Λίγο πριν φύγει, δίνει πίσω προαγωγές που έπεσαν από το Δικαστήριο η Δράκου;

Έντονες είναι οι φήμες στις τάξεις της Αστυνομίας, πως Στέφη Δράκου και Στέλιος Παπαθεοδώρου τροχοδρομούν προαγωγές, λίγο πριν η υπουργός παραδώσει σκυτάλη στον διάδοχο της και γενικότερα πριν την αλλαγή της Κυβέρνησης.  

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της Δύναμης, στο επίκεντρο βρίσκονται οι 16 προαγωγές στελεχών της Αστυνομίας, οι οποίες ακυρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και φαίνεται να προωθούνται, ώστε τα εν λόγω μέλη, να προαχθούν εκ νέου. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται από μέλη, στην υπουργό ασκούνται πιέσεις από την Αστυνομία για να προχωρήσει με τις προαγωγές πριν ολοκληρώσει την θητεία της. 

Υπενθυμίζεται πως μετά από προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο από 19 μέλη της Αστυνομίας, οι οποίοι ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους που διεκδικούσαν την προαγωγή στον βαθμό του Αστυνόμου Β, την οποία εν τέλει έλαβαν 16 ανώτεροι υπαστυνόμοι, οι προαγωγές ακυρώθηκαν, με το Δικαστήριο να αναφέρει στην απόφαση του πως δεν τηρήθηκε «κανένα μέτρο ίσης κρίσεως», τονίζοντας παράλληλα πως «δεν προηγήθηκε ουσιαστική και πραγματική συνεκτίμηση και στάθμιση των κριτηρίων προαγωγής, αφού αποδόθηκε κατά το δοκούν υπεροχή και προβάδισμα σε υποψηφίους έναντι άλλων, χωρίς όμως ομοιόμορφη μεταχείριση». Οι απόφαση που ακύρωνε τις προαγωγές αφορούσε τους, Κωνσταντίνου Γεωργίου, Ανδρέα Τρύφωνος, Ιωάννη Χειμώνα, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Ανδρέα Συμεού, Μιχάλη Κατσουνωτού, Νικόλαου Τσαππή, Γεώργιου Χινινού, Ανδρέα Αγγελίδη, Θωμά Χατζηκυριάκου, Κώστα Αυγουστή, Παναγιώτη Σταύρου, Χριστόδουλου Κοντού, Ανδρέα Παπαδόπουλου, Μάριου Αγιώτη και Γιαννάκη Ξάνθου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άκυρες άλλες 16 προαγωγές, πρόβλημα στην πυραμίδα-Χινινός, Τσαππής και Κατσουνωτός στη λίστα

Πάντως, σε περίπτωση που η Στέφη Δράκου προχωρήσει εν τέλει με τις εκ νέου προαγωγές των 16, η ενέργεια της αναμένεται να προκαλέσει ερωτηματικά. Και αυτό διότι, για την εν λόγω απόφαση, η Νομική Υπηρεσία άσκησε έφεση, χωρίς ακόμη να ολοκληρωθεί, συνεπώς δείχνει πως δεν αναμένει την απόφαση του Δικαστηρίου που αφορά τις εν λόγω ακυρωτικές προαγωγές. Κάτι που σημαίνει πως σε περίπτωση που απορριφθεί η έφεση, τότε και πάλι φαίνεται από την μία πως οι διαδικασίες μπάζουν και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις των Δικαστηρίων, και από την άλλη, θα δημιουργηθεί εκ νέου πρόβλημα και θα ακολουθήσουν - πιθανόν - νέες προσφυγές. Πάντως, δικηγόροι σημειώνουν πως ενδεχομένως να είναι και η πρώτη φορά που η Νομική Υπηρεσία ασκεί έφεση για προαγωγές που ακυρώθηκαν από το Διοικητικό Δικαστήριο. 

Από την άλλη, στην σκιά της εν λόγω απόφασης, ακολούθησε καταγγελία στον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος διεξάγει έρευνα, σε σχέση με το γεγονός, πως ενώ ακυρώθηκαν παραγωγές αστυνομικών με απόφαση Δικαστηρίου, συνεχίζουν να λαμβάνουν μισθό υψηλότερης κλίμακας, που σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις καταγγελίες, μπορεί να είναι και τρεις βαθμίδες πιο πάνω, ενώ υπάρχουν αξιωματικοί που λαμβάνουν σύνταξη επίσης υψηλότερης κλίμακας. Μάλιστα, υπάρχει περίπτωση όπου μέλος της Δύναμης, φέρεται να λάμβανε σύνταξη υψηλότερης κλίμακας για περίπου ένα χρόνο και ενώ αφυπηρέτησε, πρόσφατα προήχθη εκ νέου. 

Η καταγγελία βρίσκεται ενώπιον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στην οποία επισυνάπτονται σωρεία αποφάσεων, ώστε να διερευνήσει πιθανή διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε σχέση με τις προαγωγές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προήγαγαν ξανά στελέχη που υποβαθμίστηκαν από το Δικαστήριο-Οι δύο εκτός Σώματος

Την ίδια ώρα, αναμένεται το πρώτο κύμα μεταθέσεων στις τάξεις της Αστυνομίας, μετά την υπουργό Δικαιοσύνης να αναμένεται να λάβει αποφάσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν περίπου 100 αστυνομικούς που θα πρέπει να στελεχώνουν την φρουρά και συγκεκριμένα τμήματα, του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Συνεπώς, όπως είχαμε αναφέρει, θα υπάρχουν ανακατατάξεις στις τάξεις της Αστυνομίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακατεύεται η τράπουλα σε Αστυνομία μετά τις Προεδρικές-Έρχονται ανακατατάξεις

Δειτε Επισης

Ήθελαν να κάνουν επαναστροφή και συγκρούστηκαν με λεωφορείο-Στο νοσοκομείο δύο νεαροί
Τέσσερις τραυματίες μετά από τροχαίο, οι δύο ανήλικοι-Απεγκλωβίστηκαν και κάηκε το όχημα
Ενώπιον Δικαστηρίου ο 17χρονος που μαχαίρωσε συνομήλικό του σε καφέ
Έφτασε στο αεροδρόμιο φορτωμένος με 20 κιλά ναρκωτικά-Χειροπέδες σε 29χρονο
Χάθηκαν τα ίχνη του 38χρονου Ανδρέα Παναγιώτου στη Λευκωσία (pic)
Ενημέρωσε για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για κυρώσεις την ΕΕ η Προκοπίου
Πράσινο Υπουργικού για επανασύσταση του Ουλαμού Πάταξης της Λαθροθηρίας
Προσωπικές διαφορές πίσω από τα μαχαιρώματα ανηλίκων έξω από καφετέρια (pics)
Παραδόθηκε ο ανήλικος που μαχαίρωσε 17χρονο έξω από καφετέρια στη Λεμεσό
Συμπλοκή ανήλικων και μαχαιρώματα στη Λεμεσό