Ο εκνευρισμός στον ΔΗΣΥ, τα μηνύματα ενότητας και οι σκέψεις της επόμενης μέρας

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά την μεγάλη εκλογική αποτυχία του Αβέρωφ Νεοφύτου και τα όσα επακολούθησαν, συνέχισε να ξεδιπλώνεται δημόσια ακόμη και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του δευτέρου γύρου. Ο εκνευρισμός που επέφερε αφενός το εκλογικό αποτέλεσμα και αφετέρου ο τεράστιος διχασμός που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην παράταξη, καθίσταται διάχυτος σε κάθε ευκαιρία, ενώ στελέχη καλούνται να τοποθετηθούν και ως προς τον τρόπο που θα ενεργήσουν στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Μαρτίου.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος μεταξύ Συναγερμικών, που δεν διστάζουν να ανταλλάξουν πολύ βαριές κουβέντες, σε μία προσπάθεια να εκφράσουν την προτίμησή τους μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τους μεν να κατηγορούν τους δε πως στηρίζουν ένα αποστάτη που προσπάθησε να διασπάσει το κόμμα και την άλλη πλευρά να καταγγέλλει ότι συνταύτιζονται με το ΑΚΕΛ και επιδιώκουν την ενδυνάμωση του κόμματος της Αριστεράς λόγω συναισθηματικής αντίδρασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η επίσημη απόφαση του κόμματος για ψήφο κατά συνείδηση ερμηνεύεται κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα την παρέλαση στελεχών που λένε ή υπαινίσσονται την επιλογή τους δημοσίως, και η ένταση όχι απλώς δεν λέει να κοπάσει, αλλά αντιθέτως τροφοδοτείται περαιτέρω.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, κλήθηκε να σχολιάσει την ανάρτηση που είχε κάνει υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη η κόρη του Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη, και τα όσα του καταλόγισε προσωπικά και δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να κρύψει την οργή του.

«Δεν θέλω να σχολιάζω χυδαιότητες. Δεν θέλω να σχολιάζω αυτό που προσπάθησαν άλλοι να περάσουν μέσα στον λαό. Θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μιλά με πικρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «και βεβαίως με πικρία. Είναι δυνατόν ποτέ επειδή φέρεις ένα όνομα να πρέπει να μην το τιμάς κιόλας».

Σημειώνεται ότι η κ. Κληρίδου, που στεκόταν ακριβώς πίσω από τον Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη δική του παρουσία στο εκλογικό κέντρο, είχε χαρακτηρίσει τον Νίκο Αναστασιάδη τη μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής της, υποστηρίζοντας ότι «αμαύρωσε τον ΔΗΣΥ με την διαφθορά της διακυβέρνησης του  και τώρα προσπαθεί να διαιρέσει τον ΔΗΣΥ». Του καταλόγισε, επίσης, πως «εξέθρεψε τον Νίκο Χριστοδουλίδη με σκοπό να τον βγάλει πρόεδρο για να καλύψει τα νώτα του και να μη αποκαλυφθεί η προσωπική του ανάμειξη στη διαφθορά».

Κατηγόρησε, ακόμη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν σεβάστηκε τον Γλαύκο Κληρίδη και τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει και δεν σεβάστηκε το κόμμα που τον ανέθρεψε και τον ανέδειξε. «Σαν θυγατέρα του ιδρυτή που αποτελεί την παντοτινή πυξίδα μας, Γλαύκου Κληριδη, θερμή μου παράκληση προς όλους τους πιστούς Συναγερμικούς που ψήφισαν τον αρχηγό και μαχητή του κόμματος μας Αβέρωφ Νεοφύτου, να μη ψηφίσουν τον δούρειο ίππο του Αναστασιάδη, Παπαδόπουλου, Σιζόπουλου,Κάρογιαν και Θεοχάρους. Ψηφίστε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ειναι καθαρός, προέρχεται από οικογένεια αγωνιστών, είναι Πίτσιλλος και φθάνει και μακρινός συγγενής του Γλαύκου Κληρίδη», κατέληξε.

Η κ. Κληρίδου επανήλθε με νέα πυρά κατά του Νίκου Αναστασιάδη μετά τις δηλώσεις του, λέγοντας ως «έχει καιρό που άρχισε να φθείρεται το όνομά του». Υπέδειξε, μάλιστα, πως «ίσως έπρεπε να κάνουμε κάποιες σκέψεις νωρίτερα για το πώς έπρεπε να αντιμετωπιστεί αυτός ο άνθρωπος».

«Δεν θέλω να σχολιάσω αυτά που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξάλλου σε λίγες μέρες θα πάει σπίτι του. Εγώ θέλω να πω ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα σήμερα της εκλογικής αναμέτρησης, ο ΔΗΣΥ θα είναι εδώ ενωμένος, δυνατός. Όλοι εμείς που θυμόμαστε τι μας δίδαξε ο Γλαύκος Κληρίδης, που όσες φουρτούνες και αν πέρασε και πώς τις αντιμετώπισε, οι γνήσιοι Συναγερμικοί θα σταθούν δίπλα στον Αβέρωφ, ο οποίος αποδείχτηκε ότι είναι ηγετική φυσιογνωμία και θα ασκήσουμε τον ρόλο μας ως αντιπολίτευση», δήλωσε.

«Νομίζω ότι έχει καιρό που έχει αρχίσει να φθείρεται το όνομα του Νίκου Αναστασιάδη. Είναι μικρός ο τόπος μας, όλοι ξέρουμε πράγματα και καταστάσεις και κάποτε όταν μας συμφέρει τις κρύβουμε. Αλλά νομίζω ότι ο βίος και η πολιτεία του καθενός, είναι ανοικτό βιβλίο στην Κύπρο και θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να σχολιάσω», πρόσθεσε. «Ίσως έπρεπε να κάνουμε κάποιες σκέψεις νωρίτερα για το πώς έπρεπε να αντιμετωπιστεί αυτός ο άνθρωπος», κατέληξε η κόρη του ιστορικού ηγέτη του ΔΗΣΥ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν άφησε αναπάντητα τα όσα είπε η κ. Κληρίδου, σχολιάζοντας ότι «στην περίπτωση του ιστορικού μας ηγέτη Γλαύκου Κληρίδη, οι τόνοι λάσπης που εκτόξευσαν εναντίον του, στο τέλος έπληξαν όχι τον ίδιο αλλά τους συκοφάντες του». Παρέπεμψε, μάλιστα, σε δήλωση του Γεώργιου Παπανδρέου για τον γιό του Ελευθέριου Βενιζέλου, πως «δεν είναι παρά αχθοφόρος ενός μεγάλου ονόματος».

«Πραγματικά θλίβομαι, γιατί είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω για να απαντήσω όχι στις πολιτικές θέσεις της κας. Κληρίδου, τις οποίες απόλυτα σέβομαι, αλλά στην καθόλα απαράδεχτη και ανυπόστατη υιοθέτηση ισχυρισμών των όσων, για προεκλογικές σκοπιμότητες, θέλουν να μηδενίσουν το έργο της δεκαετούς διακυβέρνησης, αλλά και τη χωρίς ηθικούς φραγμούς προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος μου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 «Θέλω να διαβεβαιώσω την κα. Κληρίδου και όσους υιοθετούν ανάλογες ύβρεις ότι όπως και στην περίπτωση του ιστορικού μας ηγέτη Γλαύκου Κληρίδη, οι τόνοι λάσπης που εκτόξευσαν εναντίον του, στο τέλος έπληξαν όχι τον ίδιο αλλά τους συκοφάντες του», υπέδειξε.

 «Δυστυχώς η όλη συμπεριφορά της κας. Καίτης Κληρίδου φέρνει στη μνήμη μου τη ρήση του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου ο οποίος αναφερόμενος στον γιο του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου, είχε πει ‘ο κ. Σοφοκλής Βενιζέλος δεν είναι τι άλλο παρά αχθοφόρος ενός μεγάλου ονόματος’», κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επέλεξε να στείλει μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματός του, καλώντας τον κόσμο να προσέλθει μαζικά στην κάλπη για να επιλέξει αυτόν που θεωρεί καλύτερο για την χώρα μας. «Να στείλω και ένα μήνυμα και στους δύο υποψηφίους. Όποιος κι αν κερδίσει να υπολογίζει στον ΔΗΣΥ. Όχι στη μοιρασιά των καρεκλών, αλλά στην ανάληψη ευθύνης για τον τόπο μας», τόνισε.

Σε ερώτηση για το εσωκομματικό σκηνικό στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «η Δημοκρατία λειτουργεί. Οι απόψεις σεβαστές. Θα κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα. Χρειαζόμαστε μια δυνατή πατρίδα. Και ταπεινά το λέω, για δυνατή πατρίδα, χρειάζεται ένας δυνατός Δημοκρατικός Συναγερμός», πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ θα συγκληθεί στις 6:00 το απόγευμα της Δευτέρας για να συζητήσει τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Σε ό,τι αφορά τις δικές της προθέσεις, αναφορικά με την ηγεσία του ΔΗΣΥ ερωτήθηκε η Αννίτα Δημητρίου, που είναι αντιπρόεδρος του κόμματος. Η Πρόεδρος της Βουλής απέφυγε να απαντήσει, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως «η επόμενη ημέρα θα βρει τον ΔΗΣΥ ενωμένο. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτή είναι ευθύνη όλων μας. Δεν έχω σκεφτεί αν θα διεκδικήσω κάποιο αξίωμα».

«Ο ΔΗΣΥ μπορεί να μην έχει υποψήφιο, σήμερα όμως ψηφίζουμε για την Κύπρο μας. Έχουμε πολλές προσκλήσεις μπροστά μας. Για αυτό χρειαζόμαστε συλλογικότητα και ενότητα. Και αυτό αφορά και τον ΔΗΣΥ και τα υπόλοιπα κόμματα. Διότι με ενότητα και συγκλίσεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Πάνω από όλα η Κύπρος» , τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη