«Θεμέλιο λίθο» νίκης και στους δύο γύρους κατέθεσαν Αβέρωφ και Αναστασιάδης

Ισχυρά μηνύματα νίκης αλλά και ενότητας του Δημοκρατικού Συναγερμού στάλθηκαν κατά την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Αβέρωφ Νεοφύτου. Τόσο ο ίδιος ο υποψήφιος, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και οι υπόλοιποι ομιλητές, εξέφρασαν τη σιγουριά τους για την επικράτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου στις Προεδρικές Εκλογές και για συνέχιση της διακυβέρνησης της παράταξης και την επόμενη πενταετία.  

Εν μέσω επευφημιών, χειροκροτημάτων και τραγουδιών και με κεντρικό σύνθημα «ο Αβέρωφ μπορεί», οι Συναγερμικοί φώναξαν «σεισμός σεισμός Συναγερμός» και έδωσαν έναυσμα για τη  μεγάλη νίκη. «Δεν δεχόμαστε απλά να περάσουμε στον δεύτερο γύρο. Θα είμαστε πρώτοι στον πρώτο γύρο και νικητές στον δεύτερο γύρο», τόνισε ο κ. Νεοφύτου. «Σας θέλω μαζί μου τις επόμενες μέρες, σ’ αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Ήταν πάρα πολύ δύσκολος ο αγώνας, εξαιρετικά δύσκολος. Γι’ αυτό και θα τον κερδίσουμε. Γιατί μόνο εμείς ξέρουμε να δίδουμε και να κερδίζουμε δύσκολες μάχες. Μαζί για ένα καλύτερο αύριο και την Κυριακή θα είμαστε εμείς οι νικητές. Την Κυριακή δεν θα νικήσει ούτε ο ΔΗΣΥ ούτε ο Αβέρωφ. Την Κυριακή και στις 12 ου Φεβράρη θα είναι μια μεγάλη νίκη της Κύπρου μας», υπογράμμισε.  

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε στα… εγκαίνια του Αβέρωφ Νεοφύτου στην Προεδρία. «Έχουμε κριτική για την σωρεία των εγκαινίων, την κατάθεση θεμελίων λίθων κτλ. Απόψε θα τους στείλω μιαν άλλη πρόσκληση. Για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου την Κυριακή, που θα χτίσουμε τη νέα πενταετία. Θα τους προκαλέσω και στα εγκαίνια στις 12 του μηνός, όταν ο Αβέρωφ θα μπαίνει στο Προεδρικό θριαμβευτής για να του παραδώσω την Προεδρία», τόνισε ο Πρόεδρος.  «Ψηφίζουμε την Κυριακή Αβέρωφ και την επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ».

Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου εισήλθαν μαζί στον χώρο της εκδήλωσης, όπου τους υποδέχθηκε ενθουσιασμένο το πλήθος, με φωνές, σημαίες και χειροκροτήματα. 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλοι αξιωματούχοι του κόμματος.  

 «Σεισμός σεισμός Συναγερμός» φώναζε ο κόσμος, ενώ πρώτη στο βήμα ανέβηκε η σύζυγος του Αβέρωφ Νεοφύτου, Μαρία Σελίπα. «Σας ευγνωμονώ γιατί με τον Αβέρωφ μιλήσατε τη γλώσσα της αλήθειας. Όπως κι εκείνος, δεν έχετε μάθει να κρύβεστε», είπε.

Οι νέοι και εμείς οι μεγαλύτεροι και δεν ξεχνούμε και δεν συμβιβαζόμαστε, μπορούμε πιο πολλά, αξίζουμε ακόμα περισσότερα, τόνισε. «Με την ψήφο και την εμπιστοσύνη του Κυπριακού λαού, ο Αβέρωφ θα είναι ο επόμενος Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί ο Αβέρωφ μπορεί. Μπορεί μαζί με τον ΔΗΣΥ. Μπορεί μαζί με την κοινωνία. Μπορεί μαζί με την κάθε Κύπρια και τον κάθε Κύπριο», ανέφερε η κ. Σελίπα.

Απευθύνθηκε και προσωπικά στον σύζυγό της, λέγοντας ότι «είμαι σίγουρη ότι μπορείς και θα τα καταφέρεις».

Μήνυμα έστειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Μάλφρεντ Βεμπερ. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απέδειξε ότι ενσαρκώνει στην πράξη το σύνθημα ικανή ηγεσία, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Δυνατός ΔΗΣΥ, σημαίνει δυνατή Κύπρος. Η Νέα Δημοκρατία κι εγώ είμαστε πάντα δίπλα σου. Καλή επιτυχία», τόνισε.  

 

 Δεύτερος στο βήμα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης.   

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Γεωργιάδης απευθύνθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη λέγοντας «βεβαίως δικαιούστε κ. Πρόεδρε να είστε σήμερα περήφανος, όπως περήφανοι είμαστε όλοι εμείς, γιατί αποδείξαμε ξανά ότι αυτή η παράταξη είναι για τα δύσκολα». «Αγαπητέ Αβέρωφ, ήσουν εκεί στα δύσκολα, δίπλα στον Πρόεδρο, δίπλα στην Κυβέρνηση, σε κάθε μεγάλη απόφαση. Έδωσες τις δύσκολες μάχες στη Βουλή και είσαι σήμερα έτοιμος, έχεις το σχέδιο, το πρόγραμμα, τον ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό, ξέρεις πού θέλεις να οδηγήσεις τη χώρα και είσαι πανέτοιμος να λάβεις τη σκυτάλη και να εγγυηθείς την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα μας», είπε προς τον υποψήφιο.

Κάποιοι νόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία για να μας διασπάσουν, να αποδυναμώσουν την παράταξή μας, να μας πληγώσουν. Το μόνο που κατάφεραν είναι να μας πεισμώσουν, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. «Όλοι μαζί για την τελική ευθεία. Η Κυριακή είναι κοντά και πλέον είμαι βέβαιος, η αποψινή συγκέντρωση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: θα τις κερδίσουμε τις εκλογές, Αβέρωφ θα είσαι ο επόμενος Προέδρος».    

Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος προσφώνησε τον κ. Νεοφύτου ως «επόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».     

 Αναφέρθηκε στο γεγονός πως πριν περίπου 20 χρόνια ο Νίκος Αναστασιάδης κι ο ίδιος διεκδίκησαν την προεδρία του κόμματος, ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό. Ο κόσμος επέλεξε τον Νίκο Αναστασιάδη. «Το ίδιο βράδυ σταθήκαμε χέρι χέρι και ενωμένοι φωνάξαμε Σεισμός σεισμός Συναγερμός», είπε. Αυτός είναι ο ΔΗΣΥ, η παράταξη που έμαθε να λειτουργεί σε πνεύμα συμπερίληψης και αμοιβαίου σεβασμού. Αυτό το πολιτικό ήθος πρέπει να διέπει το κάθε στέλεχος, είπε ο κ. Κασουλίδης, λέγοντας πως ο ΔΗΣΥ δεν θα γίνει όχημα ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών και κανένας δεν μπορεί να ποδηγετεί τις καταστατικές διαδικασίες.  

«Μιλούν για ενότητα εκείνοι που προσπάθησαν να διασπάσουν την παράταξη. Εκείνοι που προσπάθησαν να διχάσουν οικογένειες, παρέες, φίλους, συναγωνιστές. Ένα όμως είναι σίγουρο. Δεν πρόκειται να τα καταφέρουν, δεν πρόκειται να μας διχάσουν», πρόσθεσε. «Δεν λογάριασαν το πείσμα και την μπέσα του Συναγερμικού».

Ο κ. Κασουλίδης είπε «είμαι ο μόνος που μπορώ να παραφράσω τα δικά μου λόγια. Δεν ανέμενα 15 χρόνια μετά ένα γνώριμο πολιτικό μου μήνυμα ότι θα ήταν σήμερα τόσο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε», αναφερόμενος στον Νίκο Χριστοδουλίδη και τις κατηγορίες περί copy paste. «Είχε τον χρόνο να γράψει ο ίδιος το μήνυμα που ήθελε να στείλει. Αντ’ αυτού σέρβιρε στον λαό το μήνυμα του Κασουλίδη. Επιτρέψετε μου να το επαναλάβω: Το φράγμα του φόβου έσπασε, το κύμα της υποστήριξης  μεγαλώνει. Μαζί με το φράγμα του φόβου, έσπασε και το φράγμα των ψευδαισθήσεων και της κοροϊδίας», υπογράμμισε.

«Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ο ΔΗΣΥ ανοίγει μια μεγάλη αγκαλιά, έτοιμη να δεχθεί όλους τους φίλους, τα μέλη, τους υποστηρικτές και το σύνολο των πολιτών της πατρίδας μας. Στεκόμαστε δίπλα στον Αβέρωφ και δίπλα στον ΔΗΣΥ. Η παράταξή μας σηκώνει κεφάλι», πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης. «Οι πολίτες έχουν διαπιστώσει ότι ο Αβέρωφ μπορεί», τόνισε. «Σήμερα έχεις γύρω σου την πιο έγκυρη δημοσκόπηση που έγινε ποτέ», είπε απευθυνόμενος στον κ. Νεοφύτου.    

Η ομιλία Αβέρωφ

Στο βήμα κλήθηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εν μέσω χειροκροτημάτων. «Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μοναδικό. Όπως μοναδική κι ανεπανάληπτη είναι η κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων, ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών. Η πρωτόγνωρη δυναμική που ο κόσμος αγκαλιάζει τη δική μας πρόταση διακυβέρνησης. Η Λευκωσία απόψε ψήφισε ναι στη σταθερότητα, ναι στην ασφάλεια, ναι στην προοπτική», ανέφερε εισαγωγικά.

 

«Δεν δεχόμαστε απλά να περάσουμε στον δεύτερο γύρο. Θα είμαστε πρώτοι στον πρώτο γύρο και νικητές στον δεύτερο γύρο», τόνισε ο κ. Νεοφύτου. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχαρίστησε «το στήριγμά μου, τον άνθρωπο που βρίσκεται στο πλευρό μου, με πολλή υπομονή και κατανόηση, τη δική μου Μαρία», αναφερόμενος στη σύζυγό του. «Ήταν η μεγάλη μου αδυναμία και τον τελευταίο χρόνο έγινε η μεγάλη μου δύναμη». Ευχαρίστησε, προσωπικά, όχι μόνο όσους είναι παρόντες αλλά και αυτούς που στηρίζουν την προσπάθειά του για μια Κύπρο ισχυρή. «Η δική σας πίστη μου δίνει πολλή δύναμη και περισσή αισιοδοξία. Κυρίως όμως μου δίνει σιγουριά για τη νίκη που έρχεται».

«Φίλε Πρόεδρε της Δημοκρατίας και επίτιμε πρόεδρε του ΔΗΣΥ, με τιμά και η σημερινή σου παρουσία εδώ σήμερα αλλά και η στήριξή σου. Πέραν από το έργο της Κυβέρνησής σου, που δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και, ως επίτιμος πρόεδρος του Συναγερμού, που είσαι ο πραγματικός ηγέτης του χώρου μας, πιστεύω ακράδαντα πως μαζί με τον υπέροχο κόσμο μας θα γράψουμε ακόμα μια ιστορία», είπε ο κ. Νεοφύτου απευθυνόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη.

«Πρόεδρε μας, Γιαννάκη μας, σ’ αυτές τις εκλογές κάποιοι επιχείρησαν να μας μειώσουν. Τόλμησαν να παίξουν με την αξιοπρέπειά μας. Επιχείρησαν να διασπάσουν την ιστορική μας παράταξη. Λογάριασαν λάθος γιατί δεν γνώρισαν ποτέ και δεν έζησαν ποτέ τον ΔΗΣΥ και τον κόσμο του. Δεν γνωρίζουν την ψυχή και την καρδιά των δημοκρατικών ανθρώπων του Συναγερμού. Επιχείρησαν να κλέψουν τις ιδέες και την ψυχή μας, ακόμη και τις δικές σου ιδέες και τα οράματα, αγαπητέ μου Γιαννάκη. Για όσους επιχείρησαν να κλέψουν ή να μας μειώσουν, θα  μου επιτρέψεις να απαντήσω όπως εσύ, με τη δική σου φράση. Όντως το φράγμα του φόβου έσπασε, το κύμα της υποστήριξης μεγαλώνει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Σήμερα δεν είναι καιρός για αστοχίες, πειραματισμούς κι ακροβασίες. Είμαι σίγουρος πως δεν θα παραδώσετε τα κλειδιά της διακυβέρνησης ούτε σ’ αυτούς που μας χρεωκόπησαν ούτε σε μια ανερμάτιστη κοινοπραξία που νόμισαν ότι μπορούν να διασπάσουν τον περήφανο κόσμο του ΔΗΣΥ. Δεν θα τα καταφέρουν και ξέρετε γιατί; Γιατί εμείς δοκιμαστήκαμε στα δύσκολα και μπορούμε να διαχειριστούμε τις δυσκολίες. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ξανά μεγαλύτερες ελπίδες και μια Κύπρο των ευκαιριών και να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την μοιρασμένη μας πατρίδα. Να μην χαρίσουμε την κατεχόμενη γη μας σε κανέναν, παρά μόνο στα παιδιά και στα εγγόνια μας και στις επόμενες γενιές», πρόσθεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Ο ΔΗΣΥ είναι ιδέα κι από αυτή την ιδέα κανενός οι φιλοδοξίες δεν είναι υπεράνω. Αυτός ο τόπος, αυτή η παράταξη, αυτός ο κόσμος δεν παρασύρεται κι αυτός ο τόπος, αυτή η παράταξη κι αυτός ο κόσμος δεν ρισκάρει. Και η Κύπρος θα συνεχίσει την σταθερή της πορεία», είπε ο κ. Νεοφύτου.

«Να καλωσορίσουμε ξανά στο σπίτι τους όλους αυτούς τους Συναγερρμικούς που αρχικά, όποιος κι αν ήταν ο λόγος έκαναν άλλες σκέψεις και πλέον σήμερα συντάσσονται μαζί μας. Κάντε τους να νοιώσουν ότι επέστρεψαν στο δικό τους σπίτι. Στη μάχη της Κύπρου μας και των ιδεών μας δεν περισσεύει κανείς κι ό,τι κι αν μας χώρισε στο παρελθόν, την Κυριακή ψηφίζουμε για την πατρίδα μα και το μέλλον των παιδιών μας», υπέδειξε ο υποψήφιος.

«Ζητώ την στήριξή σας, την εμπιστοσύνη σας και την ψήφο σας και υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να υπερβάλλω τις δυνάμεις που έχω, στρατευμένος μαζί  με όλους εσάς για μια ακόμη καλύτερη Κύπρο. Οι αγωνίες , οι προσδοκίες και τα οράματά σας είναι και δικά μου οράματα», πρόσθεσε.

«Σας θέλω μαζί μου τις επόμενες μέρες, σ’ αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Ήταν πάρα πολύ δύσκολος ο αγώνας, εξαιρετικά δύσκολος. Γι’ αυτό και θα τον κερδίσουμε. Γιατί μόνο εμείς ξέρουμε να δίδουμε και να κερδίζουμε δύσκολες μάχες. Μαζί για ένα καλύτερο αύριο και την Κυριακή θα είμαστε εμείς οι νικητές. Την Κυριακή δεν θα νικήσει ούτε ο ΔΗΣΥ ούτε ο Αβέρωφ. Την Κυριακή και στις 12 ου Φεβράρη θα είναι μια μεγάλη νίκη της Κύπρου μας», υπογράμμισε.  

Έκλεισε με τα λόγια του τραγουδιού: «Μύρισε θυμάρι και βασιλικό, λάμπει το φεγγάρι μες τον ουρανό. Της κληρονομιάς εμείς συνεχιστές, στην κορφή και πάλι και πάλι νικητές».

Η ομιλία Αναστασιάδη

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως αν η Λεμεσός έχει θάλασσα, η Λευκωσία έχει λαοθάλασσα. «Έχουμε κριτική για την σωρεία των εγκαινίων, την κατάθεση θεμελίων λίθων κτλ. Απόψε θα τους στείλω μιαν άλλη πρόσκληση. Για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου την Κυριακή, που θα χτίσουμε τη νέα πενταετία. Θα τους προκαλέσω και στα εγκαίνια στις 12 του μηνός, όταν ο Αβέρωφ θα μπαίνει στο Προεδρικό θριαμβευτής για να του παραδώσω την Προεδρία», τόνισε ο Πρόεδρος.  

«Απόψε καλείστε όλοι και βλέπω την ώρα. Δεν έχουμε χρόνο, μετρούν λεπτά. Για να θέσω θεμέλιο λίθο θέλω υλικά. Κι εσείς θα τα φέρετε. Εσείς είστε εκείνοι που στο διάστημα που μας απομένει θα δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις και να γίνουν τα εγκαίνια. Θα κερδίσουμε τις εκλογές γιατί ο ΔΗΣΥ είναι χτισμένος πάνω σε στέρεες βάσεις», είπε ο Πρόεδρος.

«Διαπιστώνω εκατοντάδες φίλους να συνειδητοποιούν ότι αυτοί που επαγγέλλονται την όποια αλλαγή, το μόνο που θα καταφέρουν, εάν ποτέ πετύχαιναν, θα ήταν το χάος. Ζήσαμε το χάος, το ξεπεράσαμε. Δεν είναι η ώρα των πειραμάτων», πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης. «Ζήσαμε την παραλλαγή της χρεωκοπίας. Δεν χρειάζεται να την επαναλάβουμε».

«Ψηφίζουμε την Κυριακή Αβέρωφ και την επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με όλο τον λαό», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης. Κατέληξε λέγοντας «Καλές επιτυχίες, που είναι δεδομένες. Να το γνωρίζετε».  

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα