Μελένιο χταπόδι με κουμανταρία και μακαρόνια κοχύλια
06:27 - 10 Φεβρουαρίου 2023
Μελένιο χταπόδι!
Συνταγή από τον chef Noel Christo Bassil για την Blue Island
ΥΛΙΚΑ
- 1000 γρ. χταπόδι καθαρισμένο, σε κομμάτια 2-3 εκ. από τις Ψαραγορές Blue Island
- 500 γρ. ντομάτες, κομμένες στα 4
- 2500 γρ. νερό
- 300 γρ. ζυμαρικά κοχύλια
- 2 κ.γλ. αλάτι
- 200 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στα 4
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. κουμανταρία
- 250 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί
- 50 γρ. βαλσαμικό ξίδι
- 2-3 ξυλάκια κανέλας
- 2-3 φύλλα δάφνης
- ½ κ.γλ. πιπέρι
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- θέρμος φαγητού
- μπολ
- πιατέλα για μακαρονάδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
Προμηθευτείτε 1000 γρ. χταπόδι καθαρισμένο, σε κομμάτια 2-3 εκ. από τις Ψαραγορές Blue Island. Τοποθετήστε το Varoma στο καπάκι του κάδου, ζυγίστε μέσα 1000 γρ. χταπόδι σε κομμάτια 2-3 εκ. και αφήστε στην άκρη να στραγγίσει.
Βήμα 2
Βάλτε στον κάδο 500 γρ. ντομάτες, κομμένες στα 4 και κόψτε με τη μεζούρα, 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη. Ξεπλύνετε τον κάδο.
Βήμα 3
Βάλτε στον κάδο 1000 γρ. νερό, τοποθετήστε το Varoma με το χταπόδι στη θέση του και μαγειρέψτε στον ατμό 30 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1. Αφαιρέστε το Varoma, βάλτε το χταπόδι θερμός φαγητού και αφήστε στην άκρη διατηρώντας το ζεστό. Αδειάστε το νερό από τον κάδο.
Βήμα 4
Βάλτε στον κάδο 1500 γρ. νερό, 300 γρ. ζυμαρικά κοχύλια, 1 κουταλάκι αλάτι και μαγειρέψτε 8 λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1.Τοποθετήστε το καλαθάκι στη θέση του και στραγγίστε τα ζυμαρικά. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 5
Βάλτε στον κάδο 150 γρ. κρεμμύδι κομμένο στα 4, 100 γρ. ελαιόλαδο και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Βήμα 6
Κατόπιν σοτάρετε, με το καλαθάκι στη θέση της μεζούρας, 5 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1.
Βήμα 7
Προσθέστε το μισομαγειρεμένο χταπόδι που αφήσατε στην άκρη, 250 γρ. κουμανταρία, 250 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί 25 γρ. μέλι και μαγειρέψτε, με το καλαθάκι στη θέση της μεζούρας, 10 λεπτά/120 °C /αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα κουτάλι.
Βήμα 8
Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες που αφήσατε στην άκρη, 50 γρ. βαλσαμικό ξίδι, 2-3 ξυλάκια κανέλας, 2-3 φύλλα δάφνης, το υπόλοιπο 1 κουταλάκι αλάτι, ½ κουταλάκι πιπέρι και μαγειρέψτε 15 λεπτά/Varoma/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα κουτάλι.
Βήμα 9
Προσθέστε τα σουρωμένα ζυμαρικά κοχύλια που αφήσατε στην άκρη και μαγειρέψτε 5 λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα κουτάλι. Μεταφέρετε σε πιατέλα για μακαρονάδες και σερβίρετε αμέσως