Το blame game, οι σφαίρες επιρροής Αναστασιάδη-Αβέρωφ και η εσωστρέφεια

Η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη αναμένεται να φέρει νέες αναταράξεις στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος συνεδριάζει σήμερα, σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου, έχοντας ενώπιον του τα τελικά εκλογικά δεδομένα. Η ανάδειξη του τέως Υπουργού της Κυβέρνησης Αναστασιάδη αυξάνει τόσο τους τριγμούς όσο και τον προβληματισμό στην παράταξη, καθώς όχι απλώς έμεινε εκτός δευτέρου γύρου ο πρόεδρός της αλλά εξελέγη πρόσωπο που προέρχεται από τις τάξεις της.

Με τις Προεδρικές Εκλογές να ανήκουν στο παρελθόν και τις πληγές να είναι ορθάνοιχτες στο σώμα του ΔΗΣΥ, ο οποίος βρίσκεται ενώπιον ενός πολύ μεγάλου διχασμού, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί το blame game για τη μεγάλη εκλογική ήττα, ιδιαίτερα ενόψει της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας στις 11 Μαρτίου. Είναι, άλλωστε, σαφές πως η απόφαση για ψήφο κατά συνείδηση δεν κατάφερε να αποκαταστήσει τις ισορροπίες, απλώς κέρδισε λίγο χρόνο στο κόμμα, ώστε η πραγματική συζήτηση για τις εκλογές να ξεκινήσει μετά τη δεύτερη Κυριακή.

Εντός του κόμματος υπάρχουν δύο αναγνώσεις της πορείας του ΔΗΣΥ προς την κάλπη και μέσα από αυτές διαμορφώνονται και τα στρατόπεδα που θα κονταροχτυπηθούν για την τελική επικράτηση στις εσωκομματικές εκλογές. Σημειώνεται ότι επίσημα μόνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και δεν είναι σαφές πόσους και ποιους θα έχει απέναντί του και αν θα πρόκειται για μία συμπαγή ομάδα ή πολλαπλές υποψηφιότητες με διαφορετικές ατζέντες. Φαίνεται πως πολλά στελέχη πρώτης γραμμής ενδιαφέρονται είτε για την προεδρία, είτε για τις άλλες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας, ενώ είναι πιθανόν όλα τα υφιστάμενα μέλη της είτε να επαναδιεκδικήσουν το κομματικό τους αξίωμα είτε να επιδιώξουν να εκλεγούν σε ένα άλλο.

Στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ, πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως, όποιοι κι αν είναι οι υποψήφιοι για την Προεδρία και τις υπόλοιπες θέσεις, η πραγματική αναμέτρηση θα γίνει μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Αναστασιάδη, καθώς διαμορφώνονται συνθήκες για μία σύγκρουση των σφαιρών επιρροής των δύο ισχυρών ανδρών του Συναγερμού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την πρωτοφανή αντιπαράθεση των τελευταίων εικοσιτετράωρων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της θυγατέρας του ιδρυτή του ΔΗΣΥ, καθώς είναι ενδεικτική της ανοιχτής, πλέον, πολεμικής που υπάρχει στο πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη, όσο μετρά αντίστροφα για παράδοση της εξουσίας.

Ο λόγος που εμπλέκεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Νίκος Αναστασιάδης είναι γιατί η πτέρυγα που καταλογίζει «αποστασία» στον Νίκο Χριστοδουλίδη και την θεωρεί ως τον βασικό λόγο της εκλογικής ήττας του ΔΗΣΥ, πιστεύει επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το περιβάλλον του εργάστηκαν υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη και εναντίον του Αβέρωφ Νεοφύτου και ερμηνεύουν αυτή τους την πεποίθηση ως υπονόμευση του κόμματος. Μάλιστα, στους καβγάδες στα μέσα μαζικής δικτύωσης, υπάρχουν κάποιες πολύ βαριές κουβέντες εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη από άτομα που επί δεκαετίες συμπορεύονταν μαζί του. Με βάση αυτή την ανάγνωση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα βρισκόταν στον δεύτερο γύρο και θα ήταν ενδεχομένως και ο νικητής των εκλογών, εάν δεν υπήρχε στη μέση ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η άλλη πλευρά, βέβαια, δεν εντοπίζει το πρόβλημα στον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά στον Αβέρωφ Νεοφύτου προσωπικά, καθώς θεωρούν ότι δεν ήταν ο κατάλληλος υποψήφιος για να εκπροσωπήσει το κόμμα. Παρόλο που πολλά από τα πρόσωπα που έχουν αυτή την πεποίθηση δούλεψαν σκληρά για να πάει ο Αβέρωφ Νεοφύτου από τα μονοψήφια νούμερα με τα οποία ξεκίνησε στις δημοσκοπήσεις στο 26% που έλαβε στην κάλπη και δεν ανήκουν στην ομάδα εκείνη που συμπορεύθηκε με τον κ. Χριστοδουλίδη από την αρχή, θεωρούν ότι η παράταξη έκανε λανθασμένη επιλογή υποψηφίου και λανθασμένη διαχείριση του προεκλογικού και η ευθύνη αποδίδεται στον ίδιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε αυτές τις διαφορετικές σχολές σκέψης προστίθενται και όσοι γύρισαν την πλάτη στο κόμμα την πρώτη Κυριακή και ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη, μια ενέργεια που έφερε και διαγραφές. Νέο πονοκέφαλο, μάλιστα, θα προκαλέσει εάν κάποιοι από αυτούς βρεθούν σε θέσεις κλειδιά, είτε στην κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής που προανήγγειλε ότι θα σχηματίσει ο κ. Χριστοδουλίδης, είτε στο περιβάλλον του. Δεδομένου ότι αυτή η μερίδα της βάσης δεν είναι αμελητέα, γίνεται κατανοητό πως, όταν κατασταλάξουν τα πράγματα, θα πρέπει να ανοιχθούν νέοι διάδρομοι για επικοινωνία μαζί τους, μετά τα όσα έχουν ακουστεί εναντίον τους και όσα τους έχουν κατηγορήσει, αλλιώς κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να τους «επαναπατρίσουν».

Η μέρα αυτή, πάντως, φαντάζει μακρινή. Στον ΔΗΣΥ βασιλεύει αυτή την περίοδο η εσωστρέφεια και ο διχασμός και αναμένεται αυτή η κατάσταση να χειροτερέψει και όχι να καλυτερέψει όσο πλησιάζουν οι εσωκομματικές εκλογές. Η νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ, όποια κι αν είναι αυτή, έχει δύσκολο έργο ενώπιον της, καθώς πρέπει να βρει τρόπο να κολλήσει τα κομμάτια της παράταξης εγκαίρως, προτού πλησιάσουν οι επόμενες εκλογές. Αλλά κυρίως να επουλώσει τις πληγές και να βάλει ένα τέλος στον διχασμό, πριν να προκληθεί μόνιμη ζημιά στο κόμμα. Κι όλα αυτά, ενώ θα προσπαθεί να διαχειριστεί τη μετάβαση από την εξουσία στην αντιπολίτευση.  

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ
Βλέπουν νέες ευκαιρίες για την Κύπρο τα κόμματα της συμπολίτευσης-Η πρώτη ανάγνωση της συνάντησης Χριστοδουλίδη και Μπάιτεν
Ευγνωμοσύνη στην Κύπρο και στήριξη στη ΔΔΟ εξέφρασε ο Μπάιτεν-Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Επανέφερε την θέση του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Αβέρωφ, μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν
Η Άσσια πλήρωσε βαρύ τίμημα της εισβολής με 84 αγνοούμενους-«Πότισαν με το αίμα τους τη λατρεμένη γη»
Ανησυχία στην Τουρκία για τη συνάντηση ΠτΔ και Μπάιτεν-«Θα επηρεάσει όχι μόνο το Κυπριακό αλλά και τις περιφερειακές ισορροπίες»
ΒΙΝΤΕΟ: Την στήριξη των ΗΠΑ για το Κυπριακό ζήτησε ο Πρόεδρος-«Προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος η Κύπρος»
Στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Ιστορική ημέρα για τις σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ
Κουνάει το δάκτυλο στην Τουρκία έκθεση της Ε.Ε-Καταπέλτης για στάση σε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά και μετανάστευση
Υπόθεση μαγείας και εντοπισμός κοκάλων αλεπούς και νεκροκεφαλής με φίδια-«Πιστεύω στην Θεά του Θανάτου»