Διάχυτη ανησυχία ότι ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τους σεισμούς

Οι ισχυροί σεισμοί που έφεραν τον όλεθρο στην Τουρκία και τη Συρία οδήγησαν τους ήδη εξαθλιωμένους, από την φτώχεια και τον πόλεμο, λαούς της περιοχής, στα όρια της απόγνωσης. Σε αυτό το σκηνικό, εκφράζονται ήδη φόβοι ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την τραγωδία, εξασφαλίζοντας πολιτικά οφέλη σε βάρος του τουρκικού, του συριακού και του κουρδικού λαού.  

Σε αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ σημαντική η παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών, που θα εποπτεύσουν τη διανομή και διαχείριση της βοήθειας που αποστέλλεται στην Τουρκία και τη Συρία, διασφαλίζοντας ότι θα φτάσουν σε όλους τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Η ανταπόκριση στην έκκληση για βοήθεια είναι τεράστια, με περισσότερες από 45 χώρες να έχουν ήδη αποστείλει ανθρωπιστικές αποστολές. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έστειλε πάνω από 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης, ενώ έχουν ήδη ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί σε πολλές χώρες, για την οικονομική ενίσχυση της υπεράνθρωπης προσπάθειας που γίνεται.

Την ίδια στιγμή, όμως, εγείρονται ανησυχίες ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσπαθεί να εξασφαλίσει πολιτικά οφέλη μέσα από τη διαχείριση της καταστροφής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ερντογάν, μετά τους σεισμούς, επικοινώνησε για την παροχή βοήθειας, μόνο με τους δημάρχους που προέρχονται από το δικό του κόμμα και όχι αυτούς που ανήκουν στην αντιπολίτευση. Οι Κούρδοι της περιοχής, εξάλλου, καταγγέλλουν ότι δεν έφτασε καμία βοήθεια στις περιοχές τους, αφήνοντάς τους στο έλεος της καταστροφής. Ιδιαίτερες ανησυχίες εγείρονται με τις πληροφορίες ότι, ο τουρκικός στρατός εξακολούθησε, την Τρίτη, μετά τους σεισμούς, να βομβαρδίζει κουρδικές περιοχές εντός της Συρίας (Τελ Ριφάατ).

Μέσα στο χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή και τις πολύ δύσκολες συνθήκες στις πληγείσες περιοχές, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς να τεθούν σε προτεραιότητα πολιτικές ή άλλες ατζέντες. Οι πολίτες που προσφέρουν χρήματα στους λογαριασμούς τραπεζών, θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν με διαφάνεια και θα κατανεμηθούν ισότιμα, για να φέρουν ανακούφιση στους πληγέντες συνανθρώπους μας.

Η παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς θα αποτελέσει μία δικλείδα ασφαλείας και θα καθησυχάσει τις ανησυχίες που προκύπτουν από τα μεγάλα δημοκρατικά ελλείμματα στην Τουρκία. Τα τουρκικά ΜΜΕ γράφουν ότι οι πολίτες ήδη πληρώνουν «Φόρο για Σεισμούς» με το ποσό που έχει μαζευτεί για το σκοπό αυτό να αγγίζει τα 4,3 δις. Τα χρήματα υποτίθεται θα επενδύονταν σε αναβάθμιση ακατάλληλων υποδομών και άλλα έργα ασφαλείας, ωστόσο όπως φάνηκε μετά την τραγωδία, δεν έγινε τίποτα για αυτό το σκοπό. Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για τον κίνδυνο, να «θυσιαστούν» ανθρώπινες ζωές στον βωμό πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.

Ιδιαίτερα αφού ο Ερντογάν, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ευημερία και την ασφάλεια των Τούρκων πολιτών, έχει υποτάξει την οικονομία της χώρας στο προσωπικό του όραμα να καταστεί ο Μέγας Σουλτάνος της περιοχής. Εξακολουθεί να επενδύει αστρονομικά ποσά σε εξοπλισμούς, με μόνο στόχο να απειλεί και να επιτίθεται σε γειτονικά κράτη. Στους προϋπολογισμούς του νέου χρόνου, ο Ερντογάν αύξησε τις αμυντικές δαπάνες σε €25,7 δις. επικαλούμενος τις «απειλές» που δέχεται η χώρα του, όταν στην πραγματικότητα, η μόνη απειλή για τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό, είναι η μεγαλομανία και τα εθνικιστικά οράματα του ηγέτη του.

Δειτε Επισης

Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
Νομικό τμήμα Αστυνομίας. Μια έτσι, μια γιουβέτσι
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)