Κατέληξαν σε συμφωνία ΟΑΥ και φαρμακοποιοί-Δεν προχωρούν σε κινητοποιήσεις

Άσπρος καπνός βγήκε ανάμεσα σε Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και φαρμακοποιούς όσον αφορά τις αποζημιώσεις, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν καταρχήν συμφωνία για αύξηση του προϋπολογισμού των φαρμακείων για το 2023, με τους φαρμακοποιούς να μην προχωρούν με κινητοποιήσεις.

Στην πολύωρη συνάντηση ο ΟΑΥ, παρουσίασε σήμερα διαφοροποιημένη πρόταση για τον τρόπο που μπορούν να δοθούν οι αποζημιώσεις στους φαρμακοποιούς, ωστόσο ζητήθηκε χρόνος από τον Σύνδεσμο να εξετάσουν την πρότασή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συνάντηση είχαν εκφραστεί έντονες διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τους φαρμακοποιούς να παραμένουν σταθεροί στη θέση τους πως θα πρέπει να δοθεί όλο το ποσό της αποζημίωσης του 2022, παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.  

Μετά από έντονες πιέσεις και διαβουλεύσεις ο ΟΑΥ, προχώρησε σε μικρή αύξηση στον προϋπολογισμό για τις αποζημιώσεις του 2023, ενώ μετά από τηλεφωνική παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αποφασίστηκε όπως εάν μετά από έρευνα καταστεί και επιβάλλεται αλλαγή στον προϋπολογισμό κάτι τέτοιο θα γίνει με απόφαση του Υπουργείου.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προχώρησαν επιτόπου σε δεκαπεντάλεπτη σύσκεψη και ζήτησαν από τον ΟΑΥ να τους δοθεί χρόνος ώστε να μεταφέρουν την πρότασή τους προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να αποφασίσουν από κοινού εάν αποδέχονται την πρόταση ή όχι.

Σε μια νέα έκτακτη πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης, τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου των φαρμακοποιών και αφού εκφράστηκαν όλες οι απόψεις, αποφασίστηκε όπως  δεχθούν την πρόταση που παρουσίασε ο ΟΑΥ και ανέστειλαν την απόφασή τους για κινητοποιήσεις.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει πως «μετά από την σημερινή συνάντηση του ΠΦΣ  με τον ΟΑΥ και έντονες διαπραγματεύσεις και διαμεσολάβηση του Υπουργού Υγείας, τέθηκε πρόταση από τον ΟΑΥ για μία καταρχήν αύξηση του προϋπολογισμού των φαρμακείων για το 2023».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως «η πρόταση επίσης περιλαμβάνει δέσμευση του ΟΑΥ για επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής συμφωνίας φαρμακοποιών και ΟΑΥ με το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2023. Η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει στη βάση τόσο της μελέτης που γίνεται εκ μέρους του ΠΦΣ από την PWC  όσο και μελέτες του ΟΑΥ».

«Ο πρόεδρος του ΟΑΥ δεσμεύτηκε γραπτώς ότι αν διαφανεί ότι χρειάζεται περεταίρω  αύξηση του προϋπολογισμού για το 2023 θα ζητήσει, μέσω του Υπουργείου Υγείας, από το Υπουργείο Οικονομικών συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τους φαρμακοποιούς.  Το Συμβούλιο του ΠΦΣ σε έκτακτη συνεδρία του αποφάσισε όπως κάνει αποδεκτή την πρόταση του ΟΑΥ και όπως δεν προβεί σε όποιες κινητοποιήσεις στο παρόν στάδιο», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας