Η απάντηση στο δίλημμα στέλνει νέο ένοικο στο Προεδρικό

Με ποδοσφαιρικούς όρους, συνηθίζεται να λέγεται πως τον πρωταθλητή τον θυμούνται όλοι, τον δεύτερο κανείς. Αυτό συμβαίνει σε κάποιο βαθμό και με τις Προεδρικές Εκλογές. Οι παλαιότεροι θυμούνται πως απέναντι από τον Γιώργο Βασιλείου το 1988 ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης και το 1993 συνέβη το αντίθετο, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το γνωρίζουν οι νεότερες γενιές. Όπως δεν είναι σίγουρος αν τα παιδιά που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα, θα θυμούνται σε λίγα χρόνια ότι απέναντι από τον Νίκο Αναστασιάδη, ήταν δύο φορές ο Σταύρος Μαλάς.   

Μια τέτοια ιστορία γράφεται και σήμερα. Είτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είτε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα γραφτούν στην ιστορία ως ο όγδοος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά από μια μακρά, αρκετά τοξική και κουραστική και για τους πολίτες, αλλά και για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές προεκλογική εκστρατεία, σήμερα φτάνουμε στο τέλος και νωρίς το βράδυ θα γνωρίζουμε τον μεγάλο νικητή. 

 Απόψε η Κυπριακή Δημοκρατία γυρίζει σελίδα. Και όποιος εκ των δύο κι αν είναι ο νικητής, θα έχει πετύχει κάτι μοναδικό. Από τη μια αν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος που θα το πράξει χωρίς να έχει τη στήριξη ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων, από την άλλη εάν εκλεγεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα είναι ο μόνος που θα το πετύχει με τη στήριξη μόνο του ΑΚΕΛ. 

Πάντως, σε αντίθεση με την περασμένη Κυριακή η αποψινή βραδιά δεν θα έχει μεγάλους νικητές και μεγάλους χαμένους. Όχι τουλάχιστον με την έννοια της περασμένης Κυριακής. Κι αυτό διότι αφενός ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είτε κερδίσει είτε έχει χάσει, έχει καταγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία, που κανένας άλλος στο παρελθόν με τη στήριξη μόνο του Ενδιάμεσου δεν κατάφερε, από την άλλη ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναμφίβολα κατάφερε να φέρει εις πέρας μια δύσκολη και απαιτητική αποστολή, δικαιώνοντας και το ΑΚΕΛ που τον στήριξε. 

Λόγω της απαγόρευσης διεξαγωγής δημοσκοπήσεων την εβδομάδα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πώς θα κινηθεί το εκλογικό σώμα. Αξίζει να σημειωθεί πως από τους υποψήφιους του πρώτου γύρου, ο Αχιλλέας Δημητριάδης και ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης έχουν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ ο ΔΗΣΥ, το ΕΛΑΜ και το Κίνημα Οικολόγων, κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. 

Μετά και από τα τελευταία γεγονότα στον ΔΗΣΥ, όπου ένα ένα τα στελέχη του κόμματος άρχισαν να τοποθετούνται υπέρ του ενός ή του άλλου υποψήφιου, το σκηνικό πλέον είναι εξαιρετικά θολό και η παραμικρή πρόβλεψη θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Η δυναμική εκάστου υποψήφιου την τελευταία εβδομάδα, έχει φτάσει στο ζενίθ και αμφότερα τα επιτελεία των δύο, εκφράζουν αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα.

Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, πάντως, και λαμβανομένου υπόψη των μικρών ποσοστών όλων των υπολοίπων κομμάτων που δεν έχουν τοποθετηθεί, κατανοεί κανείς πόσο μεγάλης σημασίας είναι η κατεύθυνση που θα λάβουν οι Συναγερμικοί ψήφοι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Οι Συναγερμικοί, ακόμα κι αν μείνουν ανεπηρέαστοι από όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα και του πώς τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί τους ταγοί, βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα. Πέραν των όποιων ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών, που έχουν είτε με την αριστερά, είτε με τα κόμματα του Ενδιάμεσου καλούνται να απαντήσουν στο δίλημμα Χριστοδουλίδης ή Μαυρογιάννης, σκεπτόμενοι πως ο πρώτος είναι ο λόγος που ο δικός τους υποψήφιος δεν βρέθηκε στον δεύτερο γύρο και ο δεύτερος στηρίζεται από τον δεύτερο μεγάλο πολιτικό πόλο, το ΑΚΕΛ. 

Δεδομένου, ότι ο νόμος της σιωπηρής πλειοψηφίας, όπως σε όλα τα ζητήματα ισχύει και εδώ, κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει πώς θα κινηθούν οι περίπου 100 χιλιάδες ψηφοφόροι του Αβέρωφ Νεοφύτου. Εξάλλου αν είναι κάτι στο οποίο αρκετοί συμφωνούν, πλην των στελεχών πρώτης γραμμής του κόμματος που έσπευσαν να κοινοποιήσουν ποιον στηρίζουν, είναι πως τα κριτήρια και ο τρόπος σκέψης του κάθε ενός, στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να μπει σε καλούπια και να ποδηγετεθεί, είτε από τα στελέχη που ψηφίζουν Χριστοδουλίδη, είτε από τα στελέχη που ψηφίζουν Μαυρογιάννη. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας θα έχουν και οι ανακοινώσεις του Εφ΄ρου Εκλογών, όπου θα διαφανεί και η ενδεχόμενη διαφοροποίηση του ποσοστού της αποχής. Εξάλλου και αυτή η επιλογή, αποτελεί διέξοδο για κάποιους που ενδεχομένως να μην επιθυμούν να ταχθούν υπέρ του ενός ή του άλλου και δεν θέλουν να χάσουν τον χρόνο τους, προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα για να ρίξουν λευκό.

Ένα τελικό αποτέλεσμα που αναμένεται να ανακοινωθεί αρκετά νωρίς, γύρω στις επτά και τριάντα απόψε, με τους εορτασμούς να είναι προγραμματισμένοι για μετά τις οκτώ στο Ελευθερία. 

Δειτε Επισης

Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά