Έφτασαν στην κατεχόμενη Κερύνεια οι πρώτοι σεισμόπληκτοι από την Τουρκία

Περίπου 200 σεισμόπληκτοι έφθασαν στην κατεχόμενη Κερύνεια μέσα σε μια εβδομάδα και ζήτησαν βοήθεια, σύμφωνα με τον «δήμαρχο Μουράτ Σενκούλ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος γράφει ότι ο κ. Σενκιούλ δήλωσε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πακέτα τροφίμων μακράς διαρκείας (κονσέρβες, όσπρια, λάδι, ζάχαρη, αλεύρι κ.λπ.), προϊόντα καθαρισμού, ρούχα για παιδιά και ενήλικες, κουβέρτες και άλλα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκστρατείας βοήθειας, που έχει αναλάβει ο «δήμος» Κερύνειας.

Οι οικογένειες που επλήγησαν από το σεισμό άρχισαν να φθάνουν στους συγγενείς τους στα κατεχόμενα, ανέφερε, και έτσι δημιουργήθηκε μια σοβαρή ανάγκη για βοήθεια στο εσωτερικό, ο Σενκούλ είπε ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν καθημερινά βοήθεια σε περίπου 200 σεισμόπληκτους που τους προσέγγισαν.

Ο Σενκούλ ανακοίνωσε ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, ξεκίνησε έρευνα για τα κτίρια στην Κερύνεια. Τονίζοντας ότι ως «δήμος» θα ακολουθήσουν πολιτική μηδενικών συμβιβασμών, δήλωσε ότι επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη «χώρα» μετά την καταστροφή από τον σεισμό στην Τουρκία και ζήτησε από το «τμήμα πολεοδομίας του δήμου Κερύνειας» να καταγράψει όλα τα ύποπτα κτίρια στην κατεχόμενη πόλη, παλιά και νέα.

Αρθρογράφοι για τη ροή πληθυσμού από την Τουρκία μετά τον σεισμό

Ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει σήμερα στη Γενί Ντουζέν ότι μετά τον σεισμό στην Τουρκία άρχισε μια «νέα κινητικότητα πληθυσμού προς την Κύπρο».

«Είναι μια εξαιρετικά ανθρωπιστική και κατανοητή κατάσταση. Ζουν στο νησί συγγενείς πολλών ανθρώπων ειδικά από την Αλεξανδρέττα. Οι άνθρωποι παίρνουν τον δρόμο για την Κύπρο από τη μια για να κρατηθούν στη ζωή και από την άλλη για να νιώσουν πολύ πιο ασφαλείς».

Αυτή η διαδικασία χρειάζεται πολύπλευρο προγραμματισμό, ανέφερε, διότι η πλειοψηφία και των συγγενών τους που ζουν στην Κύπρο είναι φτωχοί άνθρωποι. Είναι σημαντική η περιβαλλοντική διάσταση της υπόθεσης, η εναρμόνιση, η υποδομή. «Μου τηλεφώνησαν από ένα χωριό μας και μου είπαν. Ήρθαν ακόμα έξι άτομα με παιδιά από μια σεισμόπληκτη περιοχή σε μια οικογένεια που ζουν τέσσερα άτομα σε ένα σπίτι δύο δωματίων. Τους στήριξαν οι γείτονες βεβαίως. Όμως, ξέρουν ότι αυτή η κατάσταση δεν θα είναι βιώσιμη».

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, έγραψε, είναι να προχωρήσει με μια προγραμματισμένη διαδικασία η μετανάστευση που πηγάζει από τον σεισμό. «Διότι αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν σοβαρές ανάγκες όπως η υγεία, η παιδεία, η στέγαση. Τα παιδιά τους θα πάνε στο σχολείο. Θα λάβουν υπηρεσίες από τα νοσοκομεία. Θα δημιουργηθεί η ανάγκη τους για εργασία».

Στο μισό του νησιού έχουμε ούτως ή άλλως πολύ μεγάλο πρόβλημα με την έννοια του προγραμματισμού του πληθυσμού, είπε, αναφέροντας τα σοβαρά προβλήματα ειδικά από την άποψη πρόσβασης, ποιότητας και υποδομής σε δημόσιες υπηρεσίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε στάση εργασίας τη Δευτέρα οι Συντεχνίες Διοικητικού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ
Οι επιπτώσεις στην Κύπρο από τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή-«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οτιδήποτε»
Συνολικά 19 πτήσεις για επαναπατρισμό Ισραηλινών-Προγραμματισμένες και αναχωρήσεις από μαρίνα Λάρνακας
«Η σημασία της συζήτησης για το σχέδιο αξιολόγησης στη Βουλή είναι τεράστια… Η παιδεία αλλάζει»
«Ενημέρωσα τη μητέρα μου ότι γέννησα από το ραδιόφωνο… Σε τρυφερή ηλικία εγκαταλείψαμε τους γονείς μας»
Επικοινωνία ΤΟΜ με ιδιοκτήτες οχημάτων Citroën που φέρουν ελαττωματικό αερόσακο Takata
Υπ. Ενέργειας: Αναμενόμενη αλλά προσωρινή η αύξηση των τιμών καυσίμων-Θα παρέμβουμε εάν ξεφύγουν οι τιμές
Ουρές στο λιμάνι Λεμεσού για επιβίβαση στο Crown Iris-Επαναπατρίζονται άλλοι 1600 Ισραηλινοί
Ακόμη τέσσερις Κύπριοι και οι οικογένειες τους έφυγαν από το Ιράν και επιστρέφουν στην Κύπρο
Παραίτηση Υφυπουργού Πρόνοιας ζητά η Ισότητα για κάμερες που κατέγραφαν ήχο