Προς ναυάγιο οι διαβουλεύσεις ένταξης Πρώτων Βοηθειών του Απολλωνείου στο ΓεΣΥ

Προς ναυάγιο οδηγούνται οι προσπάθειες ένταξης του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Απολλώνειου νοσοκομείου στη Λευκωσία, με τις πολύμηνες διαβουλεύσεις να καταλήγουν στο κενό και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να εξετάζει νέο πλάνο ώστε να ενταχθούν ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσοκομείων στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Το αρχικό πλάνο του ΟΑΥ για ένταξη ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ήταν αρχικά να συνάψει συμφωνία με το ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λευκωσία, αφού πρόκειται για ένα μεγάλο νοσηλευτήριο που συμπεριλαμβάνει γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και που εξυπηρετεί καθημερινά μεγάλο αριθμό ασθενών στην πρωτεύουσα. Εάν η κατάληξη ήταν θετική, ο Οργανισμός στη συνέχεια θα προχωρούσε σε διαβουλεύσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια που βρίσκονται σε άλλες πόλεις, όπως το νοσοκομείο Άγιος Ραφαήλ στη Λάρνακα και ο Ευαγγελισμός στην Πάφο.

Το πλάνο αυτό δεν έχει βρει ανταπόκριση και σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, κατά την τελευταία συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του Απολλώνειου εξέφρασε δυσαρέσκεια για την πρόταση που κατέθεσε ο ΟΑΥ για ένταξη του ΤΑΕΠ του νοσοκομείου στο ΓεΣΥ. Ως εκ τούτου, οι δύο πλευρές δεν έχουν καθορίσει καμία νέα συνάντηση και όπως πληροφορούμαστε, ο ΟΑΥ αναμένει πιθανή επιστροφή του ΔΣ του νοσηλευτηρίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η εξέλιξη αυτή ταράζει τα νερά στις όποιες προσπάθειες υπήρξαν μέχρι στιγμής εκ μέρους του ΟΑΥ για ένταξη ΤΑΕΠ στο σύστημα υγείας, ο οποίος θα πρέπει να βρει πλέον άμεσα λύση, αφού ήδη έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση στη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, την ώρα που μάλιστα τα Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσηλευτηρίων ασφυκτιούν και τα προβλήματα στοιβάζονται.

Πάντως την ίδια ώρα, άλλο ένα ζήτημα που έχει ξεπεράσει τα χρονοδιαγράμματα που είχαν αρχικά αποφασιστεί, φαίνεται να βαίνει σε καλό δρόμο. Αυτό της κατάληξης συμφωνίας ανάμεσα στον ΟΑΥ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσηλευτηρίων.

Τόσο ο Οργανισμός, όσο και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είχαν από κοινού αποφασίσει, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν, να δώσουν χρόνο στις μεταξύ τους συζητήσεις, ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία δεν θα αφήσει αναπάντητα ερωτήματα στους άμεσα εμπλεκόμενους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, έλαβαν την πρόταση του ΟΑΥ με τα βασικά κίνητρα και κριτήρια για τις αποζημιώσεις που θα λαμβάνουν τα νοσηλευτήρια και αναμένουν σύντομα όπως λάβουν τις θέσεις της άλλης πλευράς, ενώ τις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί και νέα μεταξύ τους συνάντηση.

Υπενθυμίζεται πως στην πρόταση που κατέθεσε ο ΟΑΥ συμπεριλαμβάνονται κριτήρια όπως ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών από τις υπηρεσίες που θα προφέρει το νοσηλευτήριο, ο αριθμός των δύσκολων περιστατικών που θα αναλαμβάνει, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και ο αριθμός περίθαλψης ηλικιωμένων. Αυτό που ανέμενε να δει ο ΠΑΣΙΝ είναι τα κριτήρια σε αριθμούς και το πώς θα επηρεάζονται οι αμοιβές των νοσηλευτηρίων σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες
Στην κυκλοφορία δρόμος στο Τσέρι, ανακοίνωσαν τα Δημόσια Έργα με άλλα έργα σε δρόμους
Δεν αποδέχονται ως έχει το προσχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
Διαψεύδει τα περί απόρριψης της πρότασής του από συντεχνίες ο ΟΚΥπΥ
Θέμα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα θέτουν οι αγελαδοτρόφοι στην ΕΕ
Δωρεάν μαθήματα Ελληνικών για Τουρκοκύπριους από τα ΚΙΕ
Αυξάνεται σε 140.000 ευρώ η ετήσια χορηγία προς φιλοζωικές οργανώσεις
Ψάχνουν να ενημερωθούν για καταφύγια οι Κύπριοι-Συζητήσεις με Μητροπόλεις για παροχή υπογείων σε ναούς
Συνεχίζονται οι πτήσεις Λάρνακα-Τελ Αβίβ και οι αφίξεις σκαφών από Λίβανο