Οι αντοχές των κτηρίων από ένα μεγάλο σεισμό στην Κύπρο και οι πιέσεις για ΜΟΤ
06:40 - 17 Φεβρουαρίου 2023
Ο σεισμός στην Τουρκία και οι τραγικές εικόνες των κτηρίων που ισοπεδώθηκαν στο πέρασμα του, έφερε οσμή σκανδάλου για τον τρόπο με τον οποίο λάμβαναν τις άδειες ανέγερσης πολυκατοικιών οι εργολάβοι, ανοίγοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο για το κατά πόσο είναι ασφαλείς στα κτήρια σε Ελλάδα και Κύπρο, με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εκατοντάδες παλιά κτήρια που βρίσκονται στον πυρήνα των πόλεων, ενώ την ίδια ώρα θεωρούν επιτακτική την ανάγκη την ψήφιση του νομοσχεδίου που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για θεσμοθέτηση του πιστοποιητικού επιθεώρησης κτηρίων, δηλαδή το ΜΟΤ κτηρίων.
Μπορεί η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, να είναι από τις χώρες-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει αυστηρότερους κανονισμούς όσον αφορά την ανέγερση κτηρίων λόγω του ότι βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές, ωστόσο η θεσμοθέτηση του ΜΟΤ κτηρίων, σύμφωνα με τον Α΄ Αντιπρόεδρο του ΕΤΕΚ και Πολιτικό Μηχανικό Ανδρέα Θεοδότου, θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες κατά τα χρονικά διαστήματα που θα αποφασιστούν να προχωρούν σε συχνότερους ελέγχους των κτηρίων τους.
Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER ο κος Θεοδότου, «η πρόταση συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και είμαστε πολύ κοντά προς το τέλος της. Με το πιστοποιητικό επιθεώρησης κτηρίων, θα γίνει μια καταγραφή του κτηριακού αποθέματος της Κύπρου, όπως για παράδειγμα πόσες οικοδομές κτίστηκαν πριν το 1980, πόσες μετά το 1994 και ποιες μετά το 2010 ώστε να γνωρίζουμε τις αντοχές τους, με απώτερο σκοπό να χαραχθεί η κατάλληλη πολιτική από το κράτος».
Πάντως παρόλο που τηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί, αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι οι παλιές οικοδομές, οι οποίες δεν συντηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους και αφήνονται στο έλεος του χρόνου. Οι μόνες καταγραφές που γίνονται για τα παλιά κτήρια, σύμφωνα με τον κ. Θεοδότου, είναι τα στοιχεία που έχουν από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, κάθε Δήμου και έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κτίρια που κρίνονται ως επικίνδυνα, όπως είναι για παράδειγμα οι πρόσφατες καταρρεύσεις μπαλκονιών στα κέντρα των πόλεων. «Συνήθως είναι παλιά διατηρητέα σπίτια που δεν έχουν συντηρηθεί για πολλά χρόνια».
Όσον αφορά τον σεισμό στην Τουρκία, ο αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται από τους ειδικούς, δεν έχει καταγραφεί ποτέ ένας τόσο μεγάλος σεισμός στην Κύπρο παρόλο που βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, ενώ καταλήγει στα όσα έχουν αναφερθεί και στην αρχή. Ότι δηλαδή, φαίνεται να υπήρξαν σοβαρές αστοχίες και παρατυπίες στην Τουρκία.
Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια των χρόνων καταγράφηκαν τέτοιοι σεισμοί και σε άλλες χώρες, χωρίς να καταρρεύσουν τόσα πολλά κτήρια όπως στην Τουρκία. «Φαίνεται ότι εκτός από το μεγάλο μέγεθος του σεισμού, τα κτήρια να μην ήταν σχεδιασμένα σωστά ή να ήταν παλιά ώστε να μην αντέξουν την ένταση στου σεισμού», αναφέρει ο κος Θεοδότου.
Τα κτήρια στην Κύπρο, ωστόσο, έχουν τις υποδομές να αντέξουν σε σεισμούς λόγω των μελετών που γίνονται και των στοιχείων που δίνονται από τους σεισμολόγους. «Θεωρούμε ότι τα καινούργια κτήρια θα αντέξουν έναν ισχυρό σεισμό αφού εφαρμόζονται οι αυστηροί κανονισμοί. Τα καινούργια σπίτια σχεδιάζονται έτσι ώστε να μην καταρρεύσουν σε περίπτωση σεισμού ή εάν πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό να υποστούν βλάβες που μπορούν εύκολα να επιδιορθωθούν. Όσον αφορά τα νοσοκομεία και κτήρια που θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και μετά τον σεισμό κτίζονται με ακόμη πιο αυστηρές προδιαγραφές, ώστε να μπορούν να δουλέψουν ακόμη και κατά τη διάρκεια των σεισμών», είπε ο κος Θεοδότου.
Το ΕΤΕΚ θεωρεί πως, ο σεισμός στην Τουρκία είναι μια ευκαιρία να πειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενισχυθούν και να επενδυθούν χρήματα για να ληφθούν προληπτικά μέτρα στις χώρες που βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές. Ωστόσο το μήνυμα που στέλνει προς τους πολίτες ο κος Θεοδότου, είναι πως δεν χρειάζεται να πιέζονται με κανονισμούς και ελέγχους για να συντηρήσουν τα κτήριά τους, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούν πως οι συχνοί έλεγχοι είναι προς του συμφέρον τους.
Σημειώνεται πως έντονη ανησυχία για το κομβικό και επικίνδυνο πλέον σημείο στο οποίο έχει φτάσει το γερασμένο κτηριακό απόθεμα της Κύπρου και τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές, εξέφρασε και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου.
Ο Σύλλογος μέσω ανακοίνωσή του καλεί την πολιτεία όπως επιδοτηθεί η αντισεισμική αναβάθμιση των κτηρίων και άμεσα θεσπιστεί η νομοθετική ρύθμιση της Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων και έκδοση σχετικού Πιστοποιητικού Επιθεώρησης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Η Κύπρος στο σημείο μηδέν για μέτρα προς αποφυγή καταστροφής σε σεισμό»
- Σκέψεις για ηλεκτρονική ταυτότητα στα κτίρια-Πονοκέφαλος με τους ιδιοκτήτες
- Εκπέμπουν SOS για τα επικίνδυνα κτίρια οι Πολιτικοί Μηχανικοί-Έκκληση για επιθεωρήσεις