Επιβολή φορολογίας στα κατεχόμενα για στήριξη των σεισμόπληκτων

Την επιβολή φορολογικών μέτρων για την αποζημίωση, αποκατάσταση και αντιμετώπιση των πάσης φύσεως αναγκών των ανθρώπων που επλήγησαν από τον σεισμό, αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο» με τη μορφή «διατάγματος» που δημοσιεύθηκε σήμερα στην «επίσημη εφημερίδα».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στο «Πακέτο Μέτρων για τοΝ Σεισμό», που προνοεί αποκοπές από εργαζόμενους στο «δημόσιο» και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και από συνταξιούχους για τους επόμενους 12 μήνες.

Πρόκειται για κλιμακωτές παρακρατήσεις από 1% έως 5% επί των ακαθάριστων μισθών από κάθε είδους μισθούς (συμπεριλαμβανομένου του δέκατου τρίτου μισθού), μισθούς και μισθολογικές πληρωμές και συντάξεις (εξαιρουμένων των κοινωνικών βοηθημάτων, μισθών και ημερομισθίων αναπηρίας, επιδομάτων συνταξιοδότησης και αποζημιώσεων),

Από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αποκόπτεται 1% από τους ακαθάριστους μισθούς ή τα ημερομίσθια όλων των ειδών μισθών (συμπεριλαμβανομένου του 13ου μισθού) και ημερομισθίων,

Από τη μηνιαία «κρατική» εισφορά που καταβάλλεται κάθε μήνα στα κόμματα αποκόπτεται 10%.

Σύμφωνα με τον περί φορολογίας του εισοδήματος «νόμο», καταβάλλεται εισφορά 1% επί των συνολικών ετήσιων καθαρών κερδών για το έτος 2022.

Μεταξύ άλλων προνοείται εισφορά 2% για ξένο νόμισμα και 1% για  τουρκικές λίρες επί της φορολογικής βάσης για ενοίκια που εισπράττονται από κάθε είδους ακίνητα, εισφορά 1% καταβάλλεται από τους πολίτες της Τουρκίας και 2% από τους «πολίτες» του ψευδοκράτους και όσους δεν είναι πολίτες της Τουρκίας επί του τέλους που καταβάλλεται κατά τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας. 

Προνοείται ακόμη εισφορά 1% επί της βάσης των τελών εγγραφής και αδειών κυκλοφορίας μηχανοκίνητων οχημάτων, 10% επί του ποσού των προσωρινών τελών εγγραφής μηχανοκίνητων οχημάτων, 10% επί του τέλους που καταβάλλεται για ειδικά επιλεγμένες πινακίδες κυκλοφορίας, 10% επί των ποσών που καταβάλλονται για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με ξένους καλλιτέχνες, θεατρικά ή μουσικά συγκροτήματα και παρόμοιων ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Εισφορά 250 ΤΛ καταβάλλεται από κάθε πρόσωπο που αποκτά άδεια κυνηγιού κι 1% επί των συντελεστών κεφαλαίου κινητής περιουσίας.

Τα έσοδα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του πιο πάνω διατάγματος θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο στη μνήμη της μαθητικής ομάδας βόλεϊ, κατασκευή μνημείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο στη μνήμη των μαθητών, κατασκευή επιτύμβιων λίθων για όσους έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό, κονδύλι υποστήριξης της εκπαίδευσης για σεισμόπληκτους, για τα αεροπορικά δρομολόγια που μετέφεραν ομάδες ερευνών και ανθρωπιστική βοήθεια λόγω του σεισμού, κατασκευή 1000 κατοικιών για να βοηθηθούν οι σεισμοπαθείς, αγορά εξοπλισμού (λευκά είδη, έπιπλα, κουρτίνες κ.λπ.) για χίλια σπίτια που θα κατασκευαστούν, δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για τους σεισμοπαθείς στις «αντιπροσωπείες» της Άγκυρας, του Γκαζιαντέπ και της Μερσίνας.

Περιλαμβάνει επίσης βοήθεια για την παροχή οχημάτων, τεχνικού εξοπλισμού και εξοπλισμού στην «υπηρεσία πολιτικής άμυνας» στο πλαίσιο της καταπολέμησης σεισμών και φυσικών καταστροφών, βοήθεια για τη συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των σεισμών και των φυσικών καταστροφών, βοήθεια για τη συντήρηση και επισκευή κέντρων υγείας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης σεισμών και φυσικών καταστροφών, παροχή βοήθειας για την ενίσχυση των πυροσβεστικών οχημάτων, του τεχνικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού στο πλαίσιο της καταπολέμησης των σεισμών και των φυσικών καταστροφών, αγορά φαρμάκων και ιατρικών ειδών κι άλλες απρόβλεπτες δαπάνες.

Στο μεταξύ, ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου είπε ότι το ψευδοκράτος απέστειλε τν μεγαλύτερη βοήθεια, απ’ όλες τις χώρες προς τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκία. Κατά την επίσκεψη του στον αθλητικό κέντρο Ατατούρκ όπου γίνεται η συλλογή βοήθειας προς την Τουρκία, ο κ. Φεϊζίογλου ευχαρίστησε τον τουρκοκυπριακό «λαό» για την ανταπόκριση του και δήλωσε ότι η «τδβκ» έχει αποστείλει μέχρι στιγμής 82 φορτηγά με βοήθεια προς τους σεισμοπλήκτους της Τουρκίας, καθώς επίσης και χρηματικό πόσο ύψους 12 εκατομμυρίων ΤΛ που έχει κατατεθεί στους λογαριασμούς της τουρκικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών (AFAD).

Τουρκοκύπριους νέους που άρχισαν εκστρατεία συλλογής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία επισκέφτηκε χθες ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος προσέφερε και τη δική του βοήθεια. Ο εκ των διοργανωτών της προσπάθειας, Τολγκάι Ατά Γκιόκαλπ δήλωσε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός τους χάρισε κουβέρτες και ρούχα, ενώ ετοίμασε και μερικά πακέτα μαζί τους.

Ο Γκιόκαλπ είπε ότι ως Σύνδεσμος Τούρκων στο UCL ανέμεναν να μαζέψουν 30-40 πακέτα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους, όμως κατάφεραν να φτάσουν στα 400 πακέτα.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες
Στην κυκλοφορία δρόμος στο Τσέρι, ανακοίνωσαν τα Δημόσια Έργα με άλλα έργα σε δρόμους
Δεν αποδέχονται ως έχει το προσχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
Διαψεύδει τα περί απόρριψης της πρότασής του από συντεχνίες ο ΟΚΥπΥ
Θέμα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα θέτουν οι αγελαδοτρόφοι στην ΕΕ
Αποσύρονται ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα από την αγορά (pics)
Δωρεάν μαθήματα Ελληνικών για Τουρκοκύπριους από τα ΚΙΕ
Αυξάνεται σε 140.000 ευρώ η ετήσια χορηγία προς φιλοζωικές οργανώσεις
Ψάχνουν να ενημερωθούν για καταφύγια οι Κύπριοι-Συζητήσεις με Μητροπόλεις για παροχή υπογείων σε ναούς