Οι ανατροπές του δεύτερου γύρου-Οι 27 περιοχές που ανέτρεψαν τις ψήφους τους

Οι Προεδρικές Εκλογές του 2023 έχουν μπει πλέον στα βιβλία της ιστορίας, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να είναι ο άνθρωπος που έλαβε το χρίσμα από τον λαό για να κυβερνήσει τα επόμενα πέντε χρόνια, με την ελπίδα να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει το νησί.

Κατά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, καταγράφηκαν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, ως προς το πώς ψήφισαν οι Κύπριοι πολίτες, κυρίως στα χωριά καταγωγής των υποψήφιων Προέδρων, ως επίσης και ποια χωριά ή περιοχές κατάφερε είτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είτε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης να καταγράψουν πολύ υψηλά ποσοστά, που ξεπερνούσαν το 80%.

Ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο που σχετίζεται με τις Προεδρικές Εκλογές, είναι πώς ψήφισαν την πρώτη και πώς τη δεύτερη Κυριακή οι πολίτες, αλλά κι αν προέκυψαν ανατροπές σε δήμους και κοινότητες. Όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής, σε συνολικά 27 δήμους και κοινότητες υπήρξε ανατροπή του αποτελέσματος, αφού μπορεί την 5η Φεβρουαρίου κάποιοι να έδωσαν την πρωτιά στον Νίκο Χριστοδουλίδη και τη δεύτερη στον Ανδρέα Μαυρογιάννη ή το αντίθετο.

Σίγουρα, για να προκύψουν οι συγκεκριμένες ανατροπές έπαιξε ρόλο και η στάση που τήρησαν οι υπόλοιποι δώδεκα υποψήφιοι, οι οποίοι έμειναν εκτός δεύτερου γύρου και κυρίως οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου.

Οι 27 περιοχές που «άλλαξαν» τον εκλεκτό τους

Για παράδειγμα στην Αγία Άννα, τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος έλαβε 68 ψήφους έναντι 52 του Ανδρέα Μαυρογιάννη που κατετάγη δεύτερος, όμως την δεύτερη Κυριακή ο νέος Πρόεδρος έλαβε 81 ψήφους, με τον ανθυποψήφιό του να ανεβαίνει στους 102 και να κλέβει την πρωτιά.

Ανατροπή υπήρξε σε ένα από τους μεγαλύτερους δήμους της ελεύθερης Κύπρου, αυτόν της Αγλαντζιάς. Κι εδώ, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έκανε την ανατροπή, αφού από τους 3,190 ψήφους της πρώτης Κυριακής ανέβηκε στους 5,400, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης που είχε τερματίσει πρώτος με 3,202, έμεινε στους 5,119.

Στα Ανώγυρα συνέβη ακριβώς το αντίθετο, με τον Μαυρογιάννη να λαμβάνει 62 ψήφους έναντι 53 του νεοκλεγέντα Προέδρου και στον δεύτερο γύρο τον Χριστοδουλίδη να παίρνει 88 έναντι 79. Εξάλλου στην Αυγόρου, όπου ο Μαυρογιάννης κατετάγη δεύτερος και ο Χριστοδουλίδης τρίτος, πίσω από τον Αβέρωφ Νεοφύτου την πρώτη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος που στηριζόταν από τις δυνάμεις του κέντρου τερμάτισε πρώτος με 1,441 ψήφους έναντι 1,055 του ανθυποψήφιού του.

Στο μικρό χωριό της Βάσας Κελλακίου, στον πρώτο γύρο ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκοψε πρώτος το νήμα με 16 ψήφους, ενώ ο Μαυρογιάννης έμεινε τρίτος με 11 ψήφους, πίσω από τον Χρίστο Χρίστου. Στον δεύτερο γύρο όμως, υπήρξε η απόλυτη ισορροπία με τους δύο να λαμβάνουν από 23 ψήφους.

Η Βυζακιά ήταν μια από τις περιοχές που ο Αβέρωφ Νεοφύτου κέρδισε στον πρώτο γύρο των εκλογών, με 95 ψήφους έναντι 85 του υποψήφιου που στηριζόταν από το ΑΚΕΛ και 79 του Νίκου Χριστοδουλίδη. Στον δεύτερο γύρο, ο νέος Πρόεδρος έλαβε 162, έναντι 142 του πολιτικού του αντιπάλου. Ίδιο το σκηνικό και στον δήμο Γερμασόγειας, με διαφορετικό όμως νικητή. Τρίτος στον πρώτο γύρο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, νικητής στον δεύτερο λαμβάνοντας 2,351 σταυρούς προτίμησης, έναντι 2,335 του Χριστοδουλίδη.

Ενδιαφέρον ήταν και η ψηφοφορία στην ακριτική Δένεια, όπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχασε στις 5 Φεβρουαρίου την πρωτιά για εννέα ψήφους από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ τη δεύτερη για οκτώ (126-118) από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Στη Δρυμού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε τον πρώτο γύρο διπλάσιες ψήφους από τον αντίπαλό του (42-21), όμως στον δεύτερο ο Μαυρογιάννης κατάφερε να ισορροπήσει την αναμέτρηση, με τους δύο υποψήφιους να λαμβάνουν από 51 σταυρούς.

Πρωτιά κατέγραψε στην Ελλάδα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στις 5 Φεβρουαρίου, αφού έλαβε 1,347 ψήφους έναντι 1,160 του Νίκου Χριστοδουλίδη. Στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, ο Χριστοδουλίδης κέρδισε με 1,809 έναντι 1,784.

Μαυρογιάννη την πρώτη Κυριακή, με δεύτερο τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τρίτο τον Νίκο Χριστοδουλίδη ψήφισαν στην Επισκοπή, όμως στον δεύτερο γύρο ο τρίτος έκοψε πρώτος το νήμα. Ο νεοεκλεγής Πρόεδρος έλαβε 927 ψήφους, έναντι 910 του αντιπάλου του. Στην Επταγώνια, ο Χριστοδουλίδης ήταν επίσης τρίτος, αφού έλαβε μόλις 62 ψήφους, με τον Μαυρογιάννη να τερματίζει δεύτερος με 71 και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ πρώτο με 77. Αντίθετα, στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος των δυνάμεων του κέντρου έλαβε 125, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να μαζεύει 120.

Οι ανατροπές του Νίκου Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο ήταν όπως φαίνεται πάρα πολλές, αφού το ίδιο έπραξε και στην Καλαβασό, όπου είχε χάσει στον πρώτο γύρο από τον ανθυποψήφιό του (138-133), όμως τον κέρδισε στον δεύτερο (225-216), ενώ στα Καλλέπεια ο Χριστοδουλίδης πήρε τη νίκη με 59-56 την πρώτη Κυριακή και έχασε με 82-79 τη δεύτερη.

Έντεκα ψήφους διαφορά είχαν οι δύο τους τον πρώτο γύρο στο Καμπί Φαρμακά με τον Χριστοδουλίδη να λαμβάνει 38 έναντι 27 του Μαυρογιάννη, όμως ο δεύτερος κέρδισε τη μάχη του δευτέρου γύρου με 51 έναντι 48 ψήφους.

Στα Κάτω Ακουρδάλια σημειώθηκε το εξής παράδοξο. Ο Χριστοδουλίδης έλαβε και στους δύο γύρους 23 ψήφους. Στον πρώτο τερμάτισε πρώτος και στον δεύτερο δεύτερος, αφού ο Μαυρογιάννης από τους 10 ψήφους της πρώτης Κυριακής, ανέβηκε στους 33, λαμβάνοντας όλους τους ψήφους που είχαν πάρει Αβέρωφ Νεοφύτου, Χρίστος Χρίστου και Γιώργος Κολοκασίδης.

Επίσης, στο Κολόσσι Λεμεσού, ο Μαυρογιάννης που επικράτησε στις 5 Φεβρουαρίου με 746 έναντι 680 του νέου Προέδρου, έχασε την επόμενη Κυριακή αφού έλαβε 1,149 έναντι 1,206 του Χριστοδουλίδη.

Μια τεράστια ανατροπή σημειώθηκε στα Λατσιά, με τον Μαυρογιάννη να λαμβάνει 2,299 σταυρούς την πρώτη Κυριακή και τον Χριστοδουλίδη 2,197, όμως την δεύτερη ο νέος Πρόεδρος κέρδισε με 3,854 έναντι 3,762.

Ανατροπές πέτυχε εξάλλου ο νέος Πρόεδρος σε Μαθιάτη και Μαλούντα, όπου έμεινε τρίτος στον πρώτο γύρο πίσω από Αβέρωφ και Μαυρογιάννη, αλλά επικράτησε στον δεύτερο, με 261-226 και 132-94 αντίστοιχα.

Οριακή ήταν η διαφορά των δύο υποψηφίων στην Μέσα Γειτονία, με τον Χριστοδουλίδη να λαμβάνει 2,190 και τον Μαυρογιάννη 2,135 την πρώτη Κυριακή, όμως τη δεύτερη ο υποψήφιος που στηριζόταν από το ΑΚΕΛ κέρδισε με 3,372 έναντι 3,299.

Πρώτος έκοψε το νήμα την πρώτη Κυριακή ο υποψήφιος που στηριζόταν από το ΑΚΕΛ, στην Ξυλοφάγου, με 871 ψήφους, όμως τη δεύτερη ο Χριστοδουλίδης λαμβάνοντας στήριξη από μερίδα του λαού που είχε στηρίξει άλλους υποψήφιους στην προηγούμενη αναμέτρηση, κατάφερε να κερδίσει (1,457-1,319). Την ίδια ώρα, στήθος με στήθος ήταν η μάχη που δόθηκε και τις δύο Κυριακές στα Πάνω Λεύκαρα, με τους δύο υποψηφίους να μετρούν από μία νίκη. Χριστοδουλίδη (248-199) έδειξε η κάλπη την πρώτη και Μαυρογιάννη (303-297) τη δεύτερη.

Πλήρη στήριξη στον Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσε ο Πωμός την πρώτη Κυριακή, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να τερματίζει πρώτος με διαφορά από τον δεύτερο Νίκο Χριστοδουλίδη. Τη δεύτερη Κυριακή σημειώθηκε η έκπληξη, με τον Μαυρογιάννη να κατακτά την πρωτιά με 179 ψήφους έναντι 146 του αντιπάλου του.

Στην μικρή κοινότητα της Σταυροκόννου σημειώθηκε άλλο ένα παράδοξο των εκλογών, αφού ο Χριστοδουλίδης ισοψήφησε με τον Αβέρωφ τον πρώτο γύρο στους 16 και τον Μαυρογιάννη να λαμβάνει μόλις 8. Στον δεύτερο γύρο, ο νέος Πρόεδρος πήρε λιγότερους ψήφους από την πρώτη Κυριακή (15), ενώ ο ανθυποψήφιος του έφθασε στους 26.

Τέλος, στη Συκόπετρα, ο Χριστοδουλίδης πήρε 44 ψήφους και ο Μαυρογιάννης 41 την πρώτη Κυριακή, ενώ τη δεύτερη η διαφορά ήταν 57-47 υπέρ του Μαυρογιάννη, ενώ στην Φασούλα, νικητής με ανατροπή ήταν και πάλι ο ίδιος με με 196 έναντι 189 του Χριστοδουλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ