Απόκτηση κατοικίας με την βοήθεια στεγαστικών σχεδίων-Δικαιούχοι και κριτήρια

Με στόχο την αναβίωση περιοχών και την καταπολέμηση της αστυφιλίας, δίνοντας κίνητρα σε νέους ανθρώπους, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τα αναθεωρημένα στεγαστικά επιδόματα, τα οποία δίνουν μέχρι και εβδομήντα χιλιάδες ευρώ στους δικαιούχους για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας. Η ημερομηνία έναρξης των στεγαστικών σχεδίων είναι  η 1η Μαρτίου.

Τα στεγαστικά σχέδια καλύπτουν όλες τις κοινότητες, αλλά και κάποιες που ανήκουν σε Δήμους. Πρόκειται για 386 συνολικά περιοχές και συγκεκριμένα αφορά σε 138 ορεινές περιοχές, 130 ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές, 109 περιοχές της υπαίθρου και εννέα εξόχως ορεινές περιοχές.

Πρόκειται για δύο σχέδια και όπως εξήγησε μιλώντας στον RΕPORTER η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Πολιτικής Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών, Πατρίνα Ταραμίδου, το πρώτο αφορά τις ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές και το δεύτερο, τις περιοχές της υπαίθρου.

Το πρώτο σχέδιο χωρίζεται σε τρεις περιοχές στόχου. Πρώτον, τις ακριτικές περιοχές δηλαδή, αυτές που βρίσκονται κοντά στην γραμμή αντιπαράθεσης. Δεύτερον, τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές και τρίτον τις εξόχως ορεινές περιοχές, δηλαδή αυτές που βρίσκονται στο πιο ψηλό υψόμετρο ή  πιο απομακρυσμένες ή πιο μειονεκτικές,  όπως είναι ο Κάτω Πύργος.

Όπως εξήγησε η κα Ταραμίδου, η οικονομική ενίσχυση που δίνεται έχει να κάνει με την σύνθεση της οικογένειας και στην περιοχή που θα επιλέξει ο δικαιούχος. «Οι δικαιούχοι για τις εξόχως ορεινές περιοχές λαμβάνουν τα περισσότερα χρήματα, οι δικαιούχοι των ορεινών μειονεκτικών περιοχών λιγότερα και πιο λίγα χρήματα δίνονται στους δικαιούχους των ακριτικών περιοχών. Οι δικαιούχοι του στεγαστικού σχεδίου που αφορά σε περιοχές της υπαίθρου -το οποίο  καλύπτει όλες τις άλλες κοινότητες της Κύπρου-, λαμβάνουν την μικρότερη οικονομική βοήθεια αφού υπάρχουν περιοχές που είναι εντελώς περιαστικές όπως είναι για παράδειγμα η Δευτερά».

Σημειώνεται πως, δικαιούχοι των αναθεωρημένων στεγαστικών επιδομάτων, είναι όλοι οι Κύπριοι ή Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ όσον αφορά τους επαναπατρισθέντες θα πρέπει να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Κύπρο τα τελευταία δύο χρόνια. Βέβαια, για να είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει να τηρεί όλα τα εισοδηματικά κριτήρια, που αρχίζουν από συνολικό οικογενειακό εισόδημα τις 25 χιλιάδες ευρώ μέχρι τις 85 χιλιάδες ευρώ.

Τα κύρια οικονομικά κριτήρια που ισχύουν για τα στεγαστικά σχεδία, σύμφωνα με την κ. Ταραμίδου, είναι να μην λαμβάνει η οικογένεια άλλη οικονομική βοήθεια από το κράτος και να μην έχει άλλη ιδιοκτήτη κατοικία. «Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι περιορισμοί που αφορούν τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, όπως για παράδειγμα η ανέγερση της κατοικίας να είναι 200 τετραγωνικά μέτρα, ενώ εάν αγοραστεί υφιστάμενη κατοικία να είναι 250 τετραγωνικά μέτρα. Όπως επίσης να μην έχει πισίνα το σπίτι».

Η ενίσχυση για τις περιοχές της υπαίθρου ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000, και εξαρτάται από την σύνθεση της οικογένειας ως εξής:

*Μονήρες άτομο και οικογένεια μέχρι 3 άτομα (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €15.000

*Οικογένεια 4 ατόμων και άνω (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €20.000

*Άτομα με αναπηρία πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000

Η ενίσχυση για τις ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000 και εξαρτάται από την σύνθεση της οικογένειας ως εξής:

*Μονήρες άτομο μέχρι €35.000

*Ζεύγος μέχρι €45.000

*Νεαρό Ζεύγος - να μην έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κανένα από τα δύο μέλη του ζεύγους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, μέχρι €60.000

*Οικογένεια με τέκνα (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €50.000

*Νεαρή οικογένεια με τέκνα (περιλαμβανομένης νεαρής μονογονεϊκής οικογένειας) - να μην έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κανένα από τα μέλη της οικογένειας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, μέχρι €65.000

*Πολύτεκνοι (4 και άνω τέκνα), μέχρι €70.000

*Άτομα με αναπηρία πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000 για κατασκευές

*Για ειδικές κατασκευές, για σκοπούς ασφάλειας και επαρκούς στήριξης της κατοικίας λόγω μορφολογίας ή και κλίσης εδάφους, πρόσθετο ποσό μέχρι €25.000 (αναλόγως περιοχής).

Επίσης, δεδομένου πως ο σκοπός της οικονομικής ενίσχυσης είναι η ιδιοκατοίκηση, έχει τεθεί ως υποχρέωση στους δικαιούχους να διαμένουν στην κατοικία μόνιμα για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Η κα Ταραμίδου υπενθύμισε πως, έχουν ανακοινωθεί και άλλα δύο σχέδια από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το ένα που αφορά στην επιδιόρθωση υφιστάμενων κατοικιών στην περιοχή των Στροβιλίων όπως επίσης και ένα στεγαστικό σχέδιο για την εντός των τειχών περιοχή της Λευκωσίας, το οποίο ισχύει για τρία χρόνια. Όπως εξήγησε, παρόλο που πρόκειται για ακριτικές περιοχές με το ξεχωριστό αυτό σχέδιο θα μπορούν να απολαμβάνουν όλο το ύψος της χορηγίας.

Τέλος, οι  πολίτες που είναι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν να λαμβάνουν το σχέδιο επιδομάτων για ορεινές περιοχές που το υψόμετρο ξεπερνά τα 600 μέτρα και το επίδομα για τις απομακρυσμένες περιοχές που αφορά άτομα που εργάζονται και διαμένουν μόνιμα στις κοινότητες που εμπίπτουν στο σχέδιο.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Δειτε Επισης

Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες
Στην κυκλοφορία δρόμος στο Τσέρι, ανακοίνωσαν τα Δημόσια Έργα με άλλα έργα σε δρόμους
Δεν αποδέχονται ως έχει το προσχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
Σημαντική απόφαση ΔΕΕ για διασφάλιση συμφερόντων Κύπρου στις οδικές μεταφορές
Διαψεύδει τα περί απόρριψης της πρότασής του από συντεχνίες ο ΟΚΥπΥ
Θέμα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα θέτουν οι αγελαδοτρόφοι στην ΕΕ
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Αποσύρονται ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα από την αγορά (pics)
Μεταγενέστερος νόμος μπορεί να νομιμοποιήσει κανονιστική πράξη