DAC6, UBO Registers και ATAD 3 συνθέτουν το νέο φορολογικό τοπίο
13:14 - 14 Φεβρουαρίου 2023

Ραγδαίες εξελίξεις καταγράφει ο Κλάδος της Φορολογίας. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό τοπίο, οι επιχειρήσεις στην Κύπρο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν την αβεβαιότητα που προκαλείται από τις γεωπολιτικές προκλήσεις, την οικονομική και ενεργειακή κρίση, συμβαδίζοντας παράλληλα με εθνικές και ευρωπαϊκές φορολογικές μεταρρυθμίσεις.
Μεγάλες είναι οι αλλαγές που θα επέλθουν για την επιχειρηματική κοινότητα, μέσα από την οδηγία DAC6, τα UBO Registers και την οδηγία ATAD 3. Για το πώς επηρεάζεται ο κλάδος και γενικότερο το επιχειρείν συνομίλησαν σε πάνελ που φιλοξένησε το 6ο Cyprus International Tax Conference, η Nίκη Χαριλάου, Διευθύντρια Τμήματος Συμμόρφωσης Οικονομικού Εγκλήματος και Κυρώσεων της Τράπεζας Κύπρου, ο Κώστας Μαρκίδης, Board Member των International Tax Services της KPMG, ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, Partner, Tax Services της Deloitte Ltd, ο Χαράλαμπος Μεϊβατζής, Πρόεδρος της Επιτροπής Φορολογικού Σχεδιασμού του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, και ο Γιώργος Θεμιστοκλέους, CEO του RSM Cyprus.
H Διευθύντρια Τμήματος Συμμόρφωσης Οικονομικού Εγκλήματος και Κυρώσεων της Τράπεζας Κύπρου, εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται στο ίδρυμα και πως για νέους πελάτες χρειάζονται αποδείξεις ότι έγινε εγγραφή τους ενώ για Unshell directive της ΕΕ οι τράπεζες ακολουθούν την ίδια διαδικασία και πως στόχος είναι ο εντοπισμός εταιρειών-κέλυφος. Τόνισε, δε, ότι το κόστος της μη συμμόρφωσης με απαιτήσεις και κανονισμούς, είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος συμμόρφωσης.
Ο Κώστας Μαρκίδης, είπε με τη σειρά του ότι είμαστε σε σημείο που πρέπει να παρουμε την αποφαση για ολιστική φορολογική μεταρρύθμιση ώστε όλες οι οδηγίες της ΕΕ να είναι εναρμονισμένες με ένα μοντέλο που θα αντικατοπτρίζει το μέλλον. "Σχεδόν τα πάντα είναι ψηφιακά και αυτοματοποιημένα, άρα πρέπει να δούμε τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στο σύστημα μας και να εκμοντερνίσουμε", δήλωσε. Ακόμη, πρότεινε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Φορολογίας που θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
O Χαράλαμπος Μεϊβατζής εξέφρασε προβληματισμούς για τον μεγάλο αριθμό οδηγιών. «Υπάρχουν πολλές, νέες οδηγίες που εισάγονται και λίγες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους»,είπε. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Μεϊβατζής εισηγήθηκε όπως διεξαχθεί έρευνα για τα οφέλη που προκύπτουν. Εκτενή αναφορά έκανε στο θέμα πρόσβασης σε πληροφορίες και σε σημεία-αταθμούς της διαδικασίας, λέγοντας ότι τα κράτη-μέλη έχουν τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τις επιθετικές φορολογικές πρακτικές.
Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, είπε πως προκύπτει σειρά από πρωτοβουλίες σχετικές με την φορολογία μεταξύ των οποίων η οδηγία DAC6, τα UBO Registers και η οδηγία ATAD 3.
"Οι φόροι γίνονται όλο και πιο περίπλοκοι και ρυθμιζόμενοι", δήλωσε. Εξήγησε πως οι διαρροές στα media, υποθέσεις φοροαποφυγής κ.α προκάλεσαν τη αντίδραση της κοινωνίας και έτσι η ΕΕ ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια. Η πρακτική επιθετικής φορολογίας πλησιάζει στο τέλος της, είπε, ακόμη, για να τονίσει την αξία που έχει κάτω από το νέο αυτό, σύνθετο περιβάλλον, ο φορολογικός σύμβουλος.
Ο Γιώργος Θεμιστοκλέους, CEO του RSM Cyprus προέβλεψε μεγάλες αλλαγές κατά τα επόμενα τρία χρόνια στον Κλάδο. Τα μέλη της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Κύπρος εφαρμόζουν την οδηγία DAC6, τα UBO Registers και την οδηγία ATAD 3. Η εφαρμογή του οδηγιών αυτών στοχεύει να εντοπίσει φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, αλλά, «προκύπτουν ζητήματα διαφάνειας». «Είμαστε εκτεθειμένοι σε κινδύνους και η προσεχτική εφαρμογή των οδηγιών αυτών μπορούν να μας προσφέρουν μια ασφάλεια, αν και ακόμη υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να προσέξουμε», είπε.
Συντονιστής της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ήταν ο Νικόλας Χατζηαβραάμ, CEO της Softline Computer Systems.
