BINTEO: Η επιστροφή της λίρας, η λύση του κυπριακού και η ελπίδα της Χόβρινας

Με ιδιαίτερη αισιοδοξία και ισχυρές απόψεις, έχει υποβάλει την υποψηφιότητά της για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ιουλία Χόβρινα Κομνηνού του Ενωμένου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κύπρου, η οποία υπόσχεται να βρει λύση του κυπριακού προβλήματος, να εξαλείψει τη διαφθορά, να στηρίξει την εθνική παραγωγή και να εξασφαλίσει την προστασία της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας. 

Λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη ώρα της κάλπης, η κα. Χόβρινα, άνοιξε τα χαρτιά της στον REPORTER, παραθέτοντας τις προεκλογικές τις θέσεις με τα προβλήματα που ταλανίζουν την Κύπρο. Ανάμεσα σε άλλα, η υποψήφια πρόεδρος, θέλει να εξαλείψει τη διαφθορά, να επιλύσει το κυπριακό πρόβλημα πραγματοποιώντας κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ενώ πιστεύει ακράδαντα πως με την επιστροφή της κυπριακής λίρας, θα ανακάμψει η οικονομία του τόπου μας. 

Μάλιστα, η κα. Χόβρινα δεν εντοπίζει κοινά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την εισβολή του 1974 στην Κύπρο, καθώς όπως η ίδια λέει, «βλέπουμε ότι υπάρχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά δεν υπάρχουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας». Επιπρόσθετα, η υποψήφια πρόεδρος θα είναι ικανοποιημένη μόνο εάν περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ ανέφερε πως δεν είναι η τελευταία φορά που λαμβάνει μέρος σε εκλογές, αφού πρόκειται να συμμετέχει τόσο στις Ευροεκλογές, όπως και στις βουλευτικές. 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη συνέντευξη που παραχώρησε στον REPORTER

Διαβάστε παρακάτω όλη τη συνέντευξη της Ιουλίας Χόβρινα Κομνηνού

  • Ποια είναι η Ιουλία Χόβρινα και γιατί κατέρχεται υποψήφια Πρόεδρος;

Γεννήθηκα στη Σοβιετική Ένωση, αλλά είμαι μόνιμος κάτοικος στην Κύπρο από το 1994. Τα παιδιά μου γεννήθηκαν εδώ στην Κύπρο και νιώθω ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα μου και η ελληνική φυλή μας προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, από την περίοδο Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και νιώθουμε εδώ ότι είναι η χώρα μας.

  • Τι σας ανέφερε η οικογένειά σας όταν αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα;

Με υποστηρίζει η οικογένειά μου και δεν μπορώ να με φανταστώ χωρίς αυτή τη στήριξη του συζύγου μου και των παιδιών μου.

  • Ποια θεωρείτε ότι είναι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και πώς θα τα επιλύσετε;

Το κυπριακό, η οικονομική κρίση και η διαφθορά. Το κυπριακό μπορώ να το επιλύσω με τη σταδιακή προσέγγιση και τον άμεσο διάλογο μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Για την οικονομία, πρέπει να υποστηρίξουμε την επιστροφή της κυπριακής λίρας στην Κύπρο. Όσον αφορά τη διαφθορά νομίζω ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Κίνα και να εφαρμόσουμε το κρυπτονόμισμα για την πληρωμή μεταξύ των κρατικών θεσμών.

  • Πού τοποθετείτε τον εαυτό σας στον πολιτικό χάρτη της Κύπρου;

Είμαι στο κέντρο, στον πολιτικό χάρτη της Κύπρου.

  • Με τι αριθμό ψήφων θα είστε ικανοποιημένη;

Ελπίζω, να πάρω μέρος στον δεύτερο γύρο.

  • Έχετε μιλήσει με τους πολίτες, τι σας λένε;

Ναι το κάνω καθημερινώς, γιατί είμαι και γω πολιτικός και έχω σχέση με τον λαό, με τους απλούς πολίτες της Κύπρου και αυτό είναι το δυνατό σημείο γιατί και μέσα από την προσωπική μου ζωή στην Κύπρο, από περισσότερες ομιλίες που έχω με τον λαό, καταλαβαίνω όλα τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των απλών πολιτών. Και έτσι καταλαβαίνω ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της Κυβέρνησης και του λαού.

  • Εάν αύριο αναλαμβάνατε Πρόεδρος, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;

Χωρίς καθυστέρηση, θα άνοιγα τον διάλογο με την τουρκοκυπριακή κοινωνία για να βρούμε λύση του κυπριακού. Δεύτερο πράγμα, θέλω να έχω προσέγγιση για τα προβλήματα που υπάρχουν και βρω λύσεις. Είναι σημαντικό χωρίς καθυστέρηση, να βλέπουμε πως να διορθώσουμε όλα τα λάθη που υπάρχουν από την Κυβέρνηση. Πρέπει να δούμε τα λάθη που έκανε η Κύπρος από τότε που έγινε μέλος της Ε.Ε. και εμείς χάσαμε τον έλεγχο με τις οικονομικές πολιτικές μας.  

  • Πώς αξιολογείτε τη στάση της Κύπρου απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;

Πρέπει να έχουμε ουδέτερη θέση, γιατί πρώτα απ’ όλα η Κύπρος δεν πρέπει να λάβει μέρος στους ξένους πολέμους. Έχουμε πολλά πράγματα εδώ στην Κύπρο για να ασχοληθούμε και προτεραιότητα μας πρέπει να είναι τα εθνικά συμφέροντά μας.

  • Εντοπίζετε κοινά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την Τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο;

Όχι, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά δεν υπάρχουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Νομίζω ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ισορροπία μεταξύ των δυο συγκρούσεων.

  • Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, θα δούμε το κόμμα σας στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές;

Βέβαια. Δεν είναι ένα γεγονός εκ μέρους. Είναι η επιλογή της ζωής και θέλω να προσπαθώ να κάνω ότι είναι δυνατό για την πολιτική της Κύπρου και δεν μου αρέσει όταν κάποιοι πολίτες δεν θέλουν να λαμβάνουν μέρος στην πολιτική και δεν θέλουν να ψηφίζουν. Εγώ θέλω να υποστηρίζω τη δύναμη του λαού για να αλλάξει πράγματα. Μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση.

  • Υπήρξαν πληροφορίες πριν από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, ότι θα ήσασταν υποψήφια με το ΑΚΕΛ στη Λεμεσό, ευσταθούν; Γιατί δεν ήσασταν υποψήφια;

Γιατί αυτή την περίοδο το κόμμα μου εγγράφηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και από αυτή τη στιγμή αποφάσισα να περπατάω τον δρόμο μου.  

  • Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στον λαό;

Είμαστε Κύπριοι και αυτή είναι η πατρίδα μας. Πρέπει να βάλουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε εμείς και να συμβάλουμε στα εθνικά συμφέροντα του τόπου μας. Υποστηρίζουμε τα εθνικά συμφέροντα μας και γι’ αυτό θέλω οι πολίτες να πάνε στις εκλογές, να ψηφίζουν και να λάβουν μέρος στην πολιτική του νησιού μας. Θέλω να πω στο λαό ότι χρειάζεται την Κυβέρνηση που του αξίζει και γι’ αυτό προκαλώ όλους τους συμπατριώτες μου να πάνε στις εκλογές και να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά μου.

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ