Σήκωσε παντιέρα κατά Αβέρωφ ο Νουρής-«Πρωτάκουστη απόφαση για Εκλογικό Συνέδριο»

Την έντονη διαφωνία του με την ενέργεια του Αβέρωφ Νεοφύτου να επισπεύσει τις διαδικασίες και να ανακοινώσει τη διεξαγωγή Εκλογικού Συνεδρίου για τις 11 Μαρτίου, εκφράζει με επιστολή του προς τον πρόεδρο του κόμματος ο Νίκος Νουρής. 

Ο κ. Νουρής, ο οποίος σκέφτεται τη διεκδίκηση μιας θέσης στην ανώτατη ηγεσία του κόμματος, με την επιστολή του χαρακτηρίζει ως «πρωτάκουστο» τη σύγκληση του Εκλογικού Συνεδρίου για τον επόμενο μήνα ενώ υποδεικνύει πως πριν του Εκλογικού Συνεδρίου, θα έπρεπε να προηγηθεί Παγκύπριο Συνέδριο όπου θα γινόταν συζήτηση-αποτίμηση του κακού εκλογικού αποτελέσματος.

Την ίδια ώρα, μετά τον Δημήτρη Δημητρίου, τον Χάρη Γεωργιάδη και από σήμερα και τον Γιώργο Παμπορίδη, και η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου ζητά από το κόμμα να κάνει την αυτοκριτική του. «Ο Δημοκρατικός Συναγερμός», αναφέρει, «είναι ένα ιστορικό κόμμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Παρά τα χτυπήματα, δεν λυγίζει με ένα μή επιθυμητό εκλογικό αποτέλεσμα».

Και προσθέτει: «Η ενότητα στην οικογένεια του ΔΗΣΥ επιβάλλεται να διασφαλιστεί. Κρατώντας τα πολλά θετικά της 10ετούς συμβολής του ΔΗΣΥ στη διακυβέρνηση του τόπου υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, χρειάζεται όλοι μας να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να λάβουμε τα μηνύματα των καιρών και της κοινωνίας και να ανασυντάξουμε την ιστορική μας παράταξη για τους μεγάλους αγώνες που έρχονται. Ενωμένοι. Ισχυροί. Για το Αύριο», καταλήγει η πρόεδρος της Βουλής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζυμώσεις και παρασκήνιο για Προεδρία ΔΗΣΥ-Το κάδρο των υποψηφίων

Η επιστολή Νουρή

Στην επιστολή του ο Νίκος Νουρής αφού ευχαριστεί και συγχαίρει τον Αβέρωφ Νεοφύτου για την επίπονη προεκλογική προσπάθεια «που δυστυχώς πέτυχε να αποκομίσει σημαντικό μέρος συναγερμικών ψήφων προκαλώντας διάσπαση στο κόμμα. Σ' αυτή την διαδρομή, όπως καλά γνωρίζεις, στάθηκα δίπλα σου καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τον κοινό σκοπό». 

Και προσθέτει: «Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας άφησε βαθιά τραυματισμένο τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Τόσο για το ότι δεν πετύχαμε την, για πρώτη φορά, πρόκριση του υποψηφίου μας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όσο και γιατί στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, τα όσα διαδραματίστηκαν τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα την παράταξη». 

«Αναντίλεκτα όμως η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη Και αυτό γιατί ενώ μετά το αποτυχημένο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, συναινετικά αποφασίσαμε την κατά συνείδηση ψήφο ώστε να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη δεύτερη εκλογική ήττα, αυτό όχι μόνο δεν τηρήθηκε αλλά εργολαβικά και οργανωμένα έγινε προσπάθεια να κατευθυνθούν οι φίλοι και υποστηρικτές του κόμματος προς συγκεκριμένους υποψηφίους γεγονός που διεύρυνε τη διάσπαση κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ανάλυση των αποτελεσμάτων». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρέμβαση Παμπορίδη για τα τεκταινόμενα στον ΔΗΣΥ-«Τεράστιες ευθύνες ηγεσίας»

Ο Νίκος Νουρής αναφέρει πως, «Αυτά τα γεγονότα αποτελούν πλέον ιστορία. Καθήκον όλων μας είναι αα προσπαθήσουμε χωρίς καμία καθυστέρηση, να αξιολογήσουμε και να αποτιμήσουμε τα διαδραματισθέντα, να επαναφέρουμε την ηρεμία στο κόμμα, ώστε με νηφαλιότητα και μακριά από βεβιασμένες κινήσεις, να στείλουμε το μήνυμα της ενότητας, επιτρέποντας τον επαναπατρισμό όσων υποστηρικτών μας επέλεξαν άλλες επιλογές σ' αυτές τις εκλογές». 

Άλλωστε, υποδεικνύει, «όπως και εσύ κατ' επανάληψη έχεις διαμηνύσει, η ίδια η σταθερότητα της χώρας, εξαρτάται εν πολλοίς από τη συνοχή και την ευρωστία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο κατορθωτό θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος, ανάλυση των αποτελεσμάτων και ανασκόπηση των όσων επισυνέβησαν σ' αυτή την όχι επιτυχή για τον Δημοκρατικό Συναγερμό διαδρομή. Χρειάζεται να αποφευχθούν βεβιασμένες κινήσεις,  ενέργειες αλλά και τακτικισμοί».

Σέβομαι, συνεχίζει, «απόλυτα το δικαίωμα του Προέδρου του κόμματος που πηγάζει από την πρόνοια 17.4 του κατασταστικού για «άμεση» σύγκληση έκτακτης Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης για εκλογή Προέδρου. Ο μη καθορισμός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος από το καταστατικό έγινε ακριβώς για να δίνεται η δυνατότητα συνεκτίμησης των γεγονότων και λήψη απόφασης για το καλώς νοούμενο συμφέρον της παράταξης και μόνο. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει συναγωνιστής και συναγωνίστρια που σ' αυτή τη δύσκολη για την παράταξη στιγμή, δεν θα ήθελε να ακούσει την αποτίμηση της ανωτάτης ηγεσίας και να συζητήσει στα πλαίσια των συλλογικών μας οργάνων τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το κάκιστο εκλογικό αποτέλεσμα».

Και προσθέτει: «Είναι γι' αυτόν τον λόγο αγαπητέ Πρόεδρε, που δεν με βρίσκει σύμφωνο η σπουδή να συγκληθεί έκτακτη παγκύπρια εκλογική συνέλευση για τις 11 Μαρτίου 2023 χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως συζήτηση ή αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Επέτρεψε μου να πω ότι αυτό είναι πρωτάκουστο. Αλλωστε εάν ισχύσει η απόφαση σας – που σημειωτέον δεν έτυχε της έγκρισης του οποιουδήποτε συλλογικού οργάνου – αυτό σημαίνει ότι εντός 72ωρών από σήμερα θα πρέπει να κατατεθούν υποψηφιότητες».

Υποδεικνύει παράλληλα πως, «επειδή σας θεωρώ και σας αναγνωρίζω, σαν έναν Πρόεδρο που σέβεται στον υπέρτατο βαθμό τα θέσμια, τους συνεργάτες του αλλά και τα συλλογικά όργανα του κόμματος, θεωρώ ότι της απόφασης για σύγκληση έκτακτης παγκύπριας εκλογικής συνέλευσης, θα πρέπει να προηγηθεί σύγκληση έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου ώστε να κατατεθεί ο απολογισμός της απερχόμενης ηγεσίας και να διεξαχθεί συζήτηση για τα αίτια και αιτιατά του κακού εκλογικού αποτελέσματος. Άλλωστε κάτι τέτοιο προνοείται και στο άρθρο 8.9 του καταστατικού».

«Σε κάθε άλλη περίπτωση ο στόχος για επαναφορά της ηρεμίας στο κόμμα, της δημιουργίας προϋποθέσεων επαναπατρισμού όσων φίλων έκαναν άλλες επιλογές σ' αυτή την εκλογική διαδικασία και της επανάκτησης των ποσοστών μας, θα παραμείνει στόχος  ανέφικτος», καταλήγει ο Νίκος Νουρής.

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές