Ζυμώσεις και παρασκήνιο για Προεδρία ΔΗΣΥ-Το κάδρο των υποψηφίων

Ζυμώσεις, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και έντονες διεργασίες μεταξύ στελεχών, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα συγκρουσιακό και εσωστρεφές σκηνικό στον Δημοκρατικό Συναγερμό, με φόντο την επόμενη ημέρα του κόμματος και το επικείμενο Εκλογικό Συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για τις 11 Μαρτίου. 

Ένα από τα δεδομένα που δεν αναμένεται να αλλάξει μέχρι τη διεξαγωγή του Εκλογικού Συνεδρίου στον Δημοκρατικό Συναγερμό, είναι η υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος από το βράδυ της πρώτης Κυριακής, εξήγγειλε την υποψηφιότητα του και εμφανίστηκε αποφασισμένος να διατηρήσει τα κεκτημένα στο κόμμα. Με την τελική σύνθεση των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, να είναι ριψοκίνδυνο να προβλεφθεί τη δεδομένη στιγμή, έχει τη δική του σημασία το γεγονός, ότι μέρος των ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος όπως διαφαίνεται με τις ενέργειες του το τελευταίο διάστημα, θέλει να έχει λόγο και ρόλο και στην επόμενη ημέρα του κόμματος. 

Δεδομένο επίσης θα πρέπει να θεωρείται και το ενδιαφέρον άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών του ΔΗΣΥ, μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου, αλλά και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης. Αμφότεροι αν και δεν έχουν εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον τους, συνεχίζουν τις επαφές με μέλη και στελέχη του κόμματος και δεν αποκλείεται εντός των επόμενων 24ωρων να ανακοινώσουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Δημητρίου υπήρξε ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος του εμπιστεύθηκε τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος καθώς και την προεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. Θέση βέβαια που κέρδισε προσωπικά και λόγω της σημαντικής πρωτιάς που κατέγραψε με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, αφήνοντας πίσω βαριά ονόματα, όπως του Νίκου Τορναρίτη και του Χάρη Γεωργιάδη, ενώ κατετάγη και δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης Παγκύπρια, πίσω από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Από την άλλη ο Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος εκλέγηκε αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τον Ιανουάριο του 2020, αν και δεν εξήγγειλε επίσημα την υποψηφιότητα του, δεν έκρυψε και το ενδιαφέρον του για την προεδρία. Υπενθυμίζεται ότι στην πολύωρη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου την περασμένη εβδομάδα, κατέθεσε την έντονη άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή αυτοκριτική από το κόμμα για μια σειρά από λάθη που έγιναν, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής, αλλά γενικότερα.

Αναφερόμενος μάλιστα στο επικείμενο Εκλογικό Συνέδριο, εξέφρασε τη θέση πως θα πρέπει να προηγηθεί μια συζήτηση για την προοπτική και το μέλλον του ΔΗΣΥ, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την ηγεσία υπό τον Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως θα πρέπει επίσης να συζητηθεί πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται η ηγεσία, πώς θα διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις και πώς θα αποκατασταθεί η αντίληψη ότι ο ΔΗΣΥ είναι η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη.

Πάντως, οι πληροφορίες φέρουν ως ενδιαφερόμενους για την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, τόσο την Αννίτα Δημητρίου όσο και τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, οι οποίοι αν και δεν εξέφρασαν δημόσια το ενδιαφέρον τους, δεν το απέκλεισαν όταν ρωτήθηκαν . Ερωτηθείσα χθες εάν ενδιαφέρεται για την προεδρία του ΔΗΣΥ, η Αννίτα Δημητρίου, η οποία υπενθυμίζεται πως κατέχει μια εκ των τριών θέσεων αντιπροέδρου του κόμματος, δήλωσε ότι «η επόμενη ημέρα θα βρει τον ΔΗΣΥ ενωμένο. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτή είναι ευθύνη όλων μας. Δεν έχω σκεφτεί αν θα διεκδικήσω κάποιο αξίωμα».

Πάντως, στο κάδρο, μετά και από τη σημερινή του παρέμβαση μπαίνει και ο Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος, ουσιαστικά έστειλε ένα διττό μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο στον ΔΗΣΥ. Από τη μια εξαπολύει τα πυρά του κατά της σημερινής ηγεσίας, ενώ την ίδια ώρα δηλώνει το παρόν του για την επόμενη ημέρα, προτάσσοντας, «την ατομική ευθύνη του καθενός μας για την διατήρηση της ενότητας του Συναγερμού αλλά και της παράταξης», ενώ παράλληλα καλει, όλους όσους ενδιαφέρονται για την παράταξη, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και ας πράξουν ανάλογα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρέμβαση Παμπορίδη για τα τεκταινόμενα στον ΔΗΣΥ-«Τεράστιες ευθύνες ηγεσίας»

Το πρώτο επεισόδιο μιας παρατεταμένης περιόδου κρίσης με ορίζοντα το Εκλογικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ, θα διαδραματιστεί σήμερα, στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, το οποίο καλείται να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Αυτό που προκύπτει πάντως τις τελευταίες ώρες, είναι μια δυσφορία από στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος, κατά του Αβέρωφ Νεοφύτου, για το γεγονός ότι ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής του Εκλογικού Συνεδρίου από το βράδυ της πρώτης Κυριακής με στόχο να προλάβει καταστάσεις και να μην αφήσει αρκετό χρόνο για να διεξάγουν προεκλογικό εντός της βάσης του κόμματος. Κι αυτό διότι θεωρείται ότι ο χρονικός ορίζοντας της 11ης Μαρτίου δημιουργεί πολύ στενά περιθώρια για να υπάρξει επαφή με τα μέλη του κόμματος, την ώρα που ο Αβέρωφ Νεοφύτου ως πρόεδρος, διαθέτει ήδη τους σχετικούς μηχανισμούς.

Πάντως σε σημερινές του δηλώσεις ο Δημήτρης Δημητρίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας. Ο κ. Δημητρίου, διευκρίνισε ότι αν παραιτηθεί η υπόλοιπη ηγεσία θα διεξαχθούν εκλογές και για τις θέσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος και των τριών Αντιπροέδρων. Αν παραιτηθεί η ηγεσία θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα και παραίτηση και του Πολιτικού Γραφείου, και τότε, όπως είπε ο κ. Δημητρίου, θα διεξαχθούν εκλογές και για τα 25 αιρετά μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

Ερωτηθείς αν αυτό θα γίνει στις 11 Μαρτίου ή αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά, ο κ. Δημητρίου είπε πως η εκτίμηση του είναι ότι όντως χρειάζεται παραπάνω χρόνος. Ωστόσο, όπως σημείωσε, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει σήμερα το Πολιτικό Γραφείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα