Ο νέος Πρόεδρος δεν έχει περίοδο χάριτος

 

Οι εκλογές τελείωσαν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι πολίτες βρίσκονται σε αναμονή για τα πρώτα δείγματα γραφής, της διακυβέρνησής του. Ήδη, το ήθος και το ύφος με το οποίο έδωσαν τη μάχη οι υποψήφιοι στις εκλογές έχουν αξιολογηθεί και έχουν καταγραφεί από το σύνολο της κοινωνίας. Κάποιοι ακολούθησαν την πεπατημένη, με προσωπικές επιθέσεις και κανιβαλιστικές πρακτικές και άλλοι επέλεξαν να διαφοροποιηθούν, προτάσσοντας τις θέσεις και τις αρχές τους, απέναντι στη λάσπη. Ανάμεσα σε αυτούς και ο εκλελεγμένος Πρόεδρος.

Η επόμενη μέρα των εκλογών φέρνει ενώπιων μας κάτι πρωτόγνωρο, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και πρωτοφανές για το κομματικό κατεστημένο στον τόπο μας. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν υποψήφιο να διαχωρίζει -ξεκάθαρα, όπως θα έλεγε και ο ίδιος- τη θέση του από τα ήθη και τα πάθη του παρελθόντος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέδειξε ότι ένας Πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί χωρίς την στήριξη και τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των δύο μεγάλων κομμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στη δική του εκλογική νίκη αποτυπώνεται η ήττα του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα καταφύγει σε ποδοσφαιρικές πρακτικές, μοιράζοντας με κομματικές «φανέλες» τα υπουργεία. Οι νοοτροπίες της συναλλαγής και του «κανονίσματος» των «δικών μας» και όχι των «άλλων» δεν αφορούν τον τρόπο που θέλει να καταρτίσει κυβέρνηση. Δήλωσε κατ’ επανάληψη ότι θα πορευτεί με πολιτικοποιημένους τεχνοκράτες, εμπειρογνώμονες και νέα πολιτικά πρόσωπα, που δεν είναι δεμένα στα λουριά των κομμάτων, ακόμη και αυτών που τον στήριξαν.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εισέπραξε σε ψήφους την απέχθεια της κοινωνίας στα φαινόμενα της αλληλοεξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων. Αυτό που επικρότησαν οι πολίτες στη δική του υποψηφιότητα, ήταν η προσδοκία ότι θα καταφέρει να σπάσει τα στεγανά των κομμάτων και θα φερθεί ως πραγματικά ανεξάρτητος. Κι αυτό που αναμένουν τώρα, είναι να σχηματίσει μια κυβέρνηση με έντιμους ανθρώπους, οι οποίοι θα εργαστούν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, οι προκλήσεις που έχει μπροστά της η Κυπριακή Δημοκρατία . Οι πολίτες αναμένουν μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και προσδοκούν λογοδοσία και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.

Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες έχουν επενδύσει μεγάλες προσδοκίες πάνω στους ώμους του. Έτσι, ο Πρόεδρος ξεκινάει τη θητεία του κρατώντας στα χέρια του το πολυτιμότερο αλλά και το πιο εύθραυστο «πράγμα» που του έδωσαν οι πολίτες: την ελπίδα τους. Η στήριξη στον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι η υποστήριξη μιας νέας πολιτικής κουλτούρας και μιας ηγεσίας, από την οποία ασφαλώς δεν αναμένονται θαύματα, αλλά μία έντιμη προσπάθεια, με σκληρή δουλειά και προπαντός ειλικρίνεια απέναντι σε όλους τους ανθρώπους που, όπως συνήθιζε να λέει στις προεκλογικές του ομιλίες, κοίταξε στα μάτια και τους μίλησε για αλλαγή.

Οι πολίτες μπορούν να συγχωρέσουν λάθη και παραλείψεις. Αν όμως απογοητεύσει ως προς την ειλικρίνεια και την καθαρότητα των προθέσεων του, τότε μπαίνουμε σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο για τον τόπο. Σε μια εποχή που η τραυματισμένη εμπιστοσύνη και η χιλιοπροδομένη πίστη μας, σε θεσμούς και πολιτικές αξίες, θα δεχθούν ένα ανυπολόγιστο πλήγμα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν θα έχει περίοδο χάριτος. Και πιθανή αποτυχία του να ανταποκριθεί στον σκοπό που τον έχουν τάξει οι πολίτες, θα οδηγήσει την κοινωνία σε βαθύ αδιέξοδο και ακόμη πιο βαθιά και απόλυτη απαξίωση.

Δειτε Επισης

Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες