Καθορίζουν τις σχέσεις Χριστοδουλίδη-κομμάτων οι επιλογές για το Υπουργικό

Άγνωστες παραμένουν ακόμη οι προθέσεις του νέου Προέδρου, σε ό,τι αφορά την ομάδα που θα στήσει στο Προεδρικό αλλά κυρίως σε επίπεδο Υπουργών και Υφυπουργών. Η κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής που προανήγγειλε είναι από μόνη της ένας ευρύς όρος, που επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών μέχρι να πάρει την τελική του μορφή και που αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις δυναμικές που θα αναπτυχθούν μετεκλογικά με τα κόμματα που τον υποστηρίζουν.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ, Μάριο Καρογιάν, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, την πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, και τον πρόεδρο του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Νικόλα Προδρόμου, κατά τις οποίες τους ενημέρωσε για τις σκέψεις του. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, τους εξήγησε πώς προσεγγίζει το θέμα της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου, «μέσα στο πλαίσιο της συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής και την προτίμησή του στη συμμετοχή τεχνοκρατών με πολιτική προσέγγιση, οι οποίοι υιοθετούν και θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα διακυβέρνησής του».

Στην ουσία ούτε και σε αυτή τη φάση απέκλεισε πλήρως τις αναθέσεις χαρτοφυλακίων σε κομματικούς, αλλά η έμφαση που αποδίδει στο τεχνοκρατικό προφίλ των ατόμων που θα διορίσει, δείχνει πως η πρόθεσή του είναι να μην διαμοιράσει τα Υπουργεία στα κόμματα με τον τρόπο που γίνεται συνήθως σε περίπτωση εκλογικής συνεργασίας, δηλαδή ανά εκλογική δύναμη. Ταυτόχρονα, το τεχνοκρατικό προφίλ με πολιτική προσέγγιση, δεν αποκλείει πρόσωπα που προέρχονται από τις πολιτικές δυνάμεις ή θεωρούνται «δικοί τους», αλλά απομακρύνει τους αμιγώς πολιτικούς διορισμούς.

Θα φανεί αν και με ποιο τρόπο θα μπουν σε αυτή την εξίσωση το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ, αφού η διακηρυγμένη πρόθεση του κ. Χριστοδουλίδη είναι να διορίσει πρόσωπα από όλους τους χώρους. Για τον σκοπό αυτό θα έχει το πρωί της Τετάρτης συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου. Δεδομένου ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα τοποθετούνται στην αντιπολίτευση, όμως, δεν αναμένεται να ανάψουν οποιοδήποτε πράσινο φως για συμμετοχή στελεχών τους στη νέα Κυβέρνηση. Αλλά ο πολιτικός πολιτισμός επιβάλλει να ακούσουν τον εκλελεγμένο Πρόεδρο και να του εκφράσουν τις απόψεις τους.

Η συμπόρευση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου προεκλογικά ήταν ιδιόμορφη και έγινε έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια αυτών των συνεργασιών. Στην ουσία ουδέποτε ήταν κοινός τους υποψήφιος, αλλά ένας υποψήφιος που είχε διμερείς συνεργασίες με τα κόμματα, ενώ σε μεγάλο βαθμό κρατήθηκαν στο παρασκήνιο του προεκλογικού. Προφανώς και έχουν δουλέψει για την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη αλλά όχι με τον τρόπο που εργάστηκαν οι κομματικοί μηχανισμοί του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

Όμως ο τρόπος που λειτούργησαν προεκλογικά δεν είναι ενδεικτικός για το πώς θα λειτουργούν μετεκλογικά, καθώς αναμένεται να πάρει νέα μορφή η συνεργασία τους. Και η «πρώτη κορυφαία πολιτική πράξη» του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως ο ίδιος αποκαλεί τον σχηματισμό της Κυβέρνησής του, αναπόφευκτα θα είναι καθοριστική ως προς αυτή την κατεύθυνση. Θα φανεί αν ο νέος Πρόεδρος θα βρει τη φόρμουλα εκείνη, με την οποία θα είναι όλοι ευχαριστημένοι και κατά πόσο στην πράξη αυτή θα δουλέψει. Και πλέον η συνύπαρξη των δυνάμεων του Κέντρου και του Νίκου Χριστοδουλίδη θα καταστεί κάτι πιο συγκεκριμένο και πιο συμπαγές, ώστε να μπορεί να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο στη βάση της μετεκλογικής συνεργασίας που θα αναπτυχθεί.  

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως ο διορισμός κομματικών στελεχών, παρά τα αρνητικά του, συνοδεύεται από ένα μεγάλο θετικό, που δεν διαθέτει κανένας τεχνοκράτης, την πολιτική εμπειρία. Οι Υπουργοί είναι πολιτικοί προϊστάμενοι και λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις, πέραν του να μανατζάρουν τεράστιους δημόσιους οργανισμούς. Και η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει πως κάποιοι τεχνοκράτες προσαρμόστηκαν εξαιρετικά στις πολιτικές απαιτήσεις του ρόλου τους, ενώ κάποιοι άλλοι ουδέποτε κατάφεραν να ανταποκριθούν στο πολιτικό σκέλος με επάρκεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»