Τέλος η μαριχουάνα στα κόκκινα φανάρια του Άμστερνταμ

Από διεθνές σύμβολο της αχαλίνωτης ελευθεριότητας στο σεξ και τις ουσίες, σε πόλη του… μέτρου στην -παντός είδους- διασκέδαση θα μεταμορφωθεί σύντομα το Aμστερνταμ. Αυτή η… πουριτανική στροφή αναμένεται να δώσει ανάσα στους κατοίκους του, αλλά θα απογοητεύσει εκατομμύρια φίλους του ανά τον κόσμο.

Oπως μεταδόθηκε από τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, είναι θέμα χρόνου να απαγορευτεί η χρήση κάνναβης στις φημισμένες συνοικίες με τα κόκκινα φανάρια της ολλανδικής πρωτεύουσας. Eτσι, οι ρέκτες θα μπορούν να απολαμβάνουν το «τσιγαριλίκι» τους μόνο σε κλειστό χώρο. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα Μαΐου, αποσκοπώντας στο να βελτιώσει την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν στιγμή ησυχία όλο το χρόνο από τη φασαρία που κάνουν οι τουρίστες. Τα περιοριστικά μέτρα όμως δεν σταματούν εδώ.

Τα ονομαστά «σπίτια με τις βιτρίνες» των ιερόδουλων θα κλείνουν υποχρεωτικά στις 3 τα ξημερώματα, ενώ μπαρ και εστιατόρια θα σβήνουν τα φώτα τους το αργότερο στις 2 π.μ., ακόμη και τις Παρασκευές και τα Σάββατα. Για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του μέτρου, η είσοδος στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα απαγορεύεται ύστερα από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, με εξαίρεση, βέβαια, τους μόνιμους κατοίκους.

Ολα τα παραπάνω ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από το Δημοτικό Συμβούλιο του Αμστερνταμ, το οποίο έλαβε τις σχετικές αποφάσεις σχεδόν ομόφωνα. Για τους κατοίκους, ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι, οπότε η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα ανάσχεσης του υπερ-τουρισμού, ανάλογα με αυτά που εφάρμοσαν η Βενετία και η Βαρκελώνη.

Αυτή τη στιγμή, η πώληση αλκοόλ σε καταστήματα, κάβες και καφέ στη συνοικία των κόκκινων φαναριών του Αμστερνταμ απαγορεύεται από την Πέμπτη έως την Κυριακή μετά τις 4 το απόγευμα. Τώρα, το Δημοτικό Συμβούλιο θα ζητήσει από τους πωλητές να απομακρύνουν εντελώς από τους πάγκους και τις βιτρίνες τους τα αλκοολούχα από αυτή την ώρα και μετά, κρύβοντάς τα από την κοινή θέα. Υπογραμμίζεται ότι για λόγους πολιτικής ορθότητας η δημόσια κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στα περισσότερα πολυσύχναστα σημεία της πόλης.

Τα περίφημα καφέ του Αμστερνταμ που σερβίρουν κάνναβη προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνια. Οι ντόπιοι, όμως, παραπονιούνται ότι εξαιτίας τους οι δρόμοι γύρω από τον ποταμό Αμστελ έχουν γεμίσει ντίλερς και βαποράκια, ενώ αθροιστικά η υπερκατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών έχει συμβάλει στην αύξηση της εγκληματικότητας.

Τυπικά, η ολλανδική νομοθεσία θεωρεί ποινικό αδίκημα τόσο την κατοχή όσο και την παραγωγή ή διακίνηση ναρκωτικών. Παράλληλα όμως, εδώ και χρόνια η Ολλανδία εφαρμόζει μια «πολιτική ανοχής», που επιτρέπει την πώληση κάνναβης στα καφέ, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις. Μία από αυτές είναι ότι η λειτουργία αυτών των καφέ δεν θα πρέπει να προκαλεί ενόχληση στους περίοικους, ενώ η κυβέρνηση διέταξε ρητά τους ιδιοκτήτες τους να σταματήσουν τη διαφημιστική καμπάνια προσέλκυσης χρηστών από ξένες χώρες.

Πέραν αυτού, η Δημοτική Αρχή του Αμστερνταμ αποφάσισε να εγκαινιάσει από αυτή την άνοιξη καμπάνια αποτροπής (stay away) στο εξωτερικό, αποθαρρύνοντας όσους θέλουν να επισκεφθούν την πόλη αποκλειστικά για σεξοτουρισμό, ναρκωτουρισμό και αχαλίνωτη κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η Χεζμπολάχ χτύπησε εστιατόριο στην Χάιφα, νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Λίβανο και Συρία
Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ-Η Μέση Ανατολή στο χείλος της αβύσσου
LIVE: Φλέγεται η Μέση Ανατολή-Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα στο Λίβανο, θέμα χρόνου επίθεση στο Ιράν
Ο πόλεμος της εικόνας και της προπαγάνδας στα πεδία των μαχών-«Μπορεί να καθορίσει την κρίση των πολιτών»
Αποκάλυψη βόμβα-«Υπάρχουν τρία sex tapes του Diddy με πασίγνωστους celebrities»
Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις στα αεροδρόμια του Ιράν από τις 9 το βράδυ
Reuters: Αποδεικτικά στοιχεία για εμπλοκή του Ιράν σε τρομοκρατικές ενέργειες στη Δύση-Είχε σχεδιαστεί επίθεση και στην Αθήνα
Η Μοσάντ «άκουγε» τη Χεζμπολάχ από το 2015-Ισραηλινής κατασκευής οι βομβητές και ασύρματοι της οργάνωσης
Πέθανε ο Σάμι Μπάσο-Ο άνδρας που έζησε περισσότερο από κάθε άλλο ασθενή με το σύνδρομο της προγηρίας
Ωκεανογραφικό της Νέας Ζηλανδίας ναυαγεί ανοικτά των νήσων Σαμόα-Σώοι και οι 75 επιβαίνοντες