Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση της τουρκικής ακταιωρού-«Η Ελλάδα είναι το αφεντικό»

Τα λόγια βγαίνουν αυθόρμητα, με φωνή σταθερή και μεγάλη αποφασιστικότητα: «Αντί να ρίξουμε προειδοποιητικές βολές στον αέρα για να τους εκφοβίσουμε, θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε στις μηχανές της τουρκικής ακταιωρού και να την ακινητοποιήσουμε σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο ότι το ελληνικό πλήρωμα έχει την ικανότητα να παγιδεύσει την  τουρκική ακταιωρό και να την  ακινητοποιήσει. Και μετά να ψάχνουν οι Τούρκοι τρόπο να την ρυμουλκήσουν στις ακτές τους μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα», είπε στο protothema.gr στέλεχος του Λιμενικού Σώματος με επιχειρησιακή εμπειρία για το επισόδειο της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου στο Φαρμακονήσι και ξεκαθάρισε: «Όμως  στόχος μας δεν είναι να προκαλέσουμε θερμό επεισόδιο απαντώντας στα νταηλίκια τους, αλλά να φυλάσσουμε  με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και καθαρό μυαλό τα θαλάσσια σύνορά μας και να φέρνουν σε πέρας επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο-Ακταιωρός πήγε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού

Όπως επισημαίνει «αν δείτε όλα τα βίντεο που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας είναι εμφανές ότι στόχος των Τούρκων είναι να εμβολίσουν και να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημιές στα σκάφη μας με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει για το πλήρωμα που θα δεχτεί το χτύπημα. Φαίνεται ξεκάθαρα στα βίντεο  ότι κινούνται επικίνδυνα και επιθετικά προς τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής».

Κύκλοι από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ξεκαθαρίζουν μέσω του protothema.gr: «Ο ένας και μοναδικός λόγος που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα σε τέτοια περιστατικά, είναι η ναυτοσύνη, η ψυχραιμία, η εμπειρία και η αποφασιστικότητα  των ελληνικών πληρωμάτων» ενώ στη συνέχεια δίνουν μία άλλη διάσταση «αποκρυπτογραφώντας» τα δελτία τύπου  που εκδίδει το Λιμενικό σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης στα ελληνικά χωρικά ύδατα: «Ανάλογους… τσαμπουκάδες κάνουν όταν το Λιμενικό επιχειρεί έρευνα και διάσωση στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όταν στα δελτία τύπου που εκδίδει το Λιμενικό γίνεται αναφορά για παρουσία τουρκικών ακταιωρών, να ξέρετε ότι οι Τούρκοι  δυσχεραίνουν τις ενέργειες των ελληνικών πληρωμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα τόσο των Λιμενικών όσο και των ανθρώπων που κινδυνεύουν  στη θάλασσα».

Στο Ανατολικό Αιγαίο, τα θαλάσσια σύνορα, φυλάσσονται με περισσότερα από 70 σκάφη και 2.500 στελέχη. Αντίστοιχοι είναι οι αριθμοί και για τη φύλαξη χερσαίων συνόρων όσον αφορά το στελεχιακό δυναμικό.

«Όσο δεν αλλάζει στάση η Τουρκία, τέτοια συμβάντα θα συνεχιστούν» έχουν επισημάνει  στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο protothema.gr. Τους τελευταίους μήνες, όπως έχει αποκαλύψει το protothema.gr ο αριθμός μεθοριακών επεισοδίων με τουρκικές ακταιωρούς που σχετίζονται με παραβιάσεις ελληνικών χωρικών υδάτων ανέρχεται στα 50 και αφορούν όλη την ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Αιγαίου από το Δέλτα του Έβρου μέχρι και την Μεγίστη.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος είναι το αφεντικό στην ευαίσθητη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Ακόμη και στα περιστατικά έρευνας και διάσωσης το Λιμενικό Σώμα είναι εκείνο το οποίο ενημερώνεται πρώτο και πρώτο επιλαμβάνεται σε όλη την περιοχή ελληνικής ευθύνης» τονίζουν επιχειρησιακά στελέχη: «Οι διασώσεις 260.000 μεταναστών από το 2015 μέχρι σήμερα είναι μια ηχηρή και αδιαμφισβήτητη απάντηση προς όλους εκείνους που κρυμμένοι πίσω από το προσωπείο του ανθρωπιστή κατηγορούν και λοιδορούν τόσο το Λιμενικό Σώμα όσο και την ίδια του την πατρίδα» και ξεκαθαρίζουν:

«Σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο που καλά κρατεί το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή δηλώνει υπεύθυνα και περήφανα ότι θα συνεχίσει να προσφέρει επαρκείς υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης σε οποίους αποδεδειγμένα κινδυνεύουν στην θάλασσα αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσει να επιτηρεί και να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας. Γιατί επιτέλους πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο χερσαία σύνορα αλλά και θαλάσσια».

Το 2022  χαρακτηρίζεται από επιχειρησιακά κλιμάκια του Λιμενικού ως ιδιαίτερα θερμό και σε αυτό επικουρούν τα στατιστικά και οι αριθμοί που λένε πάντα την αλήθεια. Έχοντας ως αφετηρία το 2020 όταν και εφαρμόστηκε με τον πιο ξεκάθαρα τρόπο στο θαλάσσιο πεδίο το δόγμα της «θαλάσσιας επιχείρησης», η σύγκριση μεταξύ 2020-2021-2022 όπως αποτυπώνεται παρακάτω δεν αφήνει ερωτήματα αναπάντητα. Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει αποκαλύψει το protothema.gr

Σύγκριση περιστατικών περιόδου 2020-2022:

- 724 το 2020

- 905 το 2021 ποσοστό αύξησης 14%, ενώ

- το 2022 εκτοξεύτηκε ο αριθμός των περιστατικών στα 1.798. ποσοστό αύξησης 97%

Σύγκριση εισερχομένων Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) 2020-2022:

- 10.074 το 2020,

- μειώθηκαν στις 4.677 το 2021 και

- το 2022 ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε στους 12.140, ποσοστό αύξησης 159,5%!!!

Σύγκριση απετραπέντων Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) 2020-2022

- Το 2020 ήταν 15.000, το 2021 ήταν 22.000 και το 2022 εκτοξεύτηκαν στους 42.300 ποσοστό αύξησης 92,2%!

Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν από την συνολική εικόνα και στάση της τουρκικής ακτοφυλακής ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως προκύπτει από την καταγραφή διαφόρων συμβάντων είναι πενιχρή η παρουσία της και ουσιαστικά απουσιάζει από το θαλάσσιο πεδίο κατά τις κρίσιμες βραδινές ώρες όπου λαμβάνουν χώρα τα περιστατικά παράνομης εισόδου.

Ακόμα πιο καθυστερημένη η ενεργοποίηση και ανάληψη διαχείρισης περιστατικών όταν αυτά βρίσκονται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Και όταν τελικά επιχειρούν αυτό γίνεται πάντα κατόπιν πιέσεως και υποδείξεως από την ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα δεν είναι λίγες οι φορές όπου «αποδεδειγμένα έχει διαπιστωθεί να συνοδεύουν και να συνδράμουν βάρκες με μετανάστες προκειμένου να εισέλθουν παράνομα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελώντας ουσιαστικά προέκταση των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων που θησαυρίζουν και δρουν ανεξέλεγκτα στα τουρκικά παράλια» επισημαίνουν στο protothema.gr κύκλοι των ελληνικών αρχών και προσθέτουν:

«Και εδώ τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα: Πόσους διακινητές έχουν συλλάβει οι τουρκικές αρχές και έχουν οδηγήσει στις φυλακές τα τελευταία χρόνια; Γιατί η ελληνική ακτοφυλακή σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα έχει απάντηση. Δηλώνει περήφανα ότι έχει συλλάβει πάνω από 1.500 διακινητές που έχουν καταδικαστεί, μόνο την τελευταία πενταετία».

Η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε τότε παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα χωρικά ύδατα των νησιών που βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή