Αβέρωφ σε ΟΠΑΚ-«Θέλουμε κάθε άτομο στην κοινωνία να είναι αυτόνομο»

«Πρέπει να φτιάξουμε μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και με την κοινωνική δικαιοσύνη ως προμετωπίδα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά τη σημερινή συνάντησή του με μέλη του ΔΣ της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), αναφερόμενος στη σημασία της ένταξης των ΑμεΑ στην κοινωνία, τη ελάφρυνσή τους από φορολογικά βάρη και τη γενικότερη στήριξή τους.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και η Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Σάβια Ορφανίδου, ο κ. Νεοφύτου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ της ΟΠΑΚ για τις δράσεις και τους στόχους της Οργάνωσης, ενώ αναδείχθηκε και το αίτημα για τη δημιουργία μίας Αρχής Προσβασιμότητας, με σκοπό της διαχείριση θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητας των ΑμεΑ.

Ως πρώτη στόχευση, ο κ. Νεοφύτου ανέδειξε κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, να δοθούν ευκαιρίες στα ΑμεΑ, τόσο διά μέσου της εργασίας, όσο και με τη στήριξή τους, ώστε να νιώθουν ότι είναι ισότιμοι πολίτες.

«Επεξηγήσαμε την πρόταση για το οικογενειακό εισόδημα, που δίνουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα σε ΑμεΑ, γιατί θέλουμε να φέρουμε όλους τους πολίτες στην ίδια ευθεία γραμμή, να μπορέσουν να είναι μέλη αυτής της κοινωνίας, να νιώθουν ανεξάρτητοι και αυτόνομοι», είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «η στήριξη δεν πρέπει να σταματά, έστω και εάν ένα ΑμεΑ έχει κάνει οικογένεια και υπάρχει εισόδημα στην οικογένεια», εξηγώντας ότι στήριξη έχει να κάνει με την αναπηρία και όχι με τη σύνθεση της οικογένειας.

«Θέλουμε το κάθε άτομο στην κοινωνία μας να είναι αυτόνομο, είτε είναι ΑμεΑ, είτε είναι νέος, είτε μεσήλικας, είτε τρίτης ηλικίας», είπε ακολούθως ο κ Νεοφύτου, αναφερόμενος στην ανάγκη για «μία ισχυρή οικονομία, που θα αυξάνει τον εθνικό πλούτο, για να μπορούμε να δίνουμε περισσότερο μέρισμα και μερτικό σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, με πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική δικαιοσύνη και τη στήριξη τόσο των ΑμεΑ, όσο και όσων έχουν πραγματική ανάγκη».

Τέλος, είπε πως η χώρα πρέπει να διασφαλίζει τη σταθερότητα και την προοπτική της χωρίς να πειραματιστεί και να ρισκάρει πισωγυρίσματα. «Μπορούμε να εγγυηθούμε μία δυνατή οικονομία, για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, υπογράμμισε ως «εξαιρετικά σημαντικό το κράτος υπεύθυνα να στηρίζει το κάθε άτομο και την κάθε οικογένεια με αναπηρίες, όχι απλά για να ζουν, αλλά για να ζουν ενταγμένοι, με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνουν της στήριξης που χρειάζονται, για να είναι ενεργοί πολίτες στον μέγιστο δυνατό βαθμό». Πρέπει, να αρθεί σύντομα «η διάκριση που εντοπίζουμε στον νόμο του ΕΕΕ, όταν τα εισοδήματα της συζύγου ή του συζύγου ανάπηρου ατόμου λαμβάνονται υπόψη», όπως είπε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της ένταξης των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή της ζωής και στην υποστήριξή τους ανάλογα με το κόστος που δημιουργεί η αναπηρία της ζωής τους. Αναφέρθηκε στην ανάγκη τα ΑμεΑ να μπορούν να καταρτίζονται σε νέα επαγγέλματα, εάν δεν μπορούν να εργαστούν στον τομέα τους, προκειμένου να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό, και να προσφέρουν τόσο στη χώρα, όσο και στους εαυτούς και στις οικογένειές τους.

Αναφέρθηκε ακόμα στην αξία του προγράμματος φροντιστών που υλοποιεί η ΟΠΑΚ τα τελευταία πέντε χρόνια, το οποίο συμβάλλει στην αυτόνομη διαβίωση των ΑμεΑ. «Ήταν μία ιδέα και πρωτοβουλία της αείμνηστης Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία έχει αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των μελών μας και ξεκινούμε την επέκτασή της και σε μέλη άλλων οργανώσεων ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες», είπε ο κ. Λαμπριαίδης.

Όσον αφορά το αίτημα για δημιουργία Αρχής Προσβασιμότητας, «που θα επιληφθεί των θεμάτων που αφορούν εμπόδια στη ζωή των ΑμεΑ, τόσο στο δομημένο περιβάλλον, όσο και σε θέματα που αφορούν υπηρεσίες και άλλες πτυχές της ζωής των ανθρώπων», ο κ. Λαμπριανίδης εξήγησε ότι θα συμβάλει στον στόχο για «κοινωνία πιο αξιοπρεπή και με ευκαιρίες συμμετοχής για όλους». Όσον αφορά το αίτημα αυτό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι κάτι για το οποίο έχει ετοιμαστεί το πλαίσιο, σε συνεργασία και με άλλα κόμματα, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα πάρει τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο.

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους