Η ιστορία του… κύριου Παρακαλώ-Τα «παρατράγουδα» και ο υποψήφιος που δεν πίστευε

Το δικό του στίγμα στις εκλογικές διαδικασίες κατάφερε να αφήσει στα χρόνια των προεδρικών, βουλευτικών, αλλά και δημοτικών εκλογών, ο πρώην Γενικός Έφορος κ. Λάζαρος Σαββίδης, ή άλλος ο «κύριος Παρακαλώ», ο οποίος έμεινε στην ιστορία λόγω της επανειλημμένης αναφοράς του στις Ευρωεκλογές του 2004 με το «παρακαλώ» που εκφωνούσε στους παρευρισκόμενους, ούτως ώστε να ηρεμήσουν για να συνεχιστεί η διαδικασία. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαββίδης, υπηρέτησε ως Γενικός Έφορος για οκτώ σχεδόν χρόνια και κάλυψε δύο βουλευτικές εκλογές, δύο εκλογές για την Ευρωβουλή, δύο δημοτικές εκλογές, όπως και τις Προεδρικές εκλογές του 2008. Ο ίδιος μιλώντας στον REPORTER, γύρισε τον χρόνο πίσω και θυμάται όλες τις εκλογικές διαδικασίες, τα προβλήματα που βρέθηκαν ενώπιον του, αλλά και το περιστατικό που παραμένει χαραγμένο στη μνήμη του, ως Γενικός Έφορος που ήταν τότε των εκλογών. 

«Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ζήσει τις εκλογικές διαδικασίες, έχει αρκετά πράγματα να θυμάται», είπε αρχικά ο κ. Σαββίδης, για να σημειώσει ότι, «η κάθε εκλογική διαδικασία αλλάζει για να γίνεται πιο καλή και πιο ασφαλής, χωρίς λάθη. Η πρώτη μου επαφή με τις εκλογές όταν ήμουν Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών. Ήταν οι πρώτες Ευρωεκλογές του 2004, για τις οποίες ο κόσμος με θυμάται διότι ήταν η περίπτωση εκείνη, στην οποία προσπαθούσα να ησυχάσω το πλήθος στο συνεδριακό και τους φώναζα συνεχώς με το ‘παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ…’. Ήταν και η πρώτη μου επαφή με τις εκλογές εκείνη η φορά. Ήταν εκλογές με ιδιαιτερότητα όμως, λόγω του ότι ήταν οι πρώτες Ευρωεκλογές και επίσης, ήταν αμέσως μετά από το δημοψήφισμα».

Το θέμα που είχε προκύψει στις συγκεκριμένες Ευρωεκλογές, «ήταν ότι υπήρχε η διάσπαση ανάμεσα στον ΔΗΣΥ και ορισμένα πρόσωπα είχαν αποσπαστεί από το κόμμα και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα άλλο κόμμα για να λάβουν μέρος στις Ευρωεκλογές. Η προσπάθειά τους, ήταν να βρουν ένα όνομα ουσιαστικά, για να εγγράψουν το κόμμα, αλλά δεν κατόρθωσαν να το εγγράψουν, γι’ αυτό και στο ψηφοδέλτιο ήταν ένα σύνολο ατόμων». 

Ο υποψήφιος που είχαν προτείνει ωστόσο και τελικά κέρδισε, ήταν ο Γιαννάκης Μάτσης. «Έτσι, εκείνο το οποίο υπήρξε σε εκείνη την περίπτωση στο συνεδριακό όπου θα γινόταν η ανακήρυξη των έξι των επιτυχόντων των εκλογών, ήταν το γεγονός ότι υπήρχαν πολλά πρόσωπα τα οποία ήταν του ΔΗΣΥ και έβριζαν ο ένας τον άλλο και φώναζαν και έτσι δημιουργούσαν πρόβλημα. Η προσπάθεια μου εμένα και τους βοηθούς μου, ήταν να καθησυχάσουμε αυτά τα άτομα, για να γίνουν οι διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται στη Νομοθεσία».

Χαρακτηριστικό επίσης, ήταν το γεγονός ότι ο Μάριος Ματσάκης, ο οποίος εξελέγη από το ΔΗΚΟ, όπως θυμάται ο κ. Σαββίδης, «είχε φύγει από το συνεδριακό, διότι όπως μου είπε, ‘εγώ μέσα στους τρελούς δεν μπορώ να μείνω’ και συνοδευόταν μάλιστα με τον γιο του τότε και μου είπε, ‘φοβάμαι και για την ασφάλεια του παιδιού μου’ και έτσι έφυγε, καθώς ούτε η Αστυνομία μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια. Τελικά έγινε ανακήρυξη στο τέλος όμως και τα καταφέραμε».

Υποψήφιος δεν πίστευε ότι πήρε μόνο δυο ψήφους και τελικά έγινε επανακαταμέτρηση

Χαραγμένη στη μνήμη του κ. Σαββίδη, είναι επίσης η ιστορία με ένα υποψήφιο ο οποίος έφερε ένσταση για τα αποτελέσματα αφού δεν πίστευε ότι πήρε μόνο δυο ψήφους και τελικά αφού έγινε επανακαταμέτρηση, πήρε τελικά πήρε δυο ψήφους. 

«Σε ότι αφορά τις διαδικασίες των εκλογών, δεν υπήρξαν ουδέποτε ευτράπελα, αλλά υπήρχαν ορισμένες περιπτώσεις που είχαμε ενστάσεις ή παρατηρήθηκαν σφάλματα στη συμπλήρωση δελτίων σε κάποια εκλογικά κέντρα και έπρεπε εγώ ως Γενικός Έφορος, να πάρω κάποιες αποφάσεις. Για παράδειγμα, στη Λεμεσό είχαμε Δημοτικές Εκλογές και με παίρνει τηλέφωνο η Έπαρχος Λεμεσού και μου λέει, σε κάποιο κέντρο έχουμε πρόβλημα και ότι υπήρχε κάποιος υποψήφιος, ο οποίος παρακάθισε στην καταμέτρηση των ψήφων και έλεγε ότι δεν είναι δυνατό να πήρε μόνο δυο σταυρούς».

Αμέσως, ο κ. Σαββίδης, τους είπε, «πώς το δικαιολογεί αυτό το πράγμα και μου απάντησαν ότι αυτός τους είπε ότι πήγε με τη σύζυγό του και τις δυο του κόρες να ψηφίσουν και έτσι περίμενε ότι στη χειρότερη περίπτωση, θα έπαιρνε τέσσερις σταυρούς προτίμησης και όχι δυο. Ο άνθρωπος επέμενε πάντως και εγώ τους είπα κλείσατε την κάλπη; Και μου είπαν, όχι ακόμη και τους λέω τότε να κάνετε επανακαταμέτρηση των ψήφων για να δούμε κατά πόσο υπάρχει πρόβλημα. Και πράγματι φανερώθηκε ότι οι σταυροί των ατόμων που έκαναν την ένσταση, μπήκαν στο άτομο το οποίο ήταν δίπλα από το όνομά του. Βρέθηκε το λάθος στο τέλος και ικανοποιήθηκε ο άνθρωπος, ότι στο τέλος τον ψήφισε τουλάχιστον η οικογένειά του».

Όπως επανέλαβε ο κ. Σαββίδης, «είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι Έφορος Εκλογών και για να πετύχεις στις αρμοδιότητες και στις ευθύνες τις οποίες έχει ως Γενικός Έφορος, στηρίζεσαι σε ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων. Στηρίζεσαι στους κατά τόπους Έφορος και πρώτα από όλα στον Βοηθό Γενικό Έφορο, ο οποίος έχει τους ανθρώπους του στο Υπουργείο Εσωτερικών, τα άτομα των υπηρεσιών του τμήματος πληροφορικής που παρακολουθούν τα μηχανογραφημένα συστήματα, ενώ υπάρχουν επίσης οι κατά τόποι Έφοροι, οι οποίοι έχουν το δικό τους συνεργείο το οποίο καταγράφει και ελέγχει καθετί έρχεται στο γραφείο τους. Επίσης, υπάρχουν οι κατά τόπου υπεύθυνοι των εκλογικών κέντρων, οι οποίοι πρέπει να είναι άτομα που αντιλαμβάνονται την ευθύνη την οποία παίρνουν, διότι οι προϊστάμενοι των εκλογικών κέντρων, κατά τη διάρκεια των εκλογών, έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες, που έχει ο Γενικός Έφορος».

Μάλιστα, οι κατά τόπου Γενικοί Έφοροι, όταν πάρουν μια απόφαση σχετικά με ένα ψηφοδέλτιο, αν είναι ορθό ή λανθασμένο ή άκυρο, η απόφαση είναι τελειωτική. «Άρα πρέπει όλη αυτή η σειρά των ατόμων, να αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα και τη σοβαρότητα των αποφάσεων που παίρνουν. Έτσι, ο Γενικός Έφορος, έχει όλη αυτή την ευθύνη και γι’ αυτό και εγώ ο ίδιος, μαζί με τον εκάστοτε κατά τόπο έφορο και όλους τους επιβλέποντες των εκλογικών κέντρων, τους μιλούσα για να δώσουμε απόλυτη λύση στα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζαν».

 

Δειτε Επισης

«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα