Οι σεισμοί προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 6.000 ανθρώπων σε ολόκληρη τη Συρία

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) ανακοίνωσε ότι οι σεισμοί με επίκεντρο το Μαράς, οι οποίοι προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στην Τουρκία και τη Συρία, προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 6.000 ανθρώπων σε ολόκληρη τη Συρία.  

Σύμφωνα με το τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο «Αρτί», ο Μοχαννάντ Χάντι, περιφερειακός συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του OCHA για τη συριακή κρίση, τόνισε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 6.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βορειοδυτική Συρία, ένα τμήμα της οποίας ελέγχεται από την ένοπλη αντιπολίτευση, και ένα άλλο από την κυβέρνηση. 

Ο κ. Χάντι δήλωσε ότι πριν από τον σεισμό, υπήρχαν περίπου 4,1 εκατομμύρια Σύροι που χρειάζονταν βοήθεια στη βόρεια Συρία, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

Μετά τον σεισμό, μόνο ένα συνοριακό πέρασμα από την Τουρκία (Bab al-Hawa) χρησιμοποιήθηκε για την παράδοση βοήθειας του ΟΗΕ στο βόρειο τμήμα της χώρας και καμία βοήθεια δεν παραδόθηκε τις πρώτες τρεις ημέρες. Τη Δευτέρα, μετά από συμφωνία μεταξύ του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του ΟΗΕ, επετράπη η είσοδος βοήθειας του ΟΗΕ στην περιοχή μέσω δύο ακόμη συνοριακών διαβάσεων στην πόλη Κιλίς.

Ο κ. Χάντι απέρριψε την κριτική των ομάδων έρευνας και διάσωσης και των συγγενών των αγνοουμένων στη βορειοδυτική Συρία ότι η διεθνής κοινότητα έμεινε μόνη της, αναφέροντας ότι «κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε από την αρχή. Ζητήσαμε από όλους να αποπολιτικοποιήσουν την ανθρωπιστική κατάσταση και να επικεντρωθούν στην υποστήριξή μας για να φτάσουμε στους ανθρώπους». 

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι 120 φορτηγά με βοήθεια είχαν σταλεί στη βορειοδυτική Συρία μέσω της Τουρκίας από την Πέμπτη (16 Φεβρουαρίου). Μέχρι στιγμής, ωστόσο, καμία αυτοκινητοπομπή βοήθειας δεν έχει ταξιδέψει από περιοχές που ελέγχονται από τον Άσαντ προς τη βορειοδυτική Συρία.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις στα αεροδρόμια του Ιράν από τις 9 το βράδυ
Reuters: Αποδεικτικά στοιχεία για εμπλοκή του Ιράν σε τρομοκρατικές ενέργειες στη Δύση-Είχε σχεδιαστεί επίθεση και στην Αθήνα
Η Μοσάντ «άκουγε» τη Χεζμπολάχ από το 2015-Ισραηλινής κατασκευής οι βομβητές και ασύρματοι της οργάνωσης
Πέθανε ο Σάμι Μπάσο-Ο άνδρας που έζησε περισσότερο από κάθε άλλο ασθενή με το σύνδρομο της προγηρίας
Ωκεανογραφικό της Νέας Ζηλανδίας ναυαγεί ανοικτά των νήσων Σαμόα-Σώοι και οι 75 επιβαίνοντες
Υποψίες για δολοφονία του Ιρανού επικεφαλής της Δύναμης Κουντς-Εθεάθη τελευταία φορά στη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Διαδηλωτής επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί έξω από τον Λευκό Οίκο
Ο Τραμπ επέστρεψε στο Μπάτλερ τρεις μήνες μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του-Στο πλευρό του ο Μασκ
Βομβαρδισμός του Ισραήλ σε τζαμί στη Λωρίδα της Γάζας-Πολλοί νεκροί και τραυματίες
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο Πεντάγωνο ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ