Ανακατεύεται η τράπουλα σε Αστυνομία μετά τις Προεδρικές-Έρχονται ανακατατάξεις
06:30 - 11 Φεβρουαρίου 2023
Η πρώτη Κυριακή των εκλογών δημιούργησε νέα δεδομένα, που ό,τι κι αν συμβεί την ερχόμενη Κυριακή δεν πρόκειται να ανατραπούν. Ένα από αυτά τα δεδομένα είναι πως, ό,τι κι αν συμβεί, μια σειρά από πρόσωπα, είτε αυτά είναι κρατικοί αξιωματούχοι, είτε είναι διευθυντές, είτε διορισμοί ή μεταθέσεις σε διάφορες θέσεις, τις οποίες ανέλαβαν την τελευταία δεκαετία από την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, πλέον καλούνται να συνεργαστούν και να προσαρμοστούν στα δεδομένα μιας νέας Κυβέρνησης.
Μια νέα Κυβέρνηση που είτε θα δημιουργηθεί από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είτε από το ΑΚΕΛ που στηρίζει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Θα χρειαστεί δηλαδή μια σειρά από διάφορους τεχνοκράτες ή διορισμένους αξιωματούχους, να συνεργαστούν πλέον με μια νέα Κυβέρνηση που εκπροσωπεί άλλους πολιτικούς χώρους, σε σχέση με τον χώρο που οι ίδιοι προέρχονται ή καλύτερα με τον χώρο που τους έχει διορίσει ή τους έχει βοηθήσει για να ανελιχθούν στις θέσεις που κατέχουν.
Άλλωστε δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συμμετείχαν ενεργά, είτε φανερά είτε παρασκηνιακά, στην προεκλογική το προηγούμενο διάστημα υπέρ του υποψηφίου του Δημοκρατικού Συναγερμού και που πλέον, μετά το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, άρχισαν να σκέφτονται την επόμενη ημέρα και τα νέα δεδομένα που αυτή δημιουργεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη άρχισαν στο παρασκήνιο να χτίζονται γέφυρες που ενδεχομένως να «χάλασαν» κατά την διάρκεια του προεκλογικού, αφού όποια και να είναι η νέα Κυβέρνηση, δεδομένου πως δεν θα είναι ο Συναγερμός, αργά ή γρήγορα αναμένεται πως θα υπάρξουν ανακατατάξεις σε διάφορα επίπεδα από τη νέα Κυβέρνηση. Και αυτό διότι, όπως είναι αναμενόμενο και είναι κάτι που γίνεται σε κάθε περίπτωση, ο κάθε ένας επιδιώκει - καλώς ή κακώς - να διορίσει δικούς της ανθρώπους στις θέσεις που θέλει, ειδικότερα σε αυτές που χαρακτηρίζονται ως κλειδιά.
Ένα από τα Τμήματα που επηρεάζεται άμεσα είναι η Αστυνομία, στην οποία αναμένεται να υπάρχει ανακάτεμα της τράπουλας σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου πως είναι δεκάδες τα μέλη της Δύναμης που υπηρετούν στον Προεδρική Φρουρά και στην φύλαξη υπουργών και κρατικών αξιωματούχων, αφού θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρχουν ριζικές αλλαγές.
Και αυτό διότι, επί Κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού μετατέθηκαν πρόσωπα σε καίρια πόστα, πράγμα το οποίο θα θέλει να πράξει και η νέα Κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, αφού θα θέλει να βάλει τους δικούς της ανθρώπους σε αυτές τις θέσεις. Όπως για παράδειγμα στην ΚΥΠ και στο Γραφείο Συλλογής Πληροφοριών, για ευνόητους λόγους, θα υπάρχουν αλλαγές, οι οποίες ενδεχομένως να είναι ακόμη μεγαλύτερες σε περίπτωση εκλογής του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που προέρχεται από τον αντίθετο πολιτικό χώρο με αυτό του Συναγερμού. Ωστόσο, όποια και να είναι η Κυβέρνηση, το λίφτινγκ σε διάφορες υπηρεσίες θεωρείται δεδομένο, ενώ αλλαγές αναμένονται και στην Προεδρική Φρουρά, στην οποία υπηρετούν περίπου 100 πρόσωπα.
Οι ανακατατάξεις στις εν λόγω υπηρεσίες, αλλά και στην Προεδρική Φρουρά και τις φρουρές υπουργών, που λίγο πολύ είναι γνωστό πως ο κάθε ένας επιλέγει άτομα που γνωρίζει και έχει εμπιστοσύνη, θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα σαφάρι μεταθέσεων, αφού θα αλλάξουν σκυτάλη αστυνομικοί της πρώτης και της δεύτερης γραμμής, καθώς όσα μέλη δεν θα εργάζονται σε αυτά τα τμήματα και τις φρουρές, θα αναλάβουν άλλα καθήκοντα, με βάση και τον βαθμό τους, και το αντίθετο. Παράλληλα, πέραν των πιο πάνω θέσεων, υπάρχουν και άλλα Τμήματα κλειδιά που αναμένεται να επηρεαστούν από επικείμενες ανακατατάξεις, αφού υπήρχαν διορισμοί, που ήταν επακόλουθο προαγωγών, που ενδεχομένως να είχαν και πολιτική χροιά.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε εμπόδιο σε σχέση με το πώς γίνονται οι μεταθέσεις, αφού στην αστυνομική διάταξη υπάρχει κενό, καθώς δεν υπάρχει μοριοδότηση ή ακόμα και χρονική διάρκεια για τη θέση που μπορεί να κατέχει κάποιος, ώστε να ακολουθείται και η εναλλαξιμότητα, κάτι που συμβάλει στην μείωση των φαινομένων διαφθοράς.
Το γεγονός πως αναλόγως Κυβέρνησης ή Αρχηγού προωθούνται αναλόγως μέλη της Αστυνομίας, έρχεται να επιβεβαιωθεί και μέσα από τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, αφού ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δεκάδες είναι προαγωγές τα τελευταία χρόνια που ακυρώθηκαν, γεγονός που δείχνει παράλληλα τρύπα στις διαδικασίες. Ενδεικτικό παράδειγμα, είναι η τελευταία απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που ακύρωσε 16 προαγωγών υψηλόβαθμων μελών, κάποιοι εκ των οποίων διατηρούν θέσεις κλειδιά, το οποίο υπέδειξε πως «δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο ίσης κρίσεως και δεν προηγήθηκε ουσιαστική και πραγματική συνεκτίμηση και στάθμιση των κριτηρίων προαγωγής, αφού αποδόθηκε κατά το δοκούν υπεροχή και προβάδισμα σε υποψηφίους». Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη απόφαση, αλλά προηγήθηκαν άλλες τόσες και το θέμα αυτό είναι διαχρονικό πρόβλημα στην Αστυνομία.
Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω, αντιλαμβάνεται κανείς πως η Αστυνομία δεν μένει ανεπηρέαστη μετά από κάθε αλλαγή Κυβέρνησης, γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως οξύμωρο, αφού υπό κανονικές συνθήκες, ένα Σώμα Ασφαλείας δεν θα έπρεπε να λειτουργεί στην βάση πολιτικών δεδομένων και στο ποιος γνωρίζει ποιον, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια. Ωστόσο, επειδή στην Κύπρο ζούμε και λίγο πολύ είναι γνωστές οι διαδικασίες που ακολουθούνται γενικότερα, σε όλους τους χώρους, κάτι το οποίο πλέον θα πρέπει να αλλάξει ώστε να μειωθεί και το ποσοστό διαφθοράς και να αυξηθεί το ποσοστό αξιοκρατίας σε ένα κράτος δικαίου, οι επικείμενες ανακατατάξεις άρχισαν να συζητούνται στις τάξεις της Αστυνομίας. Και αυτό διότι, πέραν των απόψεων που εκφράζονται πως θα πρέπει να υπάρχουν ίσα κίνητρα και ευκαιρίες για όλα τα μέλη με βάση την δουλειά τους, εκφράζεται η θέση πως οι οποιεσδήποτε μεταθέσεις δεν θα πρέπει να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην λειτουργία της Αστυνομίας και να μειώνεται το ποσοστό απόδοσης μέχρι οι «νέοι» να γίνουν «παλιοί» στις θέσεις που θα μετατεθούν ή μέχρι που θα τύχουν εκπαίδευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άκυρες άλλες 16 προαγωγές, πρόβλημα στην πυραμίδα-Χινινός, Τσαππής και Κατσουνωτός στη λίστα