Η εξίσωση της επόμενης ημέρας στη Βουλή και οι υπερβολές για ακυβερνησία

Η Κύπρος γύρισε σελίδα, από την 1η Μαρτίου νέος ένοικος του Προεδρικού, ως όγδοος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος καλείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο με αμέτρητες προκλήσεις, να αναλάβει τα ηνία του κράτους και να βρει λύσεις σε προβλήματα που περιμένουν.

Από τη στασιμότητα στο Κυπριακό και τους κινδύνους, στα μεγάλα στοιχήματα της οικονομίας και από τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξη και τη διαφθορά στα μεγάλα ζητήματα της ενέργειας, της παιδείας και του περιβάλλοντος, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται με γενναιότητα να αγγίξει ζητήματα που οι άλλοι είτε δεν τόλμησαν, είτε δεν προλάβαν και να εξεύρει λύσεις και να προβεί σε μια σειρά από τολμηρές Μεταρρυθμίσεις.

Για να πετύχει όσα προεκλογικά εξήγγειλε και όλα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του, χρειάζεται να έχει σύμμαχο και στήριγμα του τη Βουλή. Τη Βουλή στην οποία βέβαια δεν διαθέτει την πλειοψηφία, καλείται να βρει τη φόρμουλα με την οποία θα πείθει τα κόμματα που θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση για να υπερψηφίζουν μια σειρά από Νομοσχέδια που θα κατατίθενται. Νομοσχέδια, που όπως έχει προαναγγείλει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι έτοιμα από καιρό και θα κατατεθούν με το άνοιγμα της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα των Προεδρικών Εκλογών

Το ερώτημα είναι, τόσο το ΔΗΣΥ που έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση όσο και το ΑΚΕΛ που έτσι κι αλλιώς θα είναι αντιπολίτευση, θα εγκρίνουν τα Νομοσχέδια της Κυβέρνησης. Η απάντηση κρύβεται στο τι συνέβαινε στη Βουλή όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε επί Χριστόφια είτε ακόμα και τα περισσότερα χρόνια της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενδεχομένως, αφού εξετάζουν τις προτάσεις της Κυβέρνησης, να θέτουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές και να ζητούν τις σχετικές αλλαγές, έτσι ώστε να μπορούν να δίδουν τη θετική τους ψήφο.

Πάντως, προεκλογικά οι δυνάμεις που βρίσκονταν απέναντι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, έπαιξαν το χαρτί της ακυβερνησίας αλλά και της ασυνεννοησίας σε μια ενδεχόμενη Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Μάλιστα ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έφερε ως παράδειγμα τις διαφορετικές θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη με τα κόμματα που τον στηρίζουν για το θέμα των εκποιήσεων. Υπενθυμίζεται ότι για αυτό το θέμα, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ήρθε σε συνεννόηση με τις ηγεσίες του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, ωστόσο τα δύο πρώτα κόμματα, λειτούργησαν και ψήφισαν διαφορετικά στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι εξελέγη ο Νίκος Χριστοδουλίδης-Πολυσυλλεκτικός και στην κάλπη

Πάντως σε επίπεδο αριθμών, οι διαφορές από αυτούς που είχε υπέρ του ο Νίκος Αναστασιάδης στη Βουλή, ή αυτών που θα είχε αν εκλεγόταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν είναι τόσο μεγάλες. Δεδομένης της οριστικής αποχώρησης του Κωστή Ευσταθίου από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει τη στήριξη των εννέα βουλευτών του ΔΗΚΟ, των τριών της ΕΔΕΚ και των τεσσάρων της ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Άλλωστε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου, έλαβε και τη στήριξη του βουλευτή των Οικολόγων, Σταύρου Παπαδούρη, ενώ θετικά υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, τάχθηκε με διάφορες τοποθετήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Συνολικά, δηλαδή, έχει έναν σταθερό αριθμό 16 βουλευτών, που αναλόγως των συνθηκών και των ζητημάτων μπορεί να αυξηθεί, μέχρι τον αριθμό των 18. Θα χρειάζεται δηλαδή, τη στήριξη από ακόμα δέκα βουλευτές που ενδεχομένως να είναι είτε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, είτε η αντίστοιχη του ΑΚΕΛ.

Το ενδιαφέρον που θα καταγράφεται για πρώτη φορά στη Βουλή, είναι πως τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, όσο και αυτή του ΑΚΕΛ, θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, κάτι που έχει να συμβεί από ένα μικρό χρονικό διάστημα στα τέλη του 2007, όταν το ΑΚΕΛ αποχώρησε από την Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου. Για να βρει κανείς ανάλογη περίπτωση, να είναι δηλαδή τα δύο μεγάλα κόμματα αντιπολίτευση, θα πρέπει να πάει αρκετές δεκαετίες πίσω, επί Σπύρου Κυπριανού.

Το βασικό συμπέρασμα, πάντως, που προκύπτει, τόσο για αυτό που λεγόταν από διάφορους ότι θα υπάρξει ακυβερνησία εάν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και για τη λειτουργικότητα του κράτους, δεν μπορούν παρά από το να χαρακτηρισθούν ως υπερβολές. Μένει ωστόσο να επιβεβαιωθεί και επί του πρακτέου ότι αφενός τα κόμματα που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα εξεύρουν μια φόρμουλα συνεργασίας εντός Βουλής αλλά και πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα επιδιώξει και στην πράξη ότι θα επιδιώξει συνεργασία, ενότητα και όσο το δυνατό μεγαλύτερη συνεργασία και συνεπώς αποδοχή και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Οι προθέσεις των δύο μεγάλων

Πάντως χθες τόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όσο και ο Στέφανος Στεφάνου, έδωσαν το στίγμα της επόμενης ημέρας. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στα γραφεία του κόμματος,  είπε πως συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για την επιτυχία του, ενώ συμπλήρωσε πως επικοινώνησε και με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για τον αγώνα που έδωσε.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα είναι δίπλα από τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δύσκολα για τον τόπο μας, για τον χειρισμό του εθνικού μας ζητήματος, την οικονομία, τα κοινωνικά ζητήματα και το μεταναστευτικό», ανέφερε σχετικά. Προσέθεσε πως δεν χρειάζεται η συμμετοχή στην Κυβέρνηση για να συμπεριφέρεται κανείς υπεύθυνα για τον τόπο του και ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να λογαριάζει στη στήριξη του ΔΗΣΥ για την προκοπή του τόπου.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Στεφάνου απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι, ως κοινοβουλευτικό κόμμα το ΑΚΕΛ, απέναντι σε νομοσχέδια της κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη θα τοποθετείται με γνώμονα «πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου, της κοινωνίας, εργαζομένων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ