Οι κρύες μέρες έφεραν ζήτηση σε υγραέριο και ξυλεία-Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές

Σταθερά αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του κυλίνδρου υγραερίου, αφού από τον Δεκέμβριου του 2022 μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2023, η αύξηση ακούμπησε σχεδόν τα δύο ευρώ, με τη ζήτηση τους τελευταίους μήνες επίσης να αυξάνεται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται στην Κύπρο.

Η αύξηση στις τιμές του υγραερίου είναι κάτι που παρατηρείται όλη τη χρονιά μετά από σειρά παραγόντων που αύξησαν τις τιμές πολλών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας, η κρίση μεταξύ των χωρών για το φυσικό αέριο και άλλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών η διακύμανση της τιμής του κυλίνδρου υγραερίου 10kg-με επιστροφή του άδειου- κυμάνθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στα 14.81 ευρώ, τον Ιανουάριου του 2022 14.82 ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2022 αυξήθηκε στα 15.76 ευρώ, τον Μάρτιο του 2022 σε 16.06 ευρώ, τον Απρίλιο στα 16.33 ευρώ, τον Μάιο στα 16.29 ευρώ, τον Ιούνιο στα 16.30 ευρώ, τον Ιούλιου στα 15.91 ευρώ, τον Αύγουστο στα 15.52 ευρώ, τον Σεπτέμβριο στα 14.95 ευρώ, τον Οκτώβριο στα 15.58 ευρώ, τον Νοέμβριο στα 15.90 ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2022 μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου που έγινε η καταγραφή στα 16.07 ευρώ.

Αυτό που διαφάνηκε από την διακύμανση των τιμών είναι πως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η τιμή μειώθηκε ωστόσο από τον Οκτώβριο και μετά παρατηρήθηκε σταδιακή αύξηση. Τον Νοέμβριο η τιμή αυξήθηκε περίπου 30 σεντ, ενώ από τότε άλλα 17 σεντ.

Η αύξηση αυτή, όπως υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, επηρεάζει περισσότερο τους καταναλωτές που ανήκουν ομάδες με χαμηλές εισοδήματα και οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι άρχισαν να διαμαρτύρονται για την τιμή του υγραερίου. Όπως είπε «τώρα που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση και χρειάζεται να αγοράζει ο κόσμος συχνά υγραέριο, σχεδόν κάθε δύο ημέρες, ο κόσμος άρχισε να διαμαρτύρεται αφού η τιμή της φιάλης στοιχίζει από 15-16 ευρώ ανάλογα από πού θα την αγοράσεις. Πρόκειται για καταναλωτές που ήδη τα βγάζουν δύσκολα με τις τόσες αυξήσεις».

Οι τιμές για τους κυλίνδρους υγραερίου μπαίνουν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς, ωστόσο υπάρχει έλεγχος, σε αντίθεση με τις τιμές των καυσόξυλων οι οποίες αυξήθηκαν αυτό το διάστημα μέχρι και 50% της προηγούμενης τιμής.  Όπως είπε ο κος Δρουσιώτης, μπορεί να μην υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την αύξηση στη τιμή που πωλούνται τα ξύλα αλλά οι πληροφορίες που φθάνουν ενώπιον του Συνδέσμου αυξήθηκα στο μισό της τιμής αυτό το διάστημα, λόγω της ζήτησης από τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη «η εξοικονόμηση και μείωση της τιμής θα έρθει με την μη χρήση τους από τους καταναλωτές και ειδικότερα όταν τελειώσει ο χειμώνας και υψηλές θερμοκρασίες».

Πάντως, όσον αφορά τις τιμές την πρώτων υλών, όπως είναι τα σιτηρά και τα καύσιμα ο κος Δρουσιώτης είπε πως, αυτές έχουν μειωθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο παρόλα αυτά πολλές βιομηχανίες δεν ρυθμίζουν τις τιμές τους. «Το προηγούμενο διάστημα επικαλούνταν την αύξηση των ναύλων και άλλα για την αύξηση των τιμών και τώρα δεν κάνουν τίποτα για να τις μειώσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες
Στην κυκλοφορία δρόμος στο Τσέρι, ανακοίνωσαν τα Δημόσια Έργα με άλλα έργα σε δρόμους
Δεν αποδέχονται ως έχει το προσχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
Διαψεύδει τα περί απόρριψης της πρότασής του από συντεχνίες ο ΟΚΥπΥ
Θέμα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα θέτουν οι αγελαδοτρόφοι στην ΕΕ
Αποσύρονται ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα από την αγορά (pics)
Δωρεάν μαθήματα Ελληνικών για Τουρκοκύπριους από τα ΚΙΕ
Αυξάνεται σε 140.000 ευρώ η ετήσια χορηγία προς φιλοζωικές οργανώσεις
Ψάχνουν να ενημερωθούν για καταφύγια οι Κύπριοι-Συζητήσεις με Μητροπόλεις για παροχή υπογείων σε ναούς