Τα μηνύματα από τη βάση του ΔΗΣΥ, η έκρυθμη κατάσταση και η αναζήτηση αρχηγού

Τον διαχωρισμό της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος και της υπόλοιπης ηγεσίας αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, το οποίο συνεδρίασε λίγες ώρες μετά την ανάδειξη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το κλίμα στον ΔΗΣΥ ήταν ήρεμο αλλά βαρύ, όπως βαριά ήταν η ήττα και τα όσα επακολούθησαν στο κόμμα. Ωστόσο τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου απέφυγαν να μπουν σε πολιτική συζήτηση, καθώς προείχε η λήψη αποφάσεων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εσωκομματικά. Αν και ο Αβέρωφ Νεοφύτου από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσε πως θα είναι ξανά υποψήφιος και όρισε την 11η Μαρτίου ως ημέρα πραγματοποίησης των εκλογών, υπήρχε θέμα με τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας και τα αιρετά μέλη του Πολιτικού Γραφείου, καθώς η θητεία τους δεν ολοκληρώνεται τον Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μελετήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτενώς το Καταστατικό, με αρκετά μέλη να δίνουν τις δικές τους ερμηνείες και κυρίως οι νομικοί που είναι μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα πως θα προχωρήσουν με την εκλογή του Προέδρου στις 11 Μαρτίου και ακολούθως στο Παγκύπριο Συνέδριο το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ-Ανοίγουν τα χαρτιά για την Προεδρία

Ο διαχωρισμός των δύο διαδικασιών δεν έχει μόνο καταστατικό υπόβαθρο, αλλά μάλλον την αίσθηση του κατεπείγοντος. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο κόμμα, γίνεται κατανοητό πως είτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρέπει να λάβει ανανεωμένη εντολή, είτε θα πρέπει να αντικατασταθεί, αφού πρώτος στόχος όλων είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ηγεσία, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Η πραγματικότητα είναι πως αυτή τη στιγμή ο ΔΗΣΥ έθεσε τον εαυτό του στην αντιπολίτευση μίας Κυβέρνησης που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχει ψηφιστεί από περισσότερο από το 70% της βάσης του. Ζήτησε από τον κόσμο του να λειτουργήσει με τη συνείδησή του και συνειδητά αποφάσισαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο στο Πολιτικό Γραφείο της προηγούμενης εβδομάδας «αποστάτη» τον ανέβαζαν και «προδότη» τον κατέβαζαν, με προβεβλημένα στελέχη να παραινούν, μάλιστα, δημόσια αλλά κυρίως υπογείως, τους Συναγερμικούς να ψηφίσουν τον εκλεκτό του ΑΚΕΛ.

Η εκλογική συμπεριφορά δείχνει πως η Πινδάρου απέτυχε να «διαβάσει» τις σκέψεις και τα ένστικτα της βάσης του κόμματος, ενδεχομένως και πολύ πιο πριν τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ενώ ένα από τα πολλά μηνύματα που έστειλε στο κόμμα είναι πως δεν υιοθετεί το αφήγημα που προωθήθηκε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο βασικός φταίχτης για την εκλογική ήττα του κόμματος. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που πρέπει να τύχουν άμεσης διαχείρισης. Το βαθύτερο είναι ο τεράστιος διχασμός που προκλήθηκε, η εσωστρέφεια στην οποία έχει μπει το κόμμα, η οποία αναμένεται να είναι παρατεταμένη, οι βαριές κουβέντες μεταξύ συναγωνιστών που δεν μπορούν να διαγραφούν, καθώς και η ανάγκη άμεσης επισκευής των γεφυρών που έχουν γκρεμιστεί τόσο πριν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αλλά κυρίως την εβδομάδα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.

Λόγω των προνοιών του Καταστατικού, θα πρέπει στις 20 Φεβρουαρίου να κατατεθούν για προέλεγχο οι υποψηφιότητες, ώστε να διαπιστωθεί πως διαθέτουν 100 έγκυρες υπογραφές μελών και τουλάχιστον δέκα από κάθε επαρχία. Ακολούθως, την επομένη, θα γίνει η επίσημη υποβολή των υποψηφιοτήτων.

Πέραν από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, κανείς δεν έχει ανακοινώσει δημοσίως την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΔΗΣΥ, ωστόσο υπάρχει μια ομάδα στελεχών που με την στάση τους δείχνουν ότι προτίθενται να διεκδικήσουν το υψηλότερο αξίωμα της παράταξης. Πρόκειται για τον αναπληρωτή πρόεδρο, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή δεύτερος στην ηγεσία του κόμματος, την αντιπρόεδρο της παράταξης και Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και τον Εκπρόσωπο Τύπου και πρώτο σε σταυρούς προτίμησης στη Λευκωσία, Δημήτρη Δημητρίου. Φημολογείται εντόνως πως την προεδρία θα διεκδικήσει, επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος επέδειξε έντονο ενδιαφέρον αναφορικά με τον χρόνο πραγματοποίησης των εκλογών, καθώς και ο πρώην Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, που επανήλθε δριμύτερος και με επικριτική διάθεση στην εσωκομματική συζήτηση του ΔΗΣΥ, καλώντας όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πράξουν ανάλογα.

Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ακόμη και εντός της ημέρας, καθώς ένας ένας θα αποκαλύπτουν τις πραγματικές τους προθέσεις. Και όπως δεν αποκλείεται κάποιοι εξ’ αυτών να αποφασίσουν να μην είναι υποψήφιοι για την προεδρία και να διεκδικήσουν άλλες θέσεις στην ηγετική πυραμίδα τον Μάιο, δεν αποκλείεται, επίσης, να προστεθούν και νέα ονόματα στη λίστα. Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι πως λόγο θα έχει και ο Νίκος Αναστασιάδης, που αναμένεται να προβεί στις δικές του ενέργειες, έχοντας πολύ συγκεκριμένη άποψη για το πώς θα πρέπει να κυλήσουν τα πράγματα στο κόμμα του. Και αυτοί που κρατούν σκορ λένε πως αυτή τη στιγμή έχει το προβάδισμα.

Ενόσω, όμως, θα διαμορφώνεται το σκηνικό για την προεδρία, στο παρασκήνιο θα κινούνται τα νήματα ενόψει του Παγκυπρίου Συνεδρίου, στο οποίο θα εκλεγούν ο αναπληρωτής πρόεδρος, οι τρεις αντιπρόεδροι και τα 25 αιρετά μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Αυτοί, δηλαδή, που θα κληθούν, μαζί με τον νέο πρόεδρο, να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, που έχει λάβει διαστάσεις μεγάλης πυρκαγιάς. Ενδεχομένως το γεγονός πως θα προηγηθεί η επιλογή του νέου αρχηγού του κόμματος να επηρεάσει άμεσα και τον τρόπο που θα κινηθεί η διαδικασία, καθώς θεωρείται βέβαιο πως το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα επιδιώξει να έχει μια ηγεσία που κινείται στην ίδια φιλοσοφία μαζί του ως προς τις λύσεις που αναζητούνται.

Ένα ερώτημα είναι, πάντως, ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν και με ποια σκοπιμότητα. Με τον θυμό να χτυπάει κόκκινο, είναι απρόβλεπτος ο τρόπος που θα ενεργήσουν όλα αυτά τα άτομα, σε ποιους θα ρίξουν πραγματικά το φταίξιμο και με ποιο τρόπο θα επηρεάσει τη ψήφο τους η στάση που τήρησε ο κάθε ενδιαφερόμενος στις Προεδρικές Εκλογές και δη μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου. «Πολιτικά μηνύματα είναι όλα όσα λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες και καλά κάνουμε να τα λαμβάνουμε υπόψη», είπε με νόημα ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, κατά την ενημέρωσή του μετά τη συνεδρία. Και φαίνεται πως το επόμενο ηχηρό μήνυμα θα το δώσει η εσωκομματική κάλπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ευχαριστίες Στάρμερ στον Πρόεδρο για συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας
Στο ίδιο τραπέζι αλλά σε μεγάλη απόσταση ο Πρόεδρος και ο Τατάρ-Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό
Επαναβεβαίωσε στον Πρόεδρο την προσήλωση του ΗΒ στο συμφωνημένο πλαίσιο ο Στάρμερ
Ζήτησε την υποστήριξη του ΗΒ για τερματισμό της κατοχής ο Πρόεδρος-Ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών
Το ΑΚΕΛ έτοιμο να στηρίξει κάθε βήμα που δημιουργεί προοπτική για λύση
Παραίτηση Τατάρ ζητά το ΡΤΚ-«Ασχολείται με τις ανούσιες εσωτερικές κρίσεις στη ''βουλή''»
Με χρονοκαθυστέρηση αντέδρασαν στη δήλωση MED9 στα κατεχόμενα-Θεωρούν απαράδεκτες τις δηλώσεις για Τουρκία
Έφτασε Λονδίνο ο ΠτΔ-Συνάντηση με Βρετανό Πρωθυπουργό
Η έκθεση Ολγκίν, ο αποκλεισμός της ομοσπονδίας και τα σενάρια για την τριμερή στον τ/κ Τύπο
Αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό Χριστοδουλίδης και Δημητρίου-Επανέλαβε στήριξη ο ΔΗΣΥ