Συμπληρώνεται η τρίλιζα για την ηγεσία του ΔΗΣΥ-Οι σχολές σκέψεις των υποψηφίων

Αβέρωφ Νεοφύτου, Χάρης Γεωργιάδης και Δημήτρης Δημητρίου, θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι τρεις υποψήφιοι που θα δώσουν τη μάχη για την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ήδη οι δύο πρώτοι έχουν εξαγγείλει κι επίσημα τις υποψηφιότητες τους, κάτι που αναμένεται να πράξει, εντός της σημερινής ημέρας και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ο οποίος θα αποτελεί και τον εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς, έχοντας καταγράψει ήδη, ωστόσο, μια αξιοσημείωτη σταδιοδρομία, τόσο σε κομματικό όσο και σε κοινοβουλευτικό. Υπενθυμίζετια πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν ανεπίσημα τις υποψηφιότητες τους για προέλεγχο τη Δευτέρα, ενώ η επίσημη υποβολή υποψηφιοτήτων για τις κάλπες που θα στηθούν το Σάββατο 11 Μαρτίου, θα υποβληθούν την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος είναι βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού από το 2016, επιδιώκει μέσω της υποψηφιότητας του να προσφέρει στα μέλη του ΔΗΣΥ, ειδικά τις νέες γενιές μια επιλογή ανανέωσης του κόμματος, στη σκιά του κακού εκλογικού αποτελέσματος και της εσωστρέφειας που προκλήθηκε την τελευταία εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απέναντι στον Αβέρωφ και ο Χάρης-Εξήγγειλε υποψηφιότητα για την προεδρία ΔΗΣΥ

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ο Δημήτρης Δημητρίου κατετάγη πρώτος βουλευτής σε σταυρούς προτίμησης, ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος και δεύτερος Παγκύπρια πίσω από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Ήδη από χθες με δημόσιες παρεμβάσεις του, ο κ. Δημητρίου δημοσιοποίησε το ενδιαφέρον του για να είναι υποψήφιος, δίνοντας και το στίγμα των προθέσεων του, αλλά και των όσων θα πρεσβεύει η υποψηφιότητα του. Μεταξύ άλλων, παραδέχθηκε ότι βάσει των δεδομένων που είχαν προδιαγραφεί θα μπορούσαν να γίνουν άλλες επιλογές από το κόμμα, σημειώνοντας πως αν ακόμα και τώρα μπει το κόμμα σε μια συζήτηση για το αν ήταν ή όχι ορθή η επιλογή Αβέρωφ Νεοφύτου για τις προεδρικές, πιθανώς να καταλήγαμε σε άλλες επιλογές.

Ξεκαθάρισε την ίδια ώρα, όμως, πως τη δεδομένη στιγμή δεν υπήρχε άλλη υποψηφιότητα στο τραπέζι, πέραν από αυτή του προέδρου του κόμματος. Την ίδια ώρα υπέδειξε πως σε μία εκλογική αποτυχία, ο πρώτος που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη από οποιαδήποτε θέση υπηρετεί, από τον κοινοτάρχη μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι και θα πρέπει να έχει τη δύναμη να το πει, ο ίδιος ο υποψήφιος. «Είναι πολύ άδικο να φταίνε όλοι οι άλλοι πλην του υποψηφίου. Όλα αυτά θα τεθούν στη συζήτηση», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μηνύματα από τη βάση του ΔΗΣΥ, η έκρυθμη κατάσταση και η αναζήτηση αρχηγού

Η υποψηφιότητα Χάρη

Χθες ο Χάρης Γεωργιάδης υπέβαλε την υποψηφιότητα του, μέσα από ένα βίντεο τριών λεπτών στο οποίο ξεδίπλωσε το όραμα του για την επόμενη ημέρα του ΔΗΣΥ, το οποίο θα επιδιώξει να καταστήσει ένα κόμμα ανοικτό, που να σέβεται την αντίθετη άποψη και θα αποκαταστήσει τους δεσμούς με ανθρώπους που έχουν αποστασιοποιηθεί. «Ένα κόμμα που ενώνει, που θα είναι κοντά στη βάση του, που θα επιδιώξει αποφασιστικά τη στελεχιακή ανανέωση. Που θα μένει μακριά από τακτικισμούς και τυχοδιωκτισμούς και δεν θα ανέχεται καμία σκιά, καμία υπόνοια διαπλοκής», τόνισε. Έκανε, παράλληλα, αναφορά στις αρχές και τις αξίες του Γλαύκου Κληρίδη.

Σε σχέση με το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών, χωρίς να κατονομάσει τον Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως αντί της νηφάλιας ανασκόπησης και της συνενωτικής προσέγγισης, επιλέχθηκε η διχαστική όξυνση και οι παρεμβάσεις που έθεσαν την παράταξη μας μπροστά στον κίνδυνο της διάσπασης. 

Μάλιστα ξεκαθάρισε πως ο ίδιος θα είναι πρόεδρος με ορίζοντα πενταετίας, αφήνοντας αιχμές για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, πως αυτός δεν θα μετατρέψει την παράταξη σε όχημα ικανοποίησης προσωπικών σχεδιασμών. Μάλιστα τόνισε πως είναι η ώρα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό να εισέλθει σε μια νέα εποχή, με μια νέα πολιτική κουλτούρα, ένα νέο πολιτικό ήθος και μια νέα συλλογική ηγεσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ-Ανοίγουν τα χαρτιά για την Προεδρία

Στη γωνιά ο Αβέρωφ 

Πάντως επίσημα τουλάχιστον δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος παρακολουθεί το σκηνικό που διαμορφώθηκε. Αντιλαμβανόμενος πως έχει ενώπιον του δύο σημαντικούς αντιπάλους, στους οποίους δεν θα μπορεί να αποδώσει ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα και ξέροντας πως αμφότεροι έχουν ερείσματα στη βάση του κόμματος, μελετά τα επόμενα του βήματα.

Άλλωστε ο ίδιος έδωσε το γενικό πρόσταγμα της προεκλογικής του κατά τη διάρκεια της οποίας δεν φάνηκε να έγιναν σοβαρά οργανωτικά ή άλλα λάθη στον Χάρη Γεωργιάδη, ενώ προσωπική επιλογή του ιδίου, ήταν και η τοποθέτηση του Δημήτρη Δημητρίου στη θέση του εκπροσώπου Τύπου. Μια δύσκολη θέση στην οποία ο κ. Δημητρίου ανταποκρίθηκε με το παραπάνω. 

Πίεση στον Αβέρωφ Νεοφύτου δεν ασκούν μόνο οι δύο ανθυποψήφιοί του για την προεδρία του κόμματος, αλλά και άλλα στελέχη, όπως ο Νίκος Νουρής, ο οποίος μπορεί να έχει αποφασίσει να μη διεκδικήσει την προεδρία, ωστόσο χθες εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του προέδρου, καλώντας τον να ιεραρχήσει υπεράνω των όποιων προσωπικών φιλοδοξιών, την ενότητα της παράταξης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις προκειμένου ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού που ενδεχόμενα έκανε άλλες επιλογές στις Προεδρικές εκλογές, να επιστρέψει στο σπίτι του, όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτός χορού πυροβολώντας ο Νουρής-Δεν θα διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ

Αυτό που ουσιαστικά καλούν όλοι τον Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι να ανοίξει το κεφάλαιο Προεδρικές Εκλογές και να μιλήσει με ανοικτά χαρτιά για τα όσα δήλωσε μετεκλογικά για τον εσωκομματικό πόλεμο που δέχθηκε και τα μέλη που πολέμησαν την υποψηφιότητα του. Ασφαλείς προβλέψεις για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορούν να γίνουν, ωστόσο μπορεί κανείς να αντιληφθεί με ευκολία πως το διακύβευμα είναι τεράστιο, αφού ουσιαστικά οι διαφορετικές προσεγγίσεις, τόσο για τις ευθύνες της αποτυχίας όσο και για τους χειρισμούς που έγιναν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των εκλογών, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Γεγονός που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει και την επόμενη ημέρα του κόμματος, αφού υπάρχει εμφανής διαφορετική προσέγγιση για τον ρόλο που θα πρέπει να έχει το κόμμα απέναντι στην Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Εάν θα είναι δηλαδή μια αυστηρή αξιωματική αντιπολίτευση ή εάν θα στηθούν γέφυρες συνεννόησης, σε μια προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν τα γεγονότα, όχι μόνο του τελευταίου μήνα αλλά του τελευταίου χρόνου. 

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης