Το αίτημα Χριστοδουλίδη σε Αβέρωφ, η απόρριψη και οι επιλογές του νέου Προέδρου

Η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη εισάγει πολλά νέα στοιχεία στην πολιτική ζωή της χώρας. Η μη συμμετοχή των κομματαρχών στη σύνθεση του Υπουργικού, η μη συμμετοχή στην Κυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας, η δέσμευση για ένα υπουργικό περισσότερο τεχνοκρατικό και λιγότερο προβεβλημένων στελεχών κομμάτων, αποτελούν μόνο μερικά από αυτά τα νέα στοιχεία που προεκλογικά περιέγραψε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.  

Δημιουργεί ωστόσο και μερικά αδιέξοδα, που αργά η γρήγορα ο Νίκος Χριστοδουλίδης καλείται να αντιμετωπίσει. Ένα εξ αυτών είναι η πολιτική ομάδα στην οποία ο ίδιος θα ενταχθεί, ως Ευρωπαίος ηγέτης, έτσι ώστε να βρίσκεται σε συντονισμό με τους ομολόγους του. Η εκλογή του με τα κόμματα του Ενδιαμέσου και απέναντι στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, δημιουργεί το εξής εμπόδιο:

Αφενός ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ποτέ δεν αποποιήθηκε της κομματικές καταβολές του και μάλιστα δηλώνει υπερήφανος για την πορεία του στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ανήκει ιδεολογικά και πολιτικά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αφετέρου τα δύο από τα τρία κόμματα που των στηρίζουν ανήκουν πολιτικά στην άλλη μεγάλη πολιτική δύναμης της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Συγκεκριμένα τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ συνεργάζονται με το συγκεκριμένο κόμμα, ενώ η ΔΗΠΑ-Συνεργασία αν και δεν έχει εκλέξει Ευρωβουλευτή, συνεργάζεται με την Ευρωομάδα του ALDE, του κόμματος δηλαδή των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες οι επτά ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι επτά στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και οι έξι στο ALDE. Συνεπώς η όποια απόφαση λάβει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ενδεχομένως να αλλάξει και τις ισορροπίες ανάμεσα στις ομάδες εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν και αυτό ελάχιστα θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις σε οποιοδήποτε επίπεδο, δεδομένης και της αποχώρησης του Νίκου Αναστασιάδη που ήταν ενταγμένος στο ΕΛΚ.

Πάντως από πλευράς ΔΗΣΥ, διέρρευσε τις τελευταίες ημέρες, πως ένα από τα ζητήματα που έθεσε ενώπιον του Αβέρωφ Νεοφύτου ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών, ήταν η συμμετοχή του στην ομάδα ηγετών που προέρχονται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Μάλιστα χαρακτηρίστηκε άκομψος ο τρόπος με τον οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε τη συμμετοχή του στο ΕΛΚ από την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Ουσιαστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως εκπροσωπεί αυτός την Κύπρο, ως ηγέτης του κράτους στη Συνόδους Κορυφής του ΕΛΚ που πραγματοποιούνται πριν τις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να αντικαταστήσει δηλαδή ως ηγέτης τον Νίκο Αναστασιάδη που τα τελευταία δέκα χρόνια συμμετείχε ως ηγέτης της χώρας, προερχόμενος από την κεντροδεξιά.

Ωστόσο η απάντηση που έλαβε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον ΔΗΣΥ, ήταν αρνητική, αφενός διότι αυτός δεν εκλέγηκε ως υποψήφιος του κόμματος, αφετέρου διότι δεν πληρεί πλέον τις προυποθέσεις, αφού δεν είναι μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σημειώνεται πως πλέον, αφού ο νέος Πρόεδρος δεν προέρχεται από τον ΔΗΣΥ, στις Συνόδους Κορυφής του ΕΛΚ θα συμμετέχει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, η αυτός που θα τον διαδεχθεί εάν χάσει στις εσωκομματικές εκλογές τις 11ης Μαρτίου.

Αυτό συνεπάγεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να εξετάσει το όλο ζήτημα για να αποφασίσει σε ποια ομάδα ηγετών θα ενταχθεί. Ως επιλογές, είναι από τη μια η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που συνεργάζονται με τα κόμματα που τον στηρίζουν, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ ή το κόμμα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών που συνεργάζεται με τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Η τρίτη επιλογή και πιο απομακρυσμένη, είναι να μη συμμετέχει σε καμία ομάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα υπάρξει, ακόμα και όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης κληθεί να αποφασίσει για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου με την ολοκλήρωση της θητείας της Στέλλας Κυριακίδου. Αναλόγως του διορισμού που θα κάνει και του πολιτικού παρελθόντος του προσώπου που θα επιλέξει, ο νέος Επίτροπος θα ενταχθεί σε νέα πολιτική ομάδα, αφού θεωρείται πολύ απομακρυσμένο αυτό το πρόσωπο να προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Γεγονός που θα αλλάξει και σε αυτό τον ευρωπαϊκό θεσμό τις ισορροπίες, αφού σήμερα δέκα Επίτροποι προέρχονται από το ΕΛΚ, εννέα από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, πέντε από τους Φιλελευθέρους και Δημοκράτες και ένας από την ομάδα των  Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Δεν αποκλείεται πάντως το θέμα να τεθεί εκ νέου στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία