Αυτές είναι οι δώδεκα προτεραιότητες της διακυβέρνησης Αχιλλέα Δημητριάδη

Δώδεκα προτεραιότητες της διακυβέρνησης του ανακοίνωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης, καταθέτοντας συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις και μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα για πάταξη της διαφθοράς, αντιμετώπιση της ακρίβειας και του στεγαστικού, αποφασιστική στροφή στις ΑΠΕ και ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρει το επιτελείο του.

Όσον αφορά τον πυλώνα «Τίμιο Κράτος», οι προτεραιότητες αφορούν τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τα 7000 «χρυσά» διαβατήρια με ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές που θα διορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο και με συνδρομή της Ευρωπαϊκής Γενικής Εισαγγελίας, τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, το νέο σύστημα διορισμών για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας των θεσμών, την υιοθέτηση πραγματικού Πόθεν Έσχες και την κατάργηση των παράλογων προνομίων αξιωματούχων και πολιτικών.

Στην προώθηση των στόχων «Κύπρος 2035», ξεχωρίζουν η δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για τους εκτοπισμένους για να μην ξεπουλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, η εφαρμογή της πολιτικής για «προσιτή στέγη», η φορολόγηση υπερκερδών εταιριών ΑΠΕ για στήριξη σχεδίων φωτοβολταϊκών, το δωρεάν διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους, σε νέους και την τρίτη ηλικία και η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Αχιλλέας Δημητριάδης θα εκφράσει γραπτώς προς τον ΟΗΕ, με κοινοποίηση στην ΕΕ, την ετοιμότητα για αποδοχή του Πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 ως στρατηγικής συμφωνίας με στόχο τη διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου λύσης. Θα συγκροτήσει επίσης Επιτροπή Αλήθειας για τους αγνοουμένους και θα εισαγάγει μάθημα για τον ομοσπονδιακό πολίτη στα σχολεία.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης παρουσίασε τις δώδεκα προτεραιότητες της διακυβέρνησης του σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, στο εκλογικό επιτελείο του στην Λευκωσία.

Σε ερώτηση γιατί δεν θα λάβει μέρος στο «debate του λαού» που πρότεινε ο υποψήφιος για την Προεδρία Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι η πρόταση του κ. Νεοφύτου αποπροσανατολίζει από την ουσία του θέματος που θα έπρεπε να είναι η συμμετοχή των 7 υποψηφίων στη διακαναλική της Παρασκευής: Αυτό πρέπει να γίνει «debate του λαού», τόνισε ο Α. Δημητριάδης και κάλεσε τον κ. Νεοφύτου, αλλά και τους άλλους 2 «βασικούς» υποψηφίους να τοποθετηθούν δημόσια και να στηρίξουν την πολυφωνία, εγκαταλείποντας το καρτέλ του συμφέροντος.

Αναλυτικά, οι Δώδεκα προτεραιότητες που ανακοινώθηκαν είναι:

Ι Τίμιο Κράτος

1. Χρυσά διαβατήρια: Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διορισμός ποινικών ανακριτών για πλήρη έρευνα επί των πορισμάτων της Επιτροπής Νικολάτου για το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια και της Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Να ζητηθεί συμβολή στην έρευνα από την Ευρωπαϊκή Γενική Εισαγγελία.

2. Κράτος Δικαίου: Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα- άλλος ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, άλλος ο ασκών ποινικές διώξεις

3. Ανεξαρτησία θεσμών: Άμεση, δημόσια, μη δεσμευτική ακρόαση στην Βουλή οποιουδήποτε διαχωρισμού. Νέα διαδικασία διορισμών ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους - συνταγματική και, αναλόγως, νομοθετική τροποποίηση για να γίνονται οι διορισμοί με βάση την διάκριση των εξουσιών, την δημιουργία θεσμικών αντίβαρων, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία

4. Πόθεν ‘Έσχες: Νομοθεσία με βάση την πρόταση των Πισσαρίδη, Παναγιωτίδη, Συρίμη και σύνταξη δεσμευτικού κώδικα δεοντολογίας για Πρόεδρο και Υπουργούς για αποφυγή σύγκρουσης συμφέροντος.

5. Παράλογα Προνόμια: Ειδική Επιτροπή να τα κκαταργήσει. Νέο σύστημα που να περιλαμβάνει: τέρμα οι λιμουζίνες, υβριδικά αυτοκίνητα, μόνο για υπηρεσιακές ανάγκες. Τέρμα τα φιλοδωρήματα σε κρατικούς αξιωματούχους.

ΙΙ Κύπρος 2035

6. Ταμείο Αλληλεγγύης για τους εκτοπισμένους με το πλεόνασμα των 150 – 300 εκατομμυρίων ευρώ του Κρατικού Προϋπολογισμού και με ποσοστό από τα κεφαλαιουχικά κέρδη της πώλησης ακινήτων. Αυτό θα στηρίζει άτομα με εισοδηματικά κριτήρια για να μην ξεπουλούν την περιουσία τους στα κατεχόμενα.

7. Προσιτή Στέγη. Πολυεπίπεδη στεγαστική πολιτική που θα εμπλέκει μια σειρά από κοινωνικούς φορείς. Το κράτος μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και των δύο Οργανισμών (Ανάπτυξης Γης, Χρηματοδότησης Στέγης) σε συνεργασία με την Τοπική αυτοδιοίκηση, Ημικρατικούς Οργανισμούς, την Εκκλησία, τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα οι πυλώνες για την συγκρότηση πολιτικής για προσιτή κατοικία

8. Κύπρος, Μια και Πράσινη: έκτακτη φορολόγηση πάνω στα υπερκέρδη εταιριών ΑΠΕ. Χαλίτικα για ΑΠΕ. Συνταγματική τροποποίηση που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα του πολίτη στο καθαρό περιβάλλον. Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους δημόσιους χώρους. Δωρεάν παροχή γρήγορου διαδικτύου στους νέους 15 - 29 ετών και για άτομα τρίτης ηλικίας με εισοδηματικά κριτήρια

9. Μεταναστευτικό: Ένταξη του μεταναστευτικού στον Ευρωτουρκικό διάλογο. Η πρόσληψη 300 οριοφυλάκων να εξελιχθεί σε πρόσληψη 300 εκπαιδευμένων στελεχών για γρήγορη διεκπεραίωση των αιτήσεων

ΙΙΙ Όχι στην διχοτόμηση – Η Λύση μας συμφέρει

10. Κυπριακό: Επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με κοινοποίηση στους θεσμικούς προέδρους της ΕΕ για εκδήλωση ετοιμότητας για υπογραφή του Πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 ως στρατηγική συμφωνία με στόχο τη διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου λύσης.

11. Επιτροπή Αλήθειας: για τους αγνοούμενους, αναβάθμιση της ΔΕΑ.

12. Ομοσπονδιακό Κράτος: Εισαγωγή μαθήματος του ομοσπονδιακού πολίτη στα σχολεία και συγγραφή του πολιτειακού συντάγματος των Ελληνοκύπριων.

 

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ