Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Χέρτζοκ-Προσβέλεπει σε στενές σχέσεις με Κύπρο

Στους άριστους και ζωτικούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου αναφέρεται σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζοκ, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ως έναν από τους πιο στενούς φίλους και συμμάχους του Ισραήλ.

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι στο συγχαρητήριο μήνυμά του για την εκλογή του κ. Χριστοδουλίδη αφού του εύχεται κάθε επιτυχία αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως οι σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου υπήρξαν πάντα και θα είναι πάντα μακροχρόνιες ιστορικές σχέσεις, βασισμένες σε γερά θεμέλια και πως προβλέπει στη συνέχιση του ενεργούς και υψηλού επιπέδου συντονισμού και διαβούλευσης με τη νέα κυπριακή ηγεσία.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζοκ, αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Χριστοδουλίδη πως «προσβλέπω να εργαστώ μαζί σας υπό την νέα σας ιδιότητα ως Προέδρου (της Δημοκρατίας), για να προωθήσουμε τους άριστους και ζωτικούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, η οποία είναι ένας από τους πιο στενούς μας φίλους και συμμάχους. Πέραν της διμερούς μας σχέσης, η τριμερής μας συμμαχία με την Ελλάδα αποτελεί μια στρατηγική άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου».

Πρόσθεσε πως «βλέπουμε την Κύπρο γενικά και εσάς προσωπικά ως έναν απόλυτο και φυσικό συνέταιρο στην επιδίωξη της περιφερειακής ειρήνης και ευημερίας. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε τις παραγωγικές μας συνεργασίες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την ενεργειακή ασφάλεια και για την οικοδόμηση ειρηνικών σχέσεων ανάμεσα στους γείτονες σε όλη την πολύτιμη περιοχή μας».

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος είπε ακόμη πως προσβλέπει να εργαστεί με τον κ. Χριστοδουλίδη για να κτίσουν πάνω στην άριστη δουλειά που έγινε για εμβάθυνση της φιλίας των δυο χωρών κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Αναστασιάδη, στον οποίο, όπως υπενθύμισε, ο ίδιος απένειμε το ισραηλινό προεδρικό μετάλλιο τιμής.

«Η ιδιαίτερη συμβολή σας ως Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στην αναπτυσσόμενη φιλία μεταξύ των κρατών μας κατά τη διάρκεια ενός σημαντικού τμήματος αυτής της περιόδου ήταν αποφασιστική και με γεμίζει με μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον για την εθνική και προσωπική μας συνεταιρική σχέση», σημείωσε ο κ. Χέρτζοκ, ευχόμενος στον κ. Χριστοδουλίδη επιτυχία στο έργο του και αναφέροντας πως προσβλέπει να τον συναντήσει το συντομότερο που αυτό θα είναι εφικτό.

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι στο συγχαρητήριο μήνυμά του για την εκλογή του κ. Χριστοδουλίδη αφού του εύχεται κάθε επιτυχία αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως οι σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου υπήρξαν πάντα και θα είναι πάντα μακροχρόνιες ιστορικές σχέσεις, βασισμένες σε γερά θεμέλια.

Ακόμη αναφέρεται στα κοινά στρατηγικά συμφέροντα των δυο χωρών, λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας και στη συνεχιζόμενη συνεργασία για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και επίτευξη σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή.

«Προσβλέπω στη συνέχιση του ενεργού και υψηλού επιπέδου συντονισμού και διαβούλευσης με τη νέα κυπριακή ηγεσία για να προωθήσουμε περαιτέρω τη συνεταιρική σχέση μεταξύ των δυο χωρών μας», επεσήμανε ο κ. Σίσι.

Ακόμη εξέφρασε βαθιά εκτίμηση προς τον απερχόμενο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τον πολύ σημαντικό του ρόλο στην ενίσχυση και ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, ευχόμενος σε αυτόν κάθε επιτυχία στο μέλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εντατικοποιεί τις προσπάθειες για «κυριαρχική ισότητα» ο Ερντογάν
«Πάνω από όλα η Λεμεσός»-Παρουσίασε το πρόγραμμά του ο Χρίστος Μιχαηλίδης
Στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Κύπρου αναφέρθηκε η Υπ. Περιβάλλοντος στη Σύνοδο ΗΕ
Το ΥΠΕΞ εκφράζει συγκλονισμό για τραγικό θάνατο ανθρώπων στη Γάζα
Με τους δημάρχους Έγκωμης και Αγίου Δομετίου συναντήθηκε ο Χαράλαμπος Προύντζος
Ευγνωμοσύνη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέφρασε ο ΥΠΕΞ, παρά τις ίσες αποστάσεις του Στιούαρτ
Ο Δήμος Κυθρέας καταδικάζει την πρόθεση για οικισμό στην κατεχόμενη Τύμπου
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Νικόλα Παπαδόπουλου-Ελένης Θεοχάρους
Δεν επηρεάζει μελλοντικούς χειρισμούς η απόφαση για τον Κιουρσάτ, διαβεβαιώνει ο Κόμπος