Δημητρίου Vs Δημητρίου-Περνά στη νέα γενιά η προεδρία του ΔΗΣΥ

Την οριστική απόσυρση του από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, αποφάσισε τις τελευταίες ώρες ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά και την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από την Αννίτα Δημητρίου και σε συνδυασμό με την απόσυρση της υποψηφιότητας και του Χάρη Γεωργιάδη, μετατρέπει πλέον το θέμα της ηγεσίας του κόμματος σε κούρσα για δύο.   

Δημήτρης Δημητρίου και Αννίτα Δημητρίου, είναι πλέον οι δύο υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΔΗΣΥ και πλέον, όποιος κι αν είναι ο νικητής στις 11 Μαρτίου, η σκυτάλη του κόμματος, θα παραδοθεί στη νέα γενιά στελεχών. Κι αυτό διότι αμφότεροι είναι νέοι σε ηλικία, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη αναλάβει μια σειρά από καίρια πόστα. Ο Δημήτρης Δημητρίου πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της Λευκωσίας, υπηρετεί ως πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών, ενώ υπήρξε για χρόνια εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού και η Αννίτα Δημητρίου ως βουελυτίνα του κόμματος, υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος αλλά από το 2021 και ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

Εντός της Πινδάρου τις τελευταίες ώρες, υπήρξε ένα οργιώδες παρασκήνιο σε μια προσπάθεια να ανατραπούν τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση που είχε ο Αβέρωφ Νεοφύτου με την πρόεδρο της Βουλής το πρωί της Δευτέρας, ξεκίνησε ένα μπαράζ επαφών, με στόχο να αποσυρθούν οι υποψηφιότητες των τριών που εξέφρασαν ενδιαφέρον. Του Αβέρωφ Νεοφύτου, του Χάρη Γεωργιάδη και του Δημήτρη Δημητρίου. 

Ωστόσο ο γύρος επαφών που είχε η Αννίτα Δημητρίου με τον Δημήτρη Δημητρίου δεν τελεσφόρησε, κάτι που δημιούργησε νέα δεδομένα και άφησε ως μοναδική εναλλακτική την απόσυρση του Αβέρωφ Νεοφύτου και την υποβολή υποψηφιότητας της Αννίτας Δημητρίου απέναντι στον τέως εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος. 

Από την άλλη ο Χάρης Γεωργιάδης, ενδεχομένως μετρώντας τα κουκιά της υποψηφιότητας και διαβλέποντας τις ισορροπίες εντός της βάσης, επέλεξε και αυτός να αποσύρει την υποψηφιότητα του. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις στα μέσα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στους δύο υποψηφίους, περιορίστηκε να δηλώσει πως, «για δεκαετίες πολιτεύτηκα με συγκεκριμένες αρχές και αξίες. Σήμερα θα περιορίσω τη δήλωση μου με τρεις λέξεις. Αξιοπρέπεια, ευθύνη και ενότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στον ΔΗΣΥ ο ΠτΔ-«Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ο Αβέρωφ»

Πρωί πρωί, λίγο μετά το άνοιγμα της διαδικασίας, έφτασε στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού ο Δημήτρης Δημητρίου, συνοδεύομενος από τη σύζυγο του, καταθέτοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα, προσκομίζοντας το χρηματικό ποσό που απαιτείται, όπως επίσης και τις 100 υπογραφές μελών του κόμματος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως, «εχω μόλις καταθέσει την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Στόχος είναι να ενώσουμε τα κομμάτια του Δημοκρατικού Συναγερμού. Να μεγαλώσουμε και να δυναμώσουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Για να το κάνουμε αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται μια ολική επανεκκίνηση, μια αναγέννηση του Δημοκρατικού Συναγερμού».

Και πρόσθεσε: Χρειάζεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός να προχωρήσει, να γίνει ένας σύγχρονος πολιτικός οργανισμός μακριά από τους μηχανισμούς που έχουν προσφέρει ελάχιστα σ’ αυτές τις εκλογές. Από την άλλη και την ίδια ώρα, θέλω να δηλώσω πως η υποψηφιότητά μου είναι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, απευθύνεται στις χιλιάδες των αγνών, περήφανων Συναγερμικών».

«Σ’ αυτούς απευθύνομαι», είπε ο κ. Δημητρίου, « απ’ αυτούς παίρνω δύναμη, ζητώ τη στήριξή τους για να προχωρήσουμε μαζί, να δυναμώσουμε, να μεγαλώσουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό. O Δημοκρατικός Συναγερμός σ’ αυτούς ανήκει. Δεν ανήκει σε κανένα άλλο. Στον αγνό κόσμο, στους συμπολίτες μας, στους Συναγερμικούς που θέλουμε να είναι περήφανοι όπως ποτέ. Είναι η ώρα να πάμε μπροστά».

«Για να πάμε μπροστά χρειάζεται να δούμε όλοι μαζί πως προχωρούμε σ’ ένα νέο ξεκίνημα. Αν επιλεγεί η στασιμότητα, πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχίσει να βυθίζεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Είμαι έτοιμος, είμαι δυνατός, έχω την όρεξη, έχω τον χρόνο να κάνουμε αυτή τη μάχη με αξιοπρέπεια, με πολιτικό ήθος, με ειλικρίνεια για τις καλύτερες μέρες του Δημοκρατικού Συναγερμού», κατέληξε.

Η υποψηφιότητα Αννίτας

Μετά από το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων ωρών και το έμπα-έβγα στην Πινδάρου αρκετών στελεχών του κόμματος και της Κυβέρνησης, η Αννίτα Δημητρίου έφτασε στα γραφεία του ΔΗΣΥ λίγο μετά τις 12 και μισή το μεσημέρι, όπου υπέβαλε την υποψηφιότητα της. 

Σε δηλώσεις της η κα. Δημητρίου ανέφεφε πως «στους μεγάλους πολιτικούς αγώνες δήλωνα πάντοτε παρούσα. Θέλω να ενημερώσω όλα τα μέλη και τους φίλους του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι θα διεκδικήσω τη θέση της Προέδρου του κόμματος στην Έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση της 11ης Μαρτίου. Η απόφαση μου είναι το αποτέλεσμα επικοινωνίας που είχαν μαζί μου τις τελευταίες μέρες εκατοντάδες μέλη και φίλοι της παράταξης». 

Και πρόσθεσε: «Άκουσα με πολύ προσοχή και σεβασμό τις απόψεις τους αναφορικά με τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν των Προεδρικών Εκλογών και συμμερίζομαι τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες αλλά και τις προσδοκίες τους αναφορικά με τη μελλοντική πορεία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Κοινή απαίτηση είναι η ανάγκη για ενότητα, σταθερότητα και σιγουριά».

«Κρατώντας τα πολλά θετικά της 10ετούς συμβολής του ΔΗΣΥ στη διακυβέρνηση του τόπου υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, χρειάζεται όλες και όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Επιβάλλεται να βρούμε το θάρρος να παραδεχθούμε λάθη και αδυναμίες και με αυτοπεποίθηση και ειλικρίνεια να σχεδιάσουμε συλλογικά την αναγκαία ανασυγκρότηση», ανέφερε η κα. Δημητρίου. 

Η ενότητα, συνέχισε, «αποτελεί σήμερα κορυφαίο ζητούμενο για το Δημοκρατικό Συναγερμό. Είμαι αποφασισμένη να εργαστώ σκληρά, χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς αποκλεισμούς, για να επαναφέρουμε το σύνολο των συναγωνιστών και υποστηρικτών μας στο δρόμο της συνεννόησης και της κοινής πορείας. Εξάλλου η υποψηφιότητα μου δεν στρέφεται εναντίον κανενός αλλά έχει ως μοναδικό στόχο το κάλεσμα για ενότητα». 

«Με παρακαταθήκες τις αξίες του ιδρυτή της παράταξης μας, του Γλαύκου Κληρίδη και με βασικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και βασική έγνοια τα προβλήματα της κοινωνίας, τον εκσυγχρονισμό του κράτους αλλά και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς του τόπου μας, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση του περήφανου κόσμου του Δημοκρατικού Συναγερμού».

Να προχωρήσουμε, υπέδειξε, «με δυναμισμό σε ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία, στους νέους, στις γυναίκες, στις παραγωγικές δυνάμεις και να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς και καμία. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα συνεχίσω τις επαφές με τα στελέχη και τον κόσμο της παράταξης για να ενισχύσουμε τη συλλογική αυτή προσπάθεια στην οποία όλες και όλοι έχουν ωφέλιμο ρόλο για την παράταξη και την πατρίδα μας».

Θέλω ταυτόχρονα, κατέληξε, «να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου καθώς και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος κ. Χάρη Γεωργιάδη αλλά βεβαίως και όλη την ηγεσία για την συνεργασία και στήριξη και που για χάρην της ενότητας και της σταθερότητας συστρατεύονται στην προσπάθεια για ανασύνταξη της ιστορικής μας παράταξης. Όλοι μαζί, ενωμένοι. Για να εξελίξουμε μαζί την παραταξή μας από τη βάση. Για να μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», ανέφερε η κα. Δημητρίου.

Σε ερώτηση εάν πρόκειται να παραιτηθεί από την Προεδρία Βουλής είπε πως «υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα γι’ αυτό. Αυτό δεν θα είναι πρόβλημα, απεναντίας διαθέτω την ενέργεια να ανταπεξέλθω με επάρκεια».«Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε η κα. Δημητρίου «και στηρίζει οποιαδήποτε απόφαση έχει να κάνει με την ενότητα», είπε για τον Νίκο Αναστασιάδη.

Σε ερώτηση εάν έχει θέση στον ΔΗΣΥ ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι, «ήδη νομίζω μετά από τη συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συμμετέχει και στο ΕΛΚ θα συμμετέχουμε και μαζί στο Εθνικό Συμβούλιο για το εθνικό πρόβλημα. Θα συνεργαστούμε εκεί που πρέπει».

Η αποχώρηση Χάρη

Λίγο νωρίτερα ο Χάρης Γεωργιάδης από την αίθουσα όπου εξελίχθηκε η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων, ανακοίνωσε την απόφαση του να αποσύρει το ενδιαφέρον του για την προεδρία. «Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι αποσύρω το ενδιαφέρον μου για τη θέση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού».

«Τα στενά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί», πρόσθεσε «καθιστούν δύσκολη τη συνέχιση της προσπάθειας μου. Το κυριότερο όμως είναι το γεγονός ότι έχουν διαφοροποιηθεί οι λόγοι που με είχαν ωθήσει να διεκδικήσω. Η αλλαγή είναι δεδομένη, η παράταξη μας γυρίζει σελίδα και αυτό με ικανοποιεί. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι στήριξαν την υποψηφιότητα μου. Πρέπει να παραμείνουμε κοντά στην παράταξη και όλοι μαζί να διασφαλίσουμε την ενότητα, τη συνοχή και την αξιοπιστία του Δημοκρατικού Συναγερμού», κατέληξε.

Με τρεις λέξεις ο Αβέρωφ

Λακωνικός στις δηλώσεις του ήταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μετά το πέρας της διαδικασίας, κατέβηκε από το γραφείο του στο ισόγειο των γραφείων του ΔΗΣΥ, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του. Στις δηλώσεις του περιορίστηκε να πει αφού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους δύο υποψηφίους για την ηγεσία του ΔΗΣΥ, ότι «για δεκαετίες πολιτεύτηκα με συγκεκριμένες αρχές και αξίες. Σήμερα θα περιορίσω τη δήλωση μου με τρεις λέξεις. Αξιοπρέπεια, ευθύνη και ενότητα».

Σε ερώτηση που τον βρει η επόμενη ημέρα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου περιορίστηκε να δηλώσει πως, «έχει ήδη δηλώσει πως θα παραμείνει πολιτικά μάχιμος για τον τόπο και την παράταξη».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό