Έλυσε τη σιωπή του ο Πρόεδρος-Φωτογραφίζει Χριστοδουλίδη, αιχμές κατά Αβέρωφ

Έλυσε τη σιωπή του Πρόεδρος, σε σχέση με τα όσα εκτυλίσσονται μετά την εκλογική ήττα του ΔΗΣΥ στον πρώτο γύρο τον προεδρικών εκλογών και τις τοποθετήσεις των στελεχών του Συναγερμού για τον ποιον θα στηρίξουν στον δεύτερο γύρο, με τον Νίκο Αναστασιάδη να παίρνει θέση και να στέλνει το μήνυμα πως θα πρέπει να σταματήσουν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις και τα μέλη του κόμματους να αποφασίσουν ελεύθερα για το τι θα πράξουν.  

Την ίδια ώρα, με την τοποθέτηση του, αφήνει αιχμές κατά Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας πως «θα επέτρεπε με ψυχραιμία να διαχειριζόμαστε το κάθε αποτέλεσμα αναγνωρίζοντας τα πραγματικά αίτια της αποτυχίας και ενωμένοι να προχωρούμε ακόμα πιο ισχυροί», ενώ αναφέρθηκε σε «ενορχηστρωμένη προσπάθεια κάποιων για απαξίωση των μεγάλων επιτευγμάτων της δεκαετούς διακυβέρνησης του και ιδιαιτέρως την χωρίς ηθικούς φραγμούς προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου». 

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε από όλους τους επιδιωκόμενους στόχους μιας δημιουργικής αντιπολίτευσης, που περιλαμβάνονταν στην απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, να παραθέσει μόλις τρεις, που ουσιαστικά αποτελούν ζητήματα με τα οποία καταγράφονται τεράστιες διαφορές με το ΑΚΕΛ, ενώ αντίθετα είναι θέσεις τις οποίες υιοθετεί πλήρως ο Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε:

(α) την επανένωση της πατρίδας μας μέσω ενός ξεκάθαρου ευρωπαϊκού και δυτικού προσανατολισμού και τη μη διατάραξη των ισχυρών στρατηγικών συμμαχιών που έχουμε επιτύχει με χώρες της περιοχής και τις Η.Π.Α.

(β) τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας, προκειμένου να αποφύγουμε φαινόμενα που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία.

(γ) την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.  Σε ότι αφορά το πρώτο, για τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας, ουσιαστικά ο Πρόρεδρος επιδιώκει να υπενθυμίσει τον σκεπτικισμό με τον οποίο το ΑΚΕΛ προσεγγίζει τις τριμερείς με γειτονικές χώρες, ειδικά με το Ισραήλ και τη συμμετοχή σε αυτές των ΗΠΑ.

Με το δεύτερο σημείο που αφορά την οικονομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραπέμπει στην οικονομική κρίση του 2012 που οδήγησαν στη χρεοκοπία, επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, ενώ με το τρίτο, αναφέρεται στο μεταναστευτικό το οποίο αποτελεί σημείο τριβής εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ της Εζεκία Παπαϊωάννου και το Προεδρικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο εμφύλιος για τον 2ο γύρο με άρωμα εσωκομματικών και ο παράγοντας Αναστασιάδης

Αυτούσια η ανακοίνωση του Προέδρου 

Με βαθύτατη θλίψη είμαι υποχρεωμένος να παρέμβω στα όσα τις τελευταίες μέρες καταγράφονται, σαν αποτέλεσμα της εκλογικής αποτυχίας κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Μια παρέμβαση, που στόχο έχει τον νηφάλιο προβληματισμό για το που οδηγείται η ιστορική μας παράταξη.

Κατά την πολύχρονη παρουσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, γνωρίσαμε σημαντικές εκλογικές επιτυχίες αλλά και οδυνηρές ήττες.

Ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης Γλαύκος Κληρίδης, ουδέποτε εξετράπη και ουδέποτε επέτρεψε, είτε δημόσια είτε στα συλλογικά όργανα του κόμματος, να αποδίδονται απαράδεκτα υπονοούμενα εις βάρος απλών μελών πολύ δε περισσότερο ιστορικών στελεχών του κόμματος.

Μια ηγετική στάση που μας επέτρεπε με ψυχραιμία να διαχειριζόμαστε το κάθε αποτέλεσμα αναγνωρίζοντας τα πραγματικά αίτια της αποτυχίας και ενωμένοι να προχωρούμε ακόμα πιο ισχυροί.

Αντιπαρερχόμενος την ενορχηστρωμένη προσπάθεια κάποιων απαξίωσης των μεγάλων επιτευγμάτων της δεκαετούς διακυβέρνησης και ιδιαιτέρως την χωρίς ηθικούς φραγμούς προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου και με γνώμονα πάντα την διαφύλαξη της ενότητας της ιστορικής μας παράταξης αλλά και του καλώς νοουμένου συμφέροντος της Κύπρου μας, κάνω έκκληση προς όλους να τερματιστούν αμέσως οι μεταξύ στελεχών αντιπαραθέσεις ώστε συνειδητά να αφεθούν τα μέλη και φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού να αποφασίσουν ελεύθερα.

Συνειδητά επιλέγω να μην εκφράσω τη δική μου θέση υπέρ ή εναντίον των δύο υποψηφίων, όμως εκείνο που δεν μου επιτρέπετε είναι να αγνοήσω την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου που μεταξύ άλλων θέτει ως επιδιωκόμενους στόχους μιας δημιουργικής αντιπολίτευσης:

(α) την επανένωση της πατρίδας μας μέσω ενός ξεκάθαρου ευρωπαϊκού και δυτικού προσανατολισμού και τη μη διατάραξη των ισχυρών στρατηγικών συμμαχιών που έχουμε επιτύχει με χώρες της περιοχής και τις Η.Π.Α..

(β) τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας, προκειμένου να αποφύγουμε φαινόμενα που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία.

(γ) την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού. Καταλήγοντας θέλω να επαναλάβω πως η ενότητα, συνοχή και αξιοπιστία της παράταξης είναι το ύψιστο καθήκον όλων μας προκειμένου να παραμείνει η χώρα μας σε πορεία σταθερότητας, ανάπτυξης και προοπτικής.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ