Η καθυστέρηση που τροφοδοτεί την ονοματολογία και το θετικό πρόσημο των πολιτών

«Αύριο ξεκινώ τις συναντήσεις για καθορισμό του Υπουργικού. Έχω καταλήξει σε συγκεκριμένες επιλογές με πρόσωπα που δεν γνωρίζουν τίποτα. Αυτή είναι η πρώτη μου πολιτική πράξη. Θα ζητήσω να δω τους αρχηγούς των κομμάτων, για να τους ενημερώσω για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου. Μπορεί να υπάρχουν και ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας. Έχω καταλήξει σε ονόματα, θα πρέπει να ενημερώσω τον κόσμο και μετά θα γίνουν ανακοινώσεις».  

Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Πολλοί στο άκουσμα των δηλώσεων του θεώρησαν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, γνωρίζοντας τι ακολουθεί μιας τέτοιας εκλογής και ξέροντας από πρώτο χέρι ότι η ονοματολογία και η φημολογία δεν κάνει καλό, είχε πάρει την απόφαση, αφού είχε καταλήξει στα ονόματα του Υπουργικού του, να προβεί σε κινήσεις εξπρές, έτσι ώστε να την περιορίσει όσο μπορεί και να μπορέσει απερίσπαστα να συνεχίσει το έργο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προτείνει Μαυρογιάννη για ΥΠΕΞ σε Χριστοδουλίδη ο Ηλιάδης

Από το βράδυ της Κυριακής ωστόσο πολλά άλλαξαν. Ο ίδιος πλέον είναι πολύ πιο προσεκτικός στις τοποθετήσεις του για το θέμα, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις, σε περίπου δύο εβδομάδες, πριν από την τελετή διαβεβαίωσης του στη Βουλή και την τελετή παράδοσης παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αυτό πάντως που αφήνεται να νοηθεί από τους στενούς του συνεργάτες, είναι πως τα πλείστα ονόματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες και ανακυκλώνονται, είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε ΜΜΕ, δεν βρίσκονται στις σημειώσεις του. Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται ότι επιλέγει να μοιράζεται τις σκέψεις του με τους ενδιαφερόμενους αποσπασματικά και πώς κανένας δεν έχει μια συνολική εικόνα των προθέσεων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είδε κόμματα για Υπουργικό ο Χριστοδουλίδης-«Τεχνοκράτες με πολιτική προσέγγιση»

Η εκτίμηση που υπάρχει με βάση και τα λεγόμενα του ίδιου του Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι πως ενδεχομένως ακόμα και εντός αυτής της εβδομάδας να ακουστούν μερικά από τα ονόματα των συνεργατών του που θα τον πλαισιώνουν στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε αυτή την πρώτη ανακοίνωση, δεν αναμένεται ότι θα υπάρχουν εκπλήξεις, αφού θα πρόκειται για τα γνωστά πρόσωπα που στήριξαν εξ αρχής την υποψηφιότητα του και εργάστηκαν από διάφορα πόστα στο επιτελείο του.

Εξάλλου με κάθε ευκαιρία ο Νίκος Χριστοδουλίδης φροντίζει να ξεκαθαρίσει πως θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα Υπουργικό Συμβούλιο που θα απαρτίζεται από τεχνοκράτες οι οποίοι διαθέτουν και την ικανότητα να προσεγγίζουν πολιτικά τα ζητήματα. Σε συνδυασμό πάντως με όλα τα υπόλοιπα κριτήρια που ο ίδιος έθεσε, να μην είναι προβεβλημένα στελέχη κομμάτων, να μην είναι πρώην υπουργοί και να υπάρχει 50-50 εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών, δημιουργείται μια δύσκολη εξίσωση που κάποιοι εκτιμούν ότι δύσκολα θα λυθεί ανώδυνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί θεωρείται crash test για τον Χριστοδουλίδη ο διορισμός του Υπουργικού

Μάλιστα είναι ξεκάθαρο και το άτυπο μορατόριουμ δηλώσεων που μπήκε στους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και στους εκπροσώπους του επιτελείου του. Μετά από τα διάφορα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και ένα μίνι μπέρδεμα για το αν κλείδωσαν τα ονόματα του Υπουργικού, αν θα ανακοινωθούν τώρα ή μετά, αν θα έχουν λόγο σε αυτούς τους διορισμούς τα κόμματα και άλλα διάφορα που προτάχθηκαν από διάφορους που τοποθετήθηκαν, πλέον γίνονται πολύ πιο προσεχτικοί χειρισμοί, έτσι ώστε να αποφευχθεί το μεγάλο επικοινωνιακό λάθος.

Πάντως από τα όσα δημόσια ειπώθηκαν από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ανάμεσα στην κοινωνία καλλιεργήθηκαν προσδοκίες που μένει να διαφανεί εάν θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν. Εξάλλου οι πολίτες πιστώνουν με θετικό πρόσημο τα κριτήρια που τέθηκαν από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και σε αντίθεση με τα μέσα, δείχνουν υπομονή για τις τελικές ανακοινώσεις του ίδιου του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθορίζουν τις σχέσεις Χριστοδουλίδη-κομμάτων οι επιλογές για το Υπουργικό

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας