Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για το ΣΑ-«Προστατεύτουν το στάτους κβο»

Ο πρώην διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς, Οσμάν Ερτούγ ισχυρίστηκε ότι προστατεύουν το στάτους κβο τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις».

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε δηλώσεις του στην «Kıbrıs TV», ο κ. Ερτούγ χαρακτήρισε «πολιτική δομή» το ΣΑ του ΟΗΕ και επέκρινε τις αποφάσεις που λαμβάνει το σώμα.

Σημειώνοντας ότι αποτελεί μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών και στις δύο πλευρές η απόφαση για παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο μια φορά τον χρόνο και όχι κάθε έξι μήνες, ο Ερτούγ ισχυρίστηκε ότι με την απόφαση αυτή τα Ηνωμένα Έθνη δίνουν το μήνυμα στην τουρκική πλευρά ότι «είμαι εδώ» και στους Ελληνοκύπριους ότι «δεν θα ασχολούμαι μαζί σου κάθε έξι μήνες, το Κυπριακό δεν είναι στις προτεραιότητες του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με τον Ερτούγ, η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει πάντα σε πρώτο πλάνο το Κυπριακό ενώ στην τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποδίδεται αξία στο ζήτημα αυτό και όλοι είναι επικεντρωμένοι στα οικονομικά τους προβλήματα.

Εξάλλου σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρει ότι, ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ σε θέματα διεθνών σχέσεων και διπλωματίας και μέλος της διαπραγματευτικής του ομάδας, Χουσεϊν Ισικσάλ είπε σε δηλώσεις του, ότι η Τουρκία ακολουθεί μια επίσημη κρατική πολιτική σε σχέση με την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Σημειώνοντας ότι μέχρι την ένταξη ως μέλος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) το ψευδοκράτος ήταν επισήμως μέλος παρατηρητής μόνο στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας όπου αποκαλείται «τουρκικό κράτος Κύπρου». Ο Ισικσάλ πρόσθεσε ότι στον ΟΤΚ έγιναν παρατηρητές με το «συνταγματικό» τους όνομα.

«Αυτή είναι μια ιστορική επιτυχία. Ήταν μια μεγάλη ήττα για τον ελληνοκυπριακό Τύπο και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Προσπάθησαν να προσπεράσουν το θέμα λέγοντας ‘δεν εντάχθηκε ως κράτος εκεί η τδβκ’», ισχυρίστηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας