Σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα του κέντρου αίματος-Η έκκληση στο κοινό

Σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, βρίσκονται τα αποθέματα αίματος στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος, Αντρούλλα Παναγιώτου, η οποία απευθύνει έκκληση στο κοινό να προσέλθει στους Σταθμούς Αιμοδοσίας και να συμμετάσχει στις οργανωμένες αιμοδοσίες για να προσφέρει αίμα.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Παναγιώτου είπε ότι το Κέντρο Αίματος αντιμετωπίζει πρόβλημα από τις αρχές του Γενάρη, αφού πολύ μεγάλος αριθμός νοσούντων από κορωνοϊό ή Γρίπη Α και Β, έχει θέσει πολλές χιλιάδες αιμοδότες σε προσωρινό αποκλεισμό από αιμοδοσία, με συνέπεια η ροή αιμοδοτών να παρουσιάζει αισθητή μείωση.

Ταυτόχρονα, η κ. Παναγιώτου τόνισε ότι οι ανάγκες σε αίμα είναι πολύ αυξημένες, με αποτέλεσμα ο αγώνας για εξεύρεση αίματος να είναι καθημερινός.

Δυστυχώς, σύμφωνα με την Προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος, «αυτό το διάστημα δεν είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Φαίνεται πως έχουν επηρεάσει το ποσοστό προσέλευσης οι διάφορες ιώσεις. Επίσης, στις αιμοδοσίες, που αναμένει κανείς να πάρει αρκετό αίμα, η προσέλευση είναι πάρα πολύ χαμηλή. Είμαστε σε άσχημη κατάσταση», σημειώνει.

Ερωτηθείσα για το επίπεδο αποθεμάτων αυτή τη στιγμή, ανέφερε πως το απόθεμα ασφαλείας των δύο ημέρων, που είναι γύρω στις 600 φιάλες και είθισται να διαθέτει το Κέντρο, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».  

Εξήγησε ότι κάθε μέρα χρειάζονται 300 φιάλες αίματος, για να σημειώσει ότι αυτή τη στιγμή στα ψυγεία του Κέντρου δεν υπάρχουν ούτε 600 φιάλες, ώστε να καλυφθεί το απόθεμα ασφαλείας.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως το ποσοστό προσέλευσης καθημερινά φτάνει γύρω στους 250 αιμοδότες, ενώ τα Σαββατοκύριακα μπορεί να συγκεντρωθούν 400 με 500 φιάλες αίμα, ποσοστό, ωστόσο, που σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου είναι «εξαιρετικά χαμηλό».

Τόνισε ότι η προσπάθεια του Κέντρου αίματος να εξεύρει αποθέματα είναι «συνεχής και καθημερινή».

«Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς με εθελοντές. Οι περισσότεροι είναι άρρωστοι και δεν μπορούν να έρθουν. Καθημερινός ο αγώνας μας να εξεύρουμε αίμα», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Το ΤΑΕΠ και τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης ΓΝ Λάρνακας επισκέφθηκε η Υπ. Υγείας
Επαναλειτουργεί από την Τρίτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τις Παγκύπριες
Πέραν των 60 εκατομμυρίων θα δοθούν σε Κύπριους γεωργούς μέσω εκταρικών επιδοτήσεων
Tον Νόμο περί Τύπου και τη δημοσιογραφική ταυτότητα, συζήτησαν ΕΣΚ και ΥΠΕΣ
Επ. Περιβάλλοντος: Το Γραφείο μου θα συμβάλει ώστε οι παραλίες της Κύπρου να είναι χωρίς πλαστικά
Κάλεσμα ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση για παροχή αντισταθμιστικών μέτρων για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα
Διευθετήσεις για ραντεβού μετά την κατάργηση της πλατφόρμας του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού
Νέος Αντιδήμαρχος Λευκωσίας ο Χρίστος Ιωσήφ
Απόδοση ευθυνών και διασφάλιση βιωσιμότητας δημοσίων νοσηλευτηρίων ζητά η ΠΑΣΥΚΙ
Ανοικτοί δρόμοι μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αλυσίδες προς το Τρόοδος-Η πρόγνωση του καιρού