τα περί απόρριψης της πρότασής του από συντεχνίες ο ΟΚΥπΥ
Θέμα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα θέτουν οι αγελαδοτρόφοι στην ΕΕ
Αποσύρονται ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα από την αγορά (pics)
Δωρεάν μαθήματα Ελληνικών για Τουρκοκύπριους από τα ΚΙΕ
Αυξάνεται σε 140.000 ευρώ η ετήσια χορηγία προς φιλοζωικές οργανώσεις
Ψάχνουν να ενημερωθούν για καταφύγια οι Κύπριοι-Συζητήσεις με Μητροπόλεις για παροχή υπογείων σε ναούς
Συνεχίζονται οι πτήσεις Λάρνακα-Τελ Αβίβ και οι αφίξεις σκαφών από Λίβανο